Sieltä ne nousevat ensi keväänä, kaikki suloiset sipulikukat!
Sieltä ne nousevat ensi keväänä, kaikki suloiset sipulikukat!

Keväällä kukkivien sipulikukkien istutusaika on syksyllä.

Jotain suloisen lämmintä on siinä ajatuksessa, että kukkasipulit viettävät tyytyväisenä talvensa maan alla. Siellä ne nukkuvat, ja sitten ilman mitään apua keväällä nousevat kukkimaan upeasti.

Yksi puutarhaharrastajan iloista syksyllä on uppoutua miettimään, miltä haluaisi pihansa seuraavana keväänä näyttävän. Sitten vain kauppaan, ja sielläkin sipuleiden valinta on yhtä hyvän mielen hyrinää!

Sopiva sipulikukkien istutusaika on elokuun lopusta lokakuun alkuun: riittävän ajoissa, jotta ne ehtivät juurtua, mutta sopivan myöhään, jotta ne eivät lähde kasvamaan. Sipuleita voi periaatteessa istuttaa maan jäätymiseen saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin istutat kukkasipulit:

Kukkasipuleita voit istuttaa perennapenkkien aukkopaikkoihin. Pieniä voi istuttaa myös nurmikolle, esimerkiksi puiden juurille ja paikkoihin, joissa nurmikko ei ota kasvaakseen. Mikään ei estä istuttamasta kukkasipuleita myös ruukkuihin tai muihin astioihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valitse kevätkukille pihasi lämpimin paikka.

Sipulikukat pitävät aurinkoisesta paikasta ja kuohkeasta maasta. Hiekkaiseen maahan voi lisätä multaa ja tiivistä savimaata keventää turpeella ja karkealla hiekalla. Samalla voi lisätä hitaasti liukenevaa lannoitetta.

Aikaisin keväällä kukkivien lajien paikka on puutarhan lämpimimmissä ja aurinkoisimmassa paikassa: siellä, mistä lumi ensimmäiseksi sulaa.


Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään, sipulin kärki ylöspäin. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa.

Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä 5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.

Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.

Kevättähti leviää hyvin ja sopii esimerkiksi puiden juurelle.
Kevättähti leviää hyvin ja sopii esimerkiksi puiden juurelle.

Jos haluat nauttia sipulikukista pitkään, istuta useita lajeja. Lämpimillä paikoilla lumikellot, tähtilumikellot, talventähdet ja ensimmäiset krookukset aloittavat kukintansa jo maaliskuussa.

Huhti-toukokuussa kukkivat helmililjat, kevätkurjenmiekat, kevättähdet, kiurunkannukset, koiranhampaat, narsissit, sinililjat ja vuokot. Kesä-heinäkuussa on puolestaan marskinliljojen ja tähtihyasinttien vuoro. Tulppaanien kukkia riittää huhtikuusta kesäkuulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla