Teeharrastaja Birgitta Myllymäki kertoo, kuinka onnistut teen hauduttamisessa.
1. Valitse laadukas tee
Kuuntele, minkälainen olo sinulla on tänään ja valitse tee sen mukaan. Unohda pussitee ja luota irtolehtien aitoihin makuihin.
2. Keitä vesi sopivan lämpimäksi
Vältä kaatamasta kuppiin liian kuumaa vettä, jotta teestä ei tule kitkerää. Veden voi mitata siihen tarkoitetulla lämpömittarilla tai käyttää vedenkeitintä, josta lämmön saa säädettyä. Yksinkertaisin tapa on napsauttaa vedenkeitin pois päältä ennen kuin vesi alkaa kiehua.
Musta tee kestää kuumempaakin vettä, mutta vihreän ja valkoisen teen haudutuslämpötilat vaihtelevat 50–80 asteen välillä.
3. Lisää sopiva määrä teelehtiä
Lisää teelehdet siivilään, pudota se kuppiin ja peitä kupin suu pienellä kannella, jotta vesi ei viilene haudutuksen aikana. Tornin muotoinen siivilä on palloa parempi, sillä se on helppo täyttää ja putsata. Muista, ettet laita siivilään liikaa teelehtiä. Ne turpoavat nelinkertaisiksi.
4. Anna hautua
Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää kolmea minuuttia. Liian pitkään haudutettu tee kitkeröityy.
5. Nauti tee rauhallisessa ympäristössä
Teehetken voi jakaa ystävien kanssa, mutta hyvä vaihtoehto on perata päivän tapahtumia yksin teekupillisen äärellä. Unohda televisio ja puhelin ja nauti teehetkestä!
Vinkki! Hyvälaatuisen vihreän, valkoisen tai oolong-teen voi hauduttaa jopa kolme kertaa.