Ötökät ovat luonnossa tärkeämpiä kuin ihminen, mutta puutarhassa ne tuppaavat välillä harmittamaan.

Mustaherukan äkämäpunkki. Muuttuivatko mustaherukkasi silmut hernemäisiksi palloiksi? Ikävä kertoa, mutta pallot ovat täynnä äkämäpunkkeja. Ne vähentävät marjasatoa ja niistä on turkasen vaikea päästä eroon. Parasta on tutkia pensaat heti huhtikuussa ja poimia pois pallot ja niiden valloittamat versot. Hävitä ne polttamalla tai sekajätteissä.

Pihlajanmarjakoi. Eniten tämä vekkuli pitää pihlajanmarjoista, mutta niiden puutteessa kelpaavat omenat. Toukka nakertaa raakileisiin ohuita käytäviä, joiden ruskea väri tulee – yäks! – sen ulosteesta. Koihin tehoavat vain torjuntaruiskutukset pyretriiniä tai pyretroidia sisältävillä aineilla. Torjunnan oikeasta ajankohdasta saa tietoa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Karviaispistiäinen. Sievän mustatäpläiset, keskeltä vaaleanvihreät ja päistä keltaiset toukat mutustavat karviais- ja herukkapensaat lehdettömiksi. Ne aloittavat pensaan keskeltä, joten kurkista puskan sisään heti kukinnan jälkeen. Jos toukkia näkyy, voit suihkutella niitä mäntysuopaliuoksella tai pyretriiniruiskutteella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirvat. Tuttua ja turhauttavaa: ensin ei näy mitään, sitten yhtäkkiä kasvien nuput ja versonkärjet ovat pieniä vihreitä täynnä. Kirvoihin tepsii pyretriini, mutta se tappaa myös niiden luontaiset viholliset. Huonekärpäsille tarkoitetut aerosolit taas vioittavat kasvia. Pehmeä keino taistella kirvoja vastaan on nokkos- tai mäntysuopaliuos. Ainakin ötököistä tulee puhtaampia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Peltolude. Tällä veikkosella on V:n muotoinen kuvio selässä kuten useilla muillakin luteilla. Se vahingoittaa etenkin marjakasveja, vihanneksia ja puiden taimia tuhoamalla kukkia ja kasvupisteitä. Paras tapa torjua on kasvattaa taimet harson alla.

Liljakukko. Keväällä ihailet kauniin punaista kovakuoriaista – ja kohta liljojesi lehdet on syöty ja tyngissä möyrii mustan linnunkakan näköisiä toukkia. Tarkista siis kukkapenkit päivittäin, kun liljat alkavat keväällä nousta. Kun näet kukon, sujauta sen alle kuumalla vedellä täytetty kippo ja kopauta oksaa. Kukko pudottautuu kuolemaansa. Pyyhi munat ja toukat pois liljoista talouspaperilla ja hävitä paperit polttamalla tai sekajätteissä.

Lue lisää tuholaisista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla