16 palaa

200 g voita
150 g valkosuklaata
1 dl maitoa
3 dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl matchaa eli vihreä tee –jauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 limetin raastettu kuori

Kuorrutus
½ dl vihreää teetä
4 rkl limetin mehua
50 g voita
400 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

---

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

2. Paloittele voi ja valkosuklaa kattilaan. Lisää maito. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä seos.

3. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja hyvin pestyn limetin raastettu kuori keskenään kulhossa. Sekoita suklaaseos muna-sokerivaahdon joukkoon. Lisää kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

4. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

5. Kuorrutusta varten kuumenna vihreä tee ja limetin mehu kattilassa. Paloittele joukkoon voi ja anna voin sulaa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Jos seos on liian paksua, lisää limetin mehua. Jos se on liian löysää, lisää tomusokeria, kunnes saat levitettävän kuorrutteen aikaiseksi.

6. Levitä kuorrutus leivoslevylle veitsellä. Anna kuorrutteen jähmettyä ja leikkaa pieniksi annospaloiksi.

Teksti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.