Jotain korkeaa, jotain matalaa ja jotain keskikokoista. Kukkaistutuksen tekeminen on parhaimmillaan taidetta!
Jotain korkeaa, jotain matalaa ja jotain keskikokoista. Kukkaistutuksen tekeminen on parhaimmillaan taidetta!

Kesäkukilla voi sisustaa ja värittää puutarhan erilaiseksi vaikka joka vuosi. Löydä juuri omalle pihallesi tai parvekkeellesi sopivat kasvit!

Kun valitset kesäkukkia, mieti, millaiseen paikkaan istutuksen sijoitat. Millaista tyyliä ja mitä värejä ympärillä on? Onko paikka valoisa vai varjoisa?

Hyvä perussääntö on valita samaan istutukseen kolmea erilaista kasvia: yhtä korkeaa, yhtä keskikorkeaa ja yhtä matalaa, alaspäin laskeutuvaa. Näin asetelmasta syntyy mielenkiintoinen muotojen ja värien yhdistelmä.

Kesäkukkamultaan on lisätty liukenevia lannoiterakeita.

Kesäkukat tarvitsevat ravinteikkaan kasvualustan, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. Käytä siksi kesäkukkamultaa, johon on lisätty hitaasti liukenevia lannoiterakeita. Kun kasvit ovat juurtuneet kunnolla, lisää kasteluveteen kesäkukkalannoitetta.

Istuttamisen jälkeen kesäkukat kaipaavat hoitoa: kastelua, lannoittamista ja kuihtuvien kukkien nyppimistä. Kuihtuneet kukinnot kannattaa poistaa, jotta kasvi ei siirry siementuotantoon vaan jatkaa kukintaa.

Kaikkia kesäkukkia ei tarvitse nyppiä. Esimerkiksi sSiniviuhka, lobelia, miljoonakello, lumihiutale ja kesäkynttilä eivät kaipaa kuihtuvien kukintojen poistamista.

Millainen on hyvä ruukku?

 • Tarpeeksi suuri. Tilavassa astiassa riittää multatilaa ja kastelukin helpottuu, kun multa ei kuivahda hetkessä.
 • Istutuksen tyyliin sopiva.
 • Pohjastaan rei’itetty, jotta liika kasteluvesi valuu pois. Aluslautastakin voi käyttää. Altakasteluruukuissa on hyvä olla ylivuotoaukko.
 • Salaojitettu. Laita ruukun pohjalle salaojituskerrokseksi kevytsoraa, rikkinäisiä ruukunpalasia tai soraa. Jotta multa ei huuhtoudu ruukusta pois, laita salaojakerroksen ja mullan väliin talouspaperia tai pala sanomalehteä.
 • Et tarvitse ruukkua, jos paikkaat perennapenkin tyhjää tilaa istuttamalla siihen kesäkukkia tai istutat kesäkukat maahan näyttäväksi ryhmäksi.

Kuinka saat amppelin kukoistamaan?

 • Amppeliin mahtuu usein multaa vain vähän, joten huolehdi riittävästä lannoituksesta ja kastelusta.
 • Luontevinta on käyttää amppeli-istutuksessa alaspäin laskeutuvia kasveja.
 • Valmis amppeli-istutus on helpoin valinta. Sen voi vaihtelun vuoksi istuttaa korkeaan ruukkuun, josta kasvi laskeutuu kauniisti reunoille.
 • Maanpeiteruusu ’Sweethome Pink’ sopii erinomaisesti myös amppeliin.
 • Siro keijunmekko kiipeää tavallisesti köynnöstukea pitkin, mutta laskeutuu myös kauniina kukkaverhona amppelista. Se kestää kohtalaisesti viileitä kevät- ja syyssäitä.
 • Mustasilmäsusanna on hallanarka, joten istuta se ulos vasta, kun hallan uhka on väistynyt.

Mitä värejä yhdistää?

 • Hopealehtiset kasvit kuten hopeavitja, hopealanka ja hopealehti sopivat hyvin sinisten ja valkoisten kukkien seuraksi.
 • Limetinsävyinen koristebataatti ja kellanvihreä kultaoregano tuovat raikkaan lisän värikkäiden kukkien seuraan.
 • Tummanpuhuvat lehtikasvit kuten tummalehtiset lajikkeet koristebataatista ja keijunkukasta luovat dramaattisen väriparin esimerkiksi valkoisen kanssa. Ne sopivat erinomaisesti myös voimakasväristen kuten keltaisten, oranssien, punaisten ja violettien kukkien rinnalle.
 • Yrtit toimivat istutuksissa rauhoittavina lehtikasveina. Kultaoregano, tummalehtinen afrikkalainen basilika ja viinisuolaheinä ovat näyttäviä, mutta yhtä hyvin kesäkukkaruukkuun voi sujauttaa persiljan.

Auringossa viihtyvät:

 • pelargoni
 • tähtisilmä
 • marketta
 • monet yrtit, kuten laventeli, kultaoregano ja rosmariini
 • koristeheinät

Puolivarjoon sopivat:

 • lumihiutale
 • ahkeraliisa
 • siniviuhka
 • begoniat, erityisesti isolehtiset "Dragonwings" tai "Big Leaf"
 • istutuksiin sopivat lehtikasvit kuten maahumala ja muratti.

Puutarhahullu etsii reissussakin vihreät keitaat. Katso vinkit Suomen ja lähiseudun hurmaaviin puutarhoihin!

3 kohdetta kotimaassa

1. Seikkaile kukkametsässä

Mustilan Arboretum Kouvolassa täyttyy kukkaloistosta yleensä kesäkuun toisella ja kolmannella viikolla, kun alppiruusut ja atsaleat kukkivat. Vuosikymmenten aikana puistoon on kertynyt yli 15 000 alppiruusuhybridiä. Erilaisia puulajeja on satoja, ja metsäpolkujen varret kukkivat upeasti. 

Westersin puutarhaa viljellään täysin ekologisesti.
Westersin puutarhaa viljellään täysin ekologisesti.

2. Astu luostarin puutarhaan

Westersin puutarhan suunnittelun lähtökohtana ovat olleet luostareiden yrttitarhat. Kaunis keittiötarha on parhaimmillaan heinäkuussa. Kemiön saarella sijaitsevan puutarhan yhteydessä on myös pieni myymälä ja kahvila.

Sapokan vesipuisto on todellinen keidas Kotkassa.
Sapokan vesipuisto on todellinen keidas Kotkassa.

3. Tee kävelykierros Kotkassa

Puutarhaharrastajan kannattaa muistaa Kotka, jonka vehreät puistot antavat tarhurille hyviä ideoita. Puistoista kuuluisin on
Sapokan vesipuisto. Jatka sieltä Veistospromenadille ja Isopuistoon, joka on englantilaistyylinen maisemapuisto.

5 x romanttista Ruotsissa

1. Puutarhurin pyhiinvaellus

Zetaksen puutarhamyymälä ja näytepuutarha Tukholman lähistöllä ovat ihanan inspiroivia. Keitaan omistaa tv:stä ja kirjoistaan tuttu puutarhuri Victoria Skoglund. Varaa kierrokseen muutama tunti ja kurkista myös harvinaisuuksien pöytä. 

Ruusuja voi tuoksutella Visbyssä.
Ruusuja voi tuoksutella Visbyssä.

2. Ruusujen rakastajan paratiisi

Visbyn kaupunki ja sen kasvitieteellinen puutarha hurmaavat ruusun tuoksulla keskikesästä loppusyksyyn. Puutarhan sijainti
on edullinen, joten siellä kasvavat monet talvenarat kasvit, jotka Suomessa eivät viihdy. Pääset ihailemaan muun muassa magnolioita, tulppaanipuita, muratteja, viikunaa ja saksanpähkinää. 

3. Kaksi kärpästä kerralla

Slottstrådgården Ulriksdalin puutarhamyymälä Solnassa on täynnä tuoksuvia yrttejä, trendikkäitä perennoja ja hurmaavia kesäkukkia. Inspiroivista esillepanoista löytyy kivoja ruukkuja ja tuotteita vihersisustukseen.

Reilun puolen kilometrin päässä myymälästä on Ulriksdalin linnan puisto, jossa voit ihastella barokki- ja rokokooajan tunnelmia, leikattuja muotoja ja rauhoittavaa vihreyttä.

4. Urbaania vihreyttä

Tukholman Södermalmilla on yksi kukkakauppa ylitse muiden, ainakin jos kyse on viherkasveista ja kaktuksista. Tyylikäs Ginkgo Blommor on täynnä kasveja ja ruukkuja lattiasta kattoon. 

5. Vietä rento piknik

Rosendalin puutarhalla Tukholman Djurgårdenissa voi vierailla vaikka risteilypäivän aikana. Puutarha on avoinna syyskuulle saakka joka päivä. Kasvihuoneissa on puutarhamyymälän lisäksi kahvila, jonka antimet voi nauttia kasvihuoneen suojissa tai vaikkapa omenapuiden alla nurmikolla.  

Vaikutu Virossa

Ihan kuin olisi päätynyt tropiikkiin!
Ihan kuin olisi päätynyt tropiikkiin!

Palmujen siimekseen

Myös Tallinnan kasvitieteelliseen puutarhaan ehdit halutessasi päiväristeilyllä. Ulkona hurmaavat kukkivat puut, alppiruusut ja kivikkopuutarhan kasvit. Sisällä talvipuutarhassa ja palmutalossa pääset nauttimaan tropiikin vihreydestä ja kaktusaavikon kuivuudesta.

Matkaa on Tallinnan keskustasta vain 10 kilometriä. 

Japanilaista tunnelmaa

Japanilaisen maisema-arkkitehdin Masao Sonen suunnittelema hurmaava japanilainen puutarha sijaitsee Kadriorgin puistossa, jonne kävelee Tallinnan keskustasta alle puolessa tunnissa. Kesällä puistossa kukkivat iirikset. Paikka on myös Tallinnan ja lähiseudun suurin alppiruusutarha. 

2 x elämyksiä Tanskassa

Puutarhamatkalle tivoliin

Kööpenhaminan Tivoli on kuuluisa kauniista istutuksistaan, kukkaloistostaan ja vesialueistaan. Kesäkukkaistutukset ovat runsaat, värikkäät ja kerrokselliset. Kun ilta hämärtyy ja puiston valot syttyvät, ilmassa on taianomaista tunnelmaa.  

Tage Andersen yhdistää kukat ja taiteen.
Tage Andersen yhdistää kukat ja taiteen.

Kasvitaidetta kiehtovassa galleriassa

Kun avaa oven Tage Andersenin taidegalleriaan ja kukkakauppaan, astuu kuin uuteen kiehtovaan maailmaan. Metallisepän, kuvanveistäjän ja floristin töissä on persoonallisuutta, ajan havinaa ja eri materiaalien lumoa. Paikka on inspiraation lähde kaikille kukista, kasveista, sisustuksesta ja taiteesta pitäville.  

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2018.

Syreenit ovat yksi alkukesän ihanuuksista, joiden suloista kukintoa tekisi mieli saada puutarhaan vaikka kuinka paljon. Mutta onnistuisiko niiden istuttaminen myös metsäiselle mökille?

Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä kertoo, että syreenit eivät vaadi kasvupaikaltaan ihmeitä.

”Ne menestyvät vähän huonommassakin maassa. Parhaiten ne toki viihtyvät runsasmultaisessa ja aurinkoisessa paikassa, jossa riittää lämpöä, ravinteita ja kalkkia, mutta pärjäävät myös ajoittain kuivassa maassa ja varjossa."

Rimpelä kertoo, että jos kasvupaikkaa ympäröi kevyt varjo, kukinta-aika pitenee.

Monet suomalaiset mökkitontit ovat metsän siimeksessä, eikä niillä ole juurikaan kukkapenkkejä tai erityisen multavia paikkoja. Minne syreeni siellä kannattaisi istuttaa?

”Valitse tontilta paikka, jonne aurinko pääsee paistamaan vapaasti melko pitkän ajan päivästä. Ei haittaa, vaikka paikka olisi varjossa osan päivää. Kunnosta siihen reilun kokoinen istutuskuoppa”, Rimpelä ehdottaa.

Kastele hyvin ja muista lannoitus

Kasvualustaa voi parantaa sekoittamalla siihen uutta, ravinteikasta puutarhamultaa suhteessa 1:1. Kaada kuoppaan vettä, istuta hyvin kasteltu taimi, tiivistä ja kastele vielä kerran.

”Nuoria syreenipensaita kannattaa ensimmäisenä kesänä kastella hyvin, jotta juuret kasvaisivat syvälle”, Saija Rimpelä muistuttaa.

Kalkitse syreeni keväällä tai syksyllä. Myös lannoittaminen kannattaa pitää mielessä: annostele sille keväällä yleislannosta ja heinäkuun puolivälin jälkeen syyslannosta.