Radio Aallon Dynastian juontajan Anna Perhon kaapissa on aina jotain päällepantavaa, koska hän ostaa vain ihania vaatteita.

1. Käytän paljon mustaa. Filosofiani mukaan kolme juttua ei koskaan mene muodista: musta, käteinen ja gintonic. Olen surkea värien käyttäjä. Jos olen villillä päällä, saatan pukeutua toiseen värillisistä vaatteistani.

2. Ostan harvoin mutta laatua. Nuorella halpisvaatteet vielä menevät, mutta aikuisen ne tekevät nuhjuisen näköiseksi. Ainoastaan t-paidat ostan ketju­liikkeistä. Niistä on turha maksaa paljon, koska ne jäävät muiden vaatteiden alle piiloon.

Halpisvaatteissa mietityttävät sekä työntekijöiden olosuhteet että ympäristöasiat. Vitosen t-paita on pikkuinen ympäristörikos. Sitä ei ole mukava ajatella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Jakku on luottovaatteeni. Minulla on kolme mustaa, yksi punainen sekä yksi paljettijakku erikoistilanteisiin. Ne ovat klassikoita, joilla saa selkeät raamit asulle. Skarppi jakku tekee risoistakin farkuista ja t-paidasta uskottavan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Suosin luonnonmateriaaleja. Ne pysyvät pidempään hyväkuntoisina. Tekokuidut tunnistaa jo kaupassa siitä, että niiden pinta on nyppyinen. ­Saman tien voisi pukeutua muovikelmuun: tekokuituinen vaate hiostaa, tuntuu kylmältä ja imee epämiellyttäviä tuoksuja. 

5. Shoppaustaktiikkani on miettiä ostosta yön yli. Varaan vaatteen kaupassa ja harkitsen sen ostoa seuraavaan päivään. Hankinta jää tekemättä, jos se ei sovi yhteen minkään kanssa.

Jos haluan vaatteen, tarkastelen sitä ensin netistä ja teen sitten täsmäiskun liikkeeseen tai verkkokauppaan. Päämäärätöntä shoppailua harrastan ani harvoin. 

6. Karsin kaappia muutaman kerran vuodessa. Kun vaatteet ovat siististi pinoissa ja henkareilla, on helpompi valita päivän asu. Vaatteet, jotka ovat jääneet käyttämättä, vien kierrätykseen tai tarjoan kavereille. 

 Jos ihminen viihtyy vaatteissaan, ne ovat sopivat.

7. Tunnen mittasuhteeni ja tiedän, miltä mer­keiltä löytyy sopivaa päällepantavaa. Varon ostamasta liian isoja vaatteita, jotka hukuttavat vartaloni. 
Koska levenen alaspäin, yläosassa olisi hyvä olla ­jotain mikä vie huomion niin sanotuista ongelmakohdista. Pastellivärit eivät sovi minulle, ja inhoan kaikkea pikkusievää.

Joskus mietin, onko näillä kilsoilla ok pukeutua bändipaitoihin tai rikkinäisiin farkkuihin, mutta sitten muistan, että elämä on ­liian lyhyt tuollaisten asioiden märehtimiseen. Jos ihminen viihtyy vaatteissaan, ne ovat sopivat.

8. Etsin lehtien muotikuvista kiinnostavia yhdistelmiä. Seuraan näyttelijä Sienna Millerin ja malli Kate Mossin pukeutu­mista. Molemmilla on usein farkut ja t-paita, jotka he kuorruttavat kaulahuivilla ja jakulla. 

9. Koska olen lyhyt, kuljen korkeissa koroissa. Ne antavat ryhtiä ja saavat jalkani näyttämään ­pidemmiltä – niin ainakin toivon. Rakastan Acnen kenkiä niiden rohkean designin vuoksi, muuten merkillä ei ole väliä. Minulla on muutamat nilkkurit, mustat avokkaat ja yhdet punaiset Swedish Hasbeensit, joissa on maailman paras lesti. Talvioloissa luotan klassisiin rumiluksiin, Moonbootseihin. 

10. Paras vinkkini on ostaa vähän mutta sopivaa. Sellaista tavaraa, joka käy kaiken kanssa ja ­johon rakastut jo sovituskopissa. Jätä ihan kiva kauppaan ja osta vain ihanin ikinä.

Laatua ei voi kätkeä. Siksi isoäitimme näyttävät kuvissa niin hyviltä, vaikka heidän vaatekaapissaan oli ehkä vain se yksi valokuvan mekko.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2014. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla