Daalia on yksi puutarhan upeimmista kaunottarista!
Daalia on yksi puutarhan upeimmista kaunottarista!

Rakkaalla kukalla on monta nimeä: daaliaa kutsutaan myös joriiniksi ja mummokukaksi. Katso tästä kasvatus- ja hoito-ohjeet.

Daaliat ovat uskomattomia! On yksivärisiä, kaksivärisiä, yksinkertaisia vuokkomaisia ja kerrannaisin kukin kukkivia lajikkeita. Kukat voivat olla pieniä, keskisuuria tai jopa lapsen pään kokoisia.

Näin saat daaliat menestymään

* Osta alkukeväällä juurakoita.

Niitä pitää varjella muutama viikko vaikkapa jääkaapin vihanneslokerossa. Kasvia ei voi sujauttaa kylmään maahan, sillä Meksikosta kotoisin olevan kasvin mehevät versot ottavat herkästi nokkiinsa viileistä säistä.

Voimakkaat ultraviolettisäteetkään eivät tee sen viehkolle varrelle hyvää. Varsia voi myös esikasvattaa muutaman viikon sisätiloissa.

* Anna daalialle aurinkoa ja ravinteita, niistä se rakastaa.

Petaa daalioille toukokuun lopulla peti pihan aurinkoisimmalle paikalle, jonne voi kipata lannoitteeksi aimo annoksen kompostoitua hevosenlantaa. Sitten seuraa kastelua, hellää hoivaa ja loppukesän kukkaparaatin odotusta.

* Voit latvoa daalian taimen pienenä, jolloin se haaroittuu pensasmaiseksi.

Latvan katkaiseminen tuntuu raakalaismaiselta teolta, mutta huoli pitää unohtaa. Poikkaisu palkitaan varmasti.

* Poimi daalioita maljakkoon.

Uusia kukkia ilmestyy varsiin ahkerasti, jos vain ravinteita ja lämpöä riittää. Vaaleat daaliat ovat omiaan romanttisiin asetelmiin vaikkapa komeamaksaruohon ja harsomaisen parsan seuraan. Hyvin tummien ja purppuroiden daalioiden seuraksi sopivat keltaiset maa-artisokan kukat.

* Suojaa syksyllä kasvustot hallaharsolla, jos halla uhkaa jo aikaisin syyskuussa.

Usein lämpimiä päiviä seuraa ensimmäisten hallaöiden jälkeenkin.

* Nostele juurakot maasta noin viikon kuluttua siitä, kun halla on mustuttanut kasvuston.

Luottokaveri tässä työssä on talikko.

* Talveta daalia kellarissa, mutta jos et omista sellaista, on muitakin konsteja juurakoiden hengissä pitämiseksi.

Niitä voi säilyttää kylmässä varastossa turpeeseen, kylmälaukkuun ja paksuun pakkaspeitekerrokseen pakattuna. Daalia ei kestä nollan alapuolelle painuvaa lämpötilaa.

Paras keino on jättää juurakoiden suojaksi hiukan multaa, kääriä ne sanomalehteen ja sujauttaa kangas- tai paperipussiin. Pistä pussi piiloon viileään paikkaan, jonka lämpötila kohoaa korkeammalle kuin kellarissa. Kesken talven pitää muistaa käydä joskus sumuttamassa juurakkoihin kosteutta, jotteivät ne kuivahda rusinoiksi.