Jarkko Lintu sekoitti tämän vuoden ensimmäisen tippaleipätaikinan tammikuussa.

Tammikuussa Jarkko Lintu sekoitti yleiskoneella kevään ensimmäisen 50 kilon tippaleipätaikinan. Hän ei osaa sanoa, montako yksittäistä kananmunaa siihen upposi, mutta munamassaa kului monta litraa. Paistoaltaassa suli 25 kilon rasvakimpale.

Jarkko on tuotantopäällikkönä Malvialan leipomossa Vehmersalmella. Tammikuusta aina vappua edeltävän viikon keskiviikkoon asti hän tekee pelkästään tippaleipiä. Niitä syntyy leipomossa 20 000 päivässä.

Tippaleivät valmistuvat samalla tavalla kuin kotikeittiössä, mutta isommin. Pursotuskone valuttaa taikinanauhan kuuden leivonnaisen muotteihin, jotka uppoavat kuumaan rasvaan. Paistaja kääntää leivonnaiset, kun ne ovat kypsyneet oikean värisiksi. Taikinantekijä tekee koko ajan uutta taikinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Parin tunnin välein on päästävä pois rasvakattilan ääreltä pakkaamon puolelle. Rasva on 180-asteista. Ilmastoinnista huolimatta altaan vierusta on aika lämmin paikka”, Jarkko sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leipomossa leijuu rasvassa kypsentämisen ja vaniljan tuoksu. Se seuraa kotiin asti.

”Pelkällä suihkulla se ei lähde. Pitää käydä saunassa.”

Jarkko maistaa laadunvalvonnan takia hiukan tippaleipää joka päivä, mutta yksi kokonainen maistuu vielä vappunakin. Miten tekijä itse syö monimutkaisen leivonnaisen?

”Murennan sitä pikkuisen lautaselle ja siitä ryhdyn syömään. Jos tippaleipää puraisee reunasta, se on seuraavaksi sylissä.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 9/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla