Vanha, pesemätön tyyny kerää vuodessa kilon rasvaa, hikeä ja jopa hometta. Jos nenä on aamulla tukossa ja iho oireilee, mars tyynyn pesulle! Tässä ohjeet.

1 Pese tyyny neljä kertaa vuodessa

Pesemätön tyyny kerää vuodessa kilon likaa, ja sen pinnassa näkyy hikitahroja ja hometta. Lian määrä on suunnilleen sama kuin jos jättäisit hiukset vuodeksi pesemättä. Jos hikoilet öisin, tyynyä kannattaa pestä useamminkin.

Pesemättömästä vanhasta tyynystä löytyvät samat homekannat kuin kosteusvaurioisesta kylpyhuoneesta.

2 Vähemmän pesuainetta riittää

Jokaisessa tyynyssä on pesuohje. Yleensä tyynyn voi pestä normaalisti pesukoneessa, yksi tyyny kerrallaan. Pesuainetta käytetään kolmasosa normaalimäärästä. Tyyny pitää huuhdella huolellisesti, ettei siihen jää pesuainetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaahtomuovitäytteiset tyynyt imuroidaan ja niistä pestään vain päällinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On myös tyynyjä, joita ei saa pestä lainkaan. Pesumerkintä kannattaa siis lukea jo kaupassa.

3 Rumpukuivaus kuohkeuttaa

Tyynyn pitäisi palautua alkuperäiseen muotoonsa pesun jälkeen. Varsinkin pitkällä rumpukuivauksella tyynystä tulee mukavan kuohkea. Jos tyyny jää littanaksi, se ei enää tue niskaa.

4 Älä käytä vuosikertatyynyä

Tyyny kannattaa vaihtaa uuteen parin vuoden välein. Pyykinpesukone ei saa vanhasta tyynystä pois kaikkea likaa ja talia, jota päästä ja hiuksista imeytyy.

5 Kirjaa osto- ja pesupäivät ylös

Pesulappuun on kätevää kirjata ylös, milloin tyyny on ostettu ja milloin se on viimeksi pesty. Näin tyynystä on helpompi pitää huolta.

Lähde: Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen

Lue myös

Ompele itse koristetyynyjä

Helppo harjoitus unettomuuden hoitoon

Sisältö jatkuu mainoksen alla