Kuusi huippusuunnittelijaa pistivät tonttulakin uuteen uskoon. Tutustu designereihin ja lakkeihin ja äänestä, mikä niistä on suosikkisi.
Kodin Kuvalehti pyysi kuutta huippudesigneria suunnittelemaan uuden ajan tonttulakin. Äänestä suosikkilakkiasi ja ehdota henkilöä, joka ansaitsisi lakin omakseen. Samalla voit itse voittaa Nanson tuotteita.
Tonttulakkiäänestykseen pääset TÄSTÄ.
Mari Savio: Suku tekee joulun
"Kivointa joulussa ovat läheiset ihmiset. Pari vuotta sitten kolme tätiäni järjestivät yhdessä sukujoulun, joka oli äänekäs ja riehakas. Lapset saivat valtavasti lahjoja, ja nuorimmalle tuli trauma, kun paljastui, että ukki oli pukkina. Hänet tunnisti rannekellosta, jota hän ei suostunut ottamaan pois - ja jäi heti kiinni."
Näin Mari kommentoi suunnittelemaansa tonttulakkia (1):
"Mietin pitkään kahta eri vaihtoehtoa: Koostanko armeijan ylijäämävaraston kumihanskoista korallilta näyttävän kierrätyslakin? Vai kommentoinko joulun liiallista tavaramaailmaa joulukuusen ja kermakakun yhdistelmäinsstallaatiolla? Jaa-a. Lopulta päädyin näistä toiseen."
Mari Savio, 40, työskentelee Uudellamaalla muotoilukasvatuksen läänintaiteilijana. Häne tunnetaan lasten ja aikuisten muodin, designin ja osallistavien pajojen ja tapahtumien suunnittelijana ja järjestäjänä. Hän on muun muassa luonut Panik-vaatemerkin sekä Juju, Maja ja Surrur -kirjat.
Pauliina Aarikka: Taika vei mukanaan
"Lapsuuteni jouluista on jäänyt elävästi mieleeni vahva usko tonttuihin ja joulupukkiin. Muistan, kuinka näin ihan oikeasti joulun aikaan punaisia hiippalakkeja ikkunan takana vilahtamassa. Eläydyin tosi vahvasti joulun taikaan. Kun olin viisivuotias, huomasin ensimmäisen kerran, että joulupukilla olikin naamari. Se hämmensi, mutta ei horjuttanut uskoa. Taika ei kadonnut."
Näin Pauliina kommentoi suunnittelemiaan tonttulakkeja (2 ja 3):
"Perustonttulakit eivät ole erityisen pukevia, pää näyttää niissä helposti lättänältä. Halusin kehittää lakkia pukevammaksi ja tuoda siihen uutta potkua. Tein huovasta kaksi versiota: Tonttusiskon ja Tonttuveljen. Nämä lakit pysyvät hauskasti törössä eikä hiippa mene pitkin niskaa."
Pauliina Aarikka, 53, on Aarikka Oy:n muotoilujohtaja. Päätyökseen hän suunnittelee Aarikan tuotteita, joden valikoima ulottuu puu- ja hopeakoruista kynttilänjalkohin, puuveistoksiin ja joulukoristeisiin."
Heini Riitahuhta: Karkkisalat julki
"Mummolassa oli joulukuusena valtava huonekuusi, joka koristeltiin aina jouluksi. Koristeita oli kertynyt vuosien varrella paljon, ja minua ja serkkujani kiinnostivat erityisesti hienosti pakatut vanhat joulukarkit. Kerran kun olimme salissa keskenämme, päätimme avata muutaman karkin. Oli valtava pettymys, kun hienojen kääröjen sisällä ei ollutkaan karkkia!"
Näin Heini kommentoi suunnitelemaansa tonttulakkia (4):
"Halusin tehdä sellaisen pystyhiippalakin, jonka lapset piirtävät tontuille. Tähän lakkiin kuuluu kukkahapsureuna. Tein sen keraamisista napeista ja huovasta. Ne vievät ajatukset kuurankukkiin ja lumihiutaleisiin. Kuka tahansa voi tehdä samanlaisen ja käyttää reunuksessa tavallisia nappeja."
Heini Riitahuhta, 36, on keramiikkataiteilija, joka työskentelee Arabian taideosastolla. Hänen tunnetuimpia töitään on Arabian Runo-astiasto. Vuodesta 2010 japanilainen agenttitoimisto on järjestänyt hänen uniikkinäyttelyitään Japaniin. Tammikuussa Tokiossa avataan niistä merkittävin, yhteistyössä japanilaisen ikebana-taiteilijan ja isetan tavaratalon kanssa.
Anu Kanervo: Kuusimetsä kutsui
"Sykähdyttävimmät joulumuistoni liittyvät lapsuuteen; niihin hetkiin, kun haimme aina kuusen mummun ja vaarin metsästä.Tämän jälkeen mummu tarjosi ihania jouluherkkuja. Metsään oli aina yhtä kiva lähteä, ja siitä tiesi, että aatto on tosi lähellä. Erityisesti joulun rauha ja salaperäisyys ovat kiehtovia.”
Näin Anu kommentoi suunnittelemaansa tonttulakkia (5):
”Tässä tonttulakissa tarkenee, vaikka viettäisi aaton ulkona. Lakki on lämmin ja kevyt, ja sitä voi käyttää muulloinkin kuin jouluna. Se on tehty pehmeästä froteepyyhkeestä ja tikatusta päiväpeittokankaasta. Sympaattiset Muumi-hahmot ja Laina Koskelan luoma Elefantti-kuosi tuovat lakkiini hauskan lisän.”
Anu Kanervo, 37, aloitti Finlaysonin suunnittelijana vuonna 2005. Hän suunnittelee kodintekstiilejä, ja tulevan kevään mallistossa on Anun suunnittelema Kukinto-kangas, johon hän sai inspiraation koulujen vanhoista opetustauluista. Hän on juuri viimeistellyt syksyn ja talven 2013 mallistot ja kääntää jo katsettaan kevääseen 2014.
Eero Aarnio: Olisi pitänyt ostaa kynttilät
“Ikimuistoisin joulu on se, kun talomme paloi Espoon Tontunmäessä vuonna 1971. Vaimoni Pirkko oli tehnyt kotona kynttilöitä ja rasvaa oli jäänyt kattilaan. Hän tuli aatonaattona ruokakaupasta jouluostosten kanssa, pisti lieden päälle ja meni vaihtamaan vaatteita. Sillä välin rasvakattila oli kuumentunut niin, että se syttyi tuleen. Yksi humpsis, ja katto oli tulessa. Palokunta tuli nopeasti ja sammutti palon, mutta talo vaurioitui ja kostui sammutustöissä niin pahasti, että se piti rakentaa kokonaan uudelleen. Sen joulun vietimme Helsingin Puotilassa entisessä kodissamme, jonka olimme myyneet Pirkon sisarelle. Hänen pieni poikansa teki sinä jouluna runon, jonka muistan ikuisesti: Tänään palo Aarnion talo!"
Näin Eero kommentoi suunnittelemiaan tonttulakkeja (6 ja 7):
”Tilkuista syntyi yksi ja 10 numeron puikoilla neulomalla toinen lakki. Vaikka käsityönumeroni oli koulussa kymppi, en ole mikään tekstiili-ihminen. Siksi päädyin tonttulakkien suunnittelussa tiimityöskentelyyn ja vaimoni Pirkko ryhtyi tonttuassistentikseni. Tulokset näkyvät näissä kahdessa lakissa.”
Eero Aarnio, 80, on professori, sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija. Hän tuli 1960-luvulla tunnetuksi erityisesti muovista muotoilemistaan tuoleista, joista etenkin Pallotuoli on noussut klassikoksi. Aarnion teoksia on muun muassa New Yorkin Lontoon Victoria and Albert Museumin sekä pariisilaisen Pompidou-keskuksen kokoelmissa.
Tuula Pöyhönen: Tunnelmaa hautausmaalla
"Onnittelin itseäni toissa jouluna, kun keksin tilata pukkipulaan taksin. Annoin kuskille joululahjat, pyysin ajamaan korttelin ympäri, tulemaan soittamaan ovikelloa ja kertomaan, että joulupukki oli kiireinen ja lähetti lahjat taksilla. Selitys upposi lapsiin hienosti. Minulle tärkeä joulutraditio on käynti Honkanummen hautausmaalla hautapaikalla 40X. Se on syntymättömien lasten muistolehto. Kauniimpaa ja surullisempaa paikkaa ei jouluna voi olla."
Näin Tuula kommentoi suunnittelemiaan tonttulakkeja (8 ja 9):
"Nämä lakit henkivät metsätonttutunnelmaa. Tein oman versionsa lapselle ja aikuiselle, ja kumpaankin tuovat väriä upeat kuviokuosit. Mallin säilytin melkein perinteisenä, mutta kulkusen tilalle kehitin uudenlaisen ratkaisun. Hauska ja kestävä lakki pysyy päässä pidempään kuin aattoillan."
Tuula Pöyhönen, 46, on työskennellyt Marimekon suunnittelijana vuodesta 2011. Hänet tunnetaan myös Onni-vaatemerkin perustajana. Uransa varrella hän on suunnitellut niin farkkuja kuin huonekalujakin.