Kesän lähestyessä syksyä alkavat nauhusten (Ligularia) lämpimänkeltaiset kukat loistamaan kuin pienet auringot.

Kaikki nauhukset kukkivat keltaisin kukin, mutta kukintojen ja lehtien muodot vaihtelevat lajeittain. Kukinnot voivat olla tähkämäisiä tai töyhtömäisiä tai leveitä ja kartiomaisia. Nauhukset kukkivat runsaasti ja niiden kukinta-aika on pitkä. Isokokoiset nauhukset vaativat melko runsaasti tilaa ja upeimmillaan ne ovatkin juuri yhden lajikkeen runsaina ryhmäistutuksina. Niitä ei tarvitse tukea eikä juuri koskaan jakaa, ja ne ovat kestäviä Lappia myöten. Aikaisia ja myöhäisiä lajikkeita yhdistelemällä nauhusryhmän kukinta ulottuu Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälistä lokakuuhun!

Korkeus: 100–250 cm lajista riippuen.

Lehdet: Isokokoiset ja leveät, hammaslaitaiset, muoto vaihtelee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kukinnot: keltaiset tai oranssit, tuoksuvat, perhosille mieluisat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kukinta: heinä-syyskuu lajikkeesta riippuen

Kasvupaikka: Puolivarjo–varjo; kasvualusta tuore, runsasravinteinen, humuspitoinen. Maan tulee olla puolisen metriä paksu ja hyvin vettä pidättävä, esimerkiksi savensekaista multaa. Nauhukset viihtyvät sekä happamassa että runsaasti kalkitussa maassa, kunhan se on runsasravinteista.

Taimiväli: 50 cm. Esimerkiksi valtikka- ja lapinnauhus ovat lajeja, joiden kukinta alkaa aikaisin, heinä–elokuussa. Niiden kukinnot ovat kapeita ja tähkämäisiä. Tutustu myös huisku-, kallio-, lapin- ja soihtunauhukseen – sekä moniin muihin!

Lue lisää nauhuksista

Sisältö jatkuu mainoksen alla