Oletko saanut kutsun kesähäihin? Lue tästä, kuinka pukeudut niihin etiketin mukaisesti.

Hääpari päättää tilaisuuden juhlavuuden, ja häävieraat noudattelevat hääparin pukeutumista. Hääpari on juhlan keskipiste, joten vieraiden ei ole korrektia varastaa itselleen huomiota erikoisella pukeutumisella.

Juhlien kustantaja, tavallisemmin morsiamen vanhemmat, lähettävät kutsut. Kutsukortissa pitäisi mainita asutoivomus. Jos se jää epäselväksi, kutsun lähettäjältä voi kysyä asiaa. Kutsussa mainitaan yleensä miehen pukukoodi, ja naisen pukeutuminen määräytyy miehen puvun mukaan.

Kun pukukoodina on arkipuku tai casual, naisen asu voi olla mekko, housut, hame, pusero, bleiseri tai neuletakki. Valitsemalla asuun juhlavat korut, pienen laukun ja kengät, saa siistiin arkiasuun juhlavuutta.

Yleisin pukukoodi on tumma puku. Häissä se tarkoittaa miehellä mieluummin tummanharmaata tai sinistä kuin mustaa. Nainen pukeutuu tilaisuuden luonteen mukaan kevyeeseen jakkupukuun, leninkiin tai housuasuun. Juhlavassa tilaisuudessa puvun pituus voi olla polvesta nilkkaan asti ulottuva juhla- tai iltapuku.

Frakki- tai juhlapuku edellyttää naiselta täyspitkää, näyttävää juhlapukua. Asun juhlavuutta lisäävät vaatteen avonaisuus ja siinä käytetyt arvokkaat materiaalit. Hihaton ja avonainen asu näyttää tyylikkäältä. Kirkossa paljaat käsivarret kuuluu hyvän tavan mukaan peittää, joten mukaan kannattaa ottaa juhlava shaali, huivi tai asuun sopiva bolero. Hattua ei yleensä käytetä. Arkikellon tilalla aikaa näyttää mieluummin korukello.

Sakettia käytetään ennen iltakuutta alkavissa häätilaisuuksissa. Naisen asu on juhlava jakkupuku, leninki tai takin ja leningin yhdistelmä. Vaatteiden materiaali ei saisi olla kovin kiiltävää tai läpinäkyvää, koska on kyseessä päivätilaisuus. Asuun kuuluvat juhlahattu ja käsineet. Jos valitsee housuasun, materiaalin pitää olla juhlavaa ja laskeutuvaa.

Muista nämä:

  • Älä valitse kokovalkoista, kokomustaa tai kirkkaanpunaista asua. Valkoinen on varattu morsiamen käyttöön. Mustasta väristä tulee mieleen hautajaiset. Kirkkaanpunainen asu taas kiinnittää liikaa huomiota.

  • Sopivin hamepituus on polvimitta tai sen alle.

  • Valitse kevyeen asuun sandaletit tai pistokkaat. Peittävämpiin asuihin sopivat sametti-, lakeri-, mokka- ja satiiniavokkaat.

  • Korot tuovat juhlavuutta. Jos et ole korkokenkäihmisiä, matalakorkoisissakin kengissä löytyy juhlavia malleja, esimerkiksi ballerinat.

  • Ihonväriset sukkahousut kuuluvat hääetikettiin. Verkkosukat tai leggingsit ovat paha tyylimoka.

  • Vaikka tilaisuus olisi rennompi, unohda arkivaatteet kuten farkut, trikootopit, nahka-asut, niitit ja tekstiprintit.

  • Juhlahattua saa pitää päässä koko juhlien ajan, myös kello 18 jälkeen, jos juhlat ovat alkaneet päivällä tai iltapäivällä. Älä laita lierihattua kello 18 jälkeen alkaviin suuriin iltapukujuhliin.

  • Juhlalaukku on pieni, kädessä tai olalla kannettava.

  • Pidä laukkua aterioidessasi selän takana tuolin istuimella, sylissä lautasliinan alla, tuolin selkänojalla tai laukkukoukussa pöydän alla. Laukkua ei oteta mukaan tanssilattialle.

  • Helmenharmaa silkkisolmio on juhlavin. Juhlavissa tilaisuuksissa solmio on pienikuvioinen, epävirallisissa värikäs. Laatusolmio on villaa ja silkkiä. Sen kärki ulottuu vyön solkeen.

Monen mieleen on iskostunut väite, ettei farkkuja pitäisi pestä juuri koskaan. Viime vuosina on levinnyt uskomus, että ne puhdistuvat parhaiten pakastimessa. Marttojen mukaan neuvo ei ole pätevä.

Moni farkkujen ostaja on kuullut neuvon, että farkkuja pitäisi pestä todella harvoin. Toiset taas muistavat, ettei farkkuja kannattaisi pestä lainkaan, vaan ne pitäisi pakastaa. Mikä siis on oikea tapa pitää farkut puhtaina? Kysyimme Martoilta.

Farkku likaantuu siinä missä mikä tahansa muukin housukangas. Farkkujen ostovaiheessa kannattaa tarkistaa farkkujen materiaali ja noudattaa pesuohjeita. Farkkujen pesemistä ei tarvitse välttämällä välttää, vaan ne voi laittaa pesuun tarpeen mukaan.

”Perinteinen, sataprosenttinen puuvillafarkku on erittäin tuhtia kangasta. Kyllä se kestää pesua ja useimmiten jopa tykkää siitä”, sanoo kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

”Puuvillafarkku kestää kyllä pesua ja jopa tykkää siitä.”

Pikkaraisen mukaan harvempi pesuväli on paikallaan silloin, kun farkkukangas sisältää elastaania, joka tekee farkuista joustavat. Jos stretch-farkkuja pesee liian usein ja liian kuumissa lämpötiloissa, farkkujen joustavuus heikkenee.

”Elastaani haurastuu nopeammin pesussa ja kulutuksessa kuin farkuissa perinteisesti käytetty luonnonkuitu”, Pikkarainen sanoo.

Harvakseltaan pesemistä Pikkarainen suosittelee myös konekäsitellyille farkuille. Viimeistelyvaiheessa farkkuihin on vaikkapa painettu jokin kuosi, joka saattaa kärsiä liiallisesta pesusta.

Pakastaminen ei tapa bakteereja

Pikkaraisen mukaan farkkujen pakastamisbuumi on jo vähän laantunut parin vuoden takaisista ajoista.

Pakastaminen ei ole pesun korvike, sillä se ei tapa bakteereja, vaan laittaa ne nukkumaan. Farkkujen bakteerit heräävät uudestaan, kun ne pääsevät taas lämpimän ihon kanssa tekemisiin.

Pakastaminen ei ole pesun korvike, sillä se ei tapa bakteereja, vaan laittaa ne nukkumaan.

”Ei meillä tosin oikeastaan edes ole sellaisia bakteereja, joita pitäisi pestä ja räjäytellä pois. Luontaisesti ihollamme oleva normaali bakteerikanta suojaa meitä erilaisia flunssapöpöjä ja vatsatauteja vastaan”, Pikkarainen muistuttaa.

Kolme vinkkiä farkkujen pesuun

1. Noudata pesuohjemerkintöjä. Pese elastaania sisältävät farkut hellävaraisemmilla ohjelmilla ja alhaisemmissa lämpötiloissa kuin sataprosenttisesta puuvillasta tehdyt farkut. Myös farkut, joissa on painatuksia, kannattaa pestä varovaisemmin.

2. Käännä varsinkin tummat farkut nurinpäin pesua varten, ellet erityisesti halua, että farkun pinta vaalenee. Kääntäminen säästää myös farkun pinnassa olevia painatuksia, paljetteja ja muita koristeita.

3. Farkkupyykki on painavampaa kuin normaali arkipyykki. Laita farkut pyykkikoneeseen väljästi ja jätä rumpuun tilaa. Pieneen, muutaman kilon pyykkikoneeseen voi laittaa vain parit farkut kerrallaan.

Vinkit farkkujen pesuun antoi kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

Kuinka kauan samoja rintaliivejä voi käyttää? Mitä tehdä, jos olkaimet putoilevat? Pyysimme asiantuntijaa vastaamaan yleisimpiin rintaliivikysymyksiin.

1. Mistä tunnistaa itselle sopivan koon, Patricia Joensuun myymäläpäällikkö Rauni Suihko?

”Oikean kokoiset liivit eivät purista tai lipsu itsestään pois paikoiltaan. Uudet liivit on hyvä kiinnittää ostaessa ensimmäiseen hakaseen, jotta niitä voi myöhemmin kiristää. Ympärysmitta on sopiva, kun väliin mahtuu juuri ja juuri kolme sormea. Jos liivien takaosa nousee eikä ole suorassa, kun katsot sivulta, ympärysmitta on liian iso.

Tukevat liivit pysyvät paikoillaan myös liikkeessä. Kupin on hyvä olla mieluummin liian laaja kuin pieni. Kaikki kuppimallit eivät käy kaikille. Jos rinta tulee ulos kupista, liivit ovat liian pienet.”

2. Miksi olkaimet valuvat koko ajan?

”Monella on liian iso ympärysmitta ja liian pieni kuppi. Jos olkaimet valuvat, liivien ympärysmitta on liian iso tai ne ovat löystyneet liikaa käytössä. Olkaimen ja ihon väliin pitäisi mahtua yksi sormi.

Balconette-mallisissa liiveissä olkaimet on kiinnitetty aivan liivin reunaan. Jos olkaimet valuvat sen takia, malli ei ehkä sovi itselle.”

”Ihmiset pesevät rintaliivejä liian usein.”

3. Tarvitaanko kaaritukia mihinkään?

”Kaarituet eivät ole pienirintaisille välttämättömät. Tuellinen liivi kohottaa, mutta kaarituen on tärkeää olla oikean kokoinen, ettei se paina tai katkea.”

4. Kuinka usein rintaliivit pitää pestä?

”Kolmannen käyttökerran jälkeen. Ihmiset pesevät rintaliivejä liian usein. Itse huuhtelen liivit joskus vain suihkun alla ja ripustan kuivumaan. Vaatteet kärsivät liian tiuhasta pesusta. Jos taas liivejä pitää viikon putkeen, ne voivat alkaa haista hieltä.”

5. Kuinka kauan liivejä voi käyttää?

”Sanotaan, että yksien liivien käyttöikä on 6–8 kuukautta, mutta silloin ne saavat kyllä olla jatkuvassa käytössä. Mitä useammat liivit omistaa ja mitä useammin niitä vaihtelee, sitä kauemmin liivit kestävät.

”Liivejä olisi hyvä olla ainakin kolmet – yhdet pyykissä, yhdet päällä ja yhdet kaapissa.”

Itse käytän oikein pestyjä ja pidettyjä liivejä pari vuotta. Jos käytössä ja pesussa pyörii vain parit liivit, ne kuluvat nopeammin.”

6. Kuinka monet liivit kannattaa omistaa?

”Sanon usein, että liivejä olisi hyvä olla ainakin kolmet – yhdet pyykissä, yhdet päällä ja yhdet kaapissa. Rintojen koko saattaa vaihdella välillä hormonitoiminnan mukaan. Myös painon nousu ja lasku näkyy heti liiveissä.

Olisi hyvä olla erikseen urheiluliivit, arkiliivit ja juhlaliivit. Moni sanoo, että laittaa vanhat liivit päälle, kun menee hiihtämään. Liikkuessa on erityisen tärkeää, että liivit ovat tukevat ja hyvälaatuiset.”

7. Milloin liivit on aika vaihtaa uusiin?

”Kun liivit eivät kestä päällä tai niitä joutuu asettelemaan jatkuvasti. Olkaimet tippuvat tai liivit eivät tunnu hyvältä päällä. Hyvin istuvat liivit tuntuvat napakoilta ja tukevilta.”

8. Miten rintaliivit kannattaa pestä?

”Monissa rintaliiveissä lukee käsinpesu, mutta nykyään pesukoneissa on hyvät hienopesuohjelmat. Liivit kannattaa pestä hyvässä pesupussissa, 30 asteessa ja nestemäisellä pesuaineella. Siitä ei jää pulveripilkkuja vaatteen pintaan.

”Jos liivejä pesee liian kuumassa, niiden värit lähtevät ja joustavuus häviää.”

Hyvä pesupussi on tärkeä, etteivät liivit pääse pyörimään koneessa. Kaarituet voivat irrotessaan rikkoa liivit ja koko koneen. Isossa pesupussissa liivit pääsevät menemään solmuun.

Jos liivejä pesee liian kuumassa, niiden värit lähtevät ja joustavuus häviää. Moni tekee sen virheen, että pesee valkoisia rintaliivejä valkaisevalla pesuaineella tai tahranpoistoaineella. Ne on värjätty valkoiseksi eli tahranpoistoaineella niistä ei tule valkoisia vaan niistä lähtee väri.

Tummien vaatteiden kanssa kannattaa käyttää tummia liivejä ja vaaleiden vaaleita. Tummista vaatteista voi tarttua vaaleisiin liiveihin irtoväriä.”

9. Miten liivejä pitäisi säilyttää?

”Muotoonprässättyjä liivejä ei saisi taitella sisäkkäin. Itse säilytän liivejä lipaston laatikossa, hakaset kiinni ja kupit muodossaan. Jos kupit taittaa toistensa sisään, varsinkin topattuihin liiveihin voi tulla lommoja. Kun kupit ovat suorassa, ne säilyvät hyvinä.”

Asiantuntijana Patricia Joensuun myymäläpäällikkö Rauni Suihko.