
Puoli-ilmaiseksi ja täysin ilman kommervenkkejä syntyvät porkkanapihvit saavat protskua linsseistä ja makua inkivääristä. Ne maistuvat mahtavalta kasvishampurilaisissa tai perinteisesti muusin kanssa.
Hyvä kasvishampurilainen on kullanarvoinen löytö. Etsintä on viime vuosina helpottunut, mutta vieläkin ravintoloiden kasvispihveissä saattaa olla toivomisen varaa. Paras hampurilaispihvi on päältä rapea ja sisältä mehevä sekä sopivan mausteinen, juuri sellainen kuin tämä porkkanapihvi.
Valmiita hampurilaissämpylöitä löytyy seesaminsiemenillä tai ilman. Briossisämpylöissä on reilummin rasvaa ja mehevämpi maku. Tarjolla on myös täysjyvävehnään ja taikinajuureen leivottuja sämpylöitä. Sämpylä kannattaa paahtaa ennen täyttämistä nopeasti leivänpaahtimessa, uunissa tai grillissä.
Sipuli maistuu hampurilaisen välissä parhaalta karamellisoituna. Paista sipulirenkaat raukeiksi tilkassa öljyä. Lisää joukkoon loraus siirappia ja ripaus suolaa. Viipaloi hampurilaisten väliin myös tomaattia ja revi rapeaa salaattia. Cheddarsiivu tai paistettu halloumi kruunaa maun.
Mehevän hampurilaisen kruunaa kastike. Sekoita majoneesin joukkoon tilkka bbq-kastiketta tai tomaattipyreetä ja chiliä. Kevyempi soosi syntyy majoneesin sijaan luonnonjugurtista.
Porkkanapihvit kasvishampurilaisiin
8 kpl | 30 min
½ l porkkanaraastetta (3–4 porkkanaa)
1 prk (380 g) kypsiä punaisia linssejä
1 dl (maa)pähkinöitä
2 munaa
2 rkl perunajauhoa
1½ rkl inkiväärimurskaa
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl suolaa
öljyä paistamiseen
Kuori ja raasta porkkanat. Valuta, huuhtele ja soseuta linssit sauvasekoittimella. Hienonna pähkinät. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi.
Kuumenna öljyä paistinpannulla. Nostele ruokalusikalla massaa pannulle. Taputtele keot lusikalla pihveiksi.
Paista pihvejä keskilämmöllä molemmin puolin noin 5 minuuttia.
Lue lisää arkea helpottavia ruokavinkkejä Kodin Kuvalehdestä 18/2023! Tilaajana voit lukea lehden myös täältä. Jos et vielä ole tilaaja, kokeile Digilehdet.fi-palvelua.