
Leivo iki-ihana rahkapiirakka pellille pääsiäismunan muotoon. Appelsiinimehusta syntyy raikas piiraspohja, ja täytteessä yllättää smetana. Jutun lopusta löytyy myös sen kaikista perinteisimmän rahkapiirakan resepti.
1. Anna taikinan kuplia ja kohota piirakka pellillä
Pullataikina valmistuu nopeimmin juurimenetelmällä. Siinä nesteen joukkoon sekoitetaan hiiva, sokeri ja osa jauhoista. Löysän taikinan kupliminen on merkki hiivan toiminnan käynnistymisestä. Kun leivot tällä tekniikalla, taikinaa ei tarvitse kohottaa erikseen. Muotoile piirakka pellille ja kohota siinä puoli tuntia.
2. Täyte ei karkaa, kun muotoilet reunat
Jos teet pullataikinasta yllä olevan kuvan mukaisen pääsiäismunapiirakan, muotoile sille hieman korkeammat reunat, jotta täyte ei pääse karkaamaan piirakan paistuessa. Reunat on helpointa voidella ennen piirakan täyttämistä.
3. Pehmennä rahkan makua smetanalla
Lisää täytteen rahkan joukkoon smetanaa tai ranskankermaa pehmentämään makua. Voit käyttää maustettua rahkaa tai maustaa sen itse sitruunan- tai appelsiininkuoriraasteella ja sokerilla. Anna rahkapiirakan jäähtyä ennen tarjoamista, niin täyte kiinteytyy.
Kokeile myös pashapiirakkaa, rahkapullaa tai perinteisintä rahkapiirakkaa.
Pashapiirakka
Valmista ja muotoile pohja ohjeen mukaan. Jätä täytteestä aprikoosit pois. Lisää rahkan joukkoon ½ dl mantelirouhetta ja ½ dl korintteja tai silputtuja rusinoita sekä 1 tl appelsiininkuoriraastetta. Paista ohjeen mukaan.
Rahkapullat
Tee taikina ohjeen mukaan. Jaa se 16 palaan ja kohota hyvin. Pyöräytä juomalasin pohja jauhoissa ja paina sillä paloihin syvennys. Voitele reunat. Jaa rahkatäyte pohjien päälle. Jätä aprikoosit pois. Paista 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.
Perinteinen rahkapiirakka
Vaihda taikinaneste maitoon. Tee ja muotoile taikina ohjeen mukaan. Jätä aprikoosit pois ja vaihda appelsiinirahka maustamattomaan. Mausta täyte sokerilla ja sitruunankuorella. Lisää 1 dl rusinoita. Paista ohjeen mukaan.
Aprikoosi-rahkapiirakka
16 palaa, 1 t
- 2½ dl appelsiinimehua
- 25 g hiivaa
- 1 dl sokeria
- 2 tl kardemummaa
- 1 valkuainen
- noin 7 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
- 75 g voita huoneenlämpöisenä
Rahkatäyte
- 1 prk (200 g) appelsiinirahkaa
- 1 prk (120 g) smetanaa
- ½ dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 muna
- 1 prk (410/240 g) säilykeaprikooseja
Pinnalle
- 1 keltuainen
- ½ dl kokonaisia manteleita karkeasti rouhittuina
- Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, valkuainen ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan odottaa liinalla peitettynä noin 10 minuuttia, kunnes se kuplii.
- Sekoita joukkoon suola. Vaivaa taikinaan loput jauhot. Lisää lopuksi pehmeä voi ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
- Ota noin neljäsosa taikinasta sivuun. Kumoa loppu taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle. Taputtele se munanmuotoiseksi levyksi, jonka reunat ovat hieman muuta levyä korkeammat. Peitä levy kevyesti liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
- Taputtele loppu taikina hyvin jauhotetulla alustalla levyksi ja anna kohota. Leikkaa levy taikinapyörällä noin kaksi senttiä leveiksi nauhoiksi. Leikkaa nauhat viiden sentin paloiksi.
- Voitele keltuaisella sekä pohjataikinan reunat että pinnalle tulevat koristepalat. Jos paloja on paljon, saatat tarvita voiteluun enemmän kuin yhden keltuaisen.
- Valmista piiraan täyte. Sekoita rahka, smetana, sokerit ja muna keskenään. Levitä seos kohonneen taikinan päälle. Nostele taikinakaistaleet pinnalle siksak-kuvioiksi.
- Valuta aprikoosit liemestään. Nostele ne varovasti täytteen päälle. Ripottele taikinareunojen ja -koristeiden päälle mantelit.
- Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.