Haluatko lisätä kotipihaasi loistoa myös syyskaudelle? Iloista väriä tuovat sekä auringossa innolla kukkivat piiskut että korkeaksi kasvavat aroniat.

Piiskusta riittää iloa sekä kesäkaudella että syksyllä muiden kukkien jo lopetellessa parasta loistoaan. Varhaisimmat tarhapiiskut, Solidago-risteymät, kukkivat jo heinä–elokuun vaihteessa.

Myöhäisimmät tarhapiiskun lajikkeet ja kanadanpiisku puhkeavat kukkaan yleensä syyskuussa, jolloin keltaisia kukkia avautuu ensilumiin saakka.

Piiskujen kukat tarjoavat mettä sekä päivä- että yöperhosille. Ahkerimmin ne kukkivat aurinkoisilla ja osittain varjoisilla paikoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kanadan- ja tarhapiiskut suosivat hikevää, runsasmultaista maata, jossa ne eivät kärsi härmästä. Kuivalle paikalle taas sopii luonnonvarainen kultapiisku. Se puhkeaa kukkaan Etelä-Suomessa jo kesäkuussa, pohjoisempana keskikesällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aronian marjat kannattaa kerätä

Aronian tummat lehdet saavat syksyllä hehkuvanpunaisen ruskan.
Aronian tummat lehdet saavat syksyllä hehkuvanpunaisen ruskan.

Syksyn värikkäimpiä pensaita ovat puolestaan pari metriä korkeaksi kasvavat aroniat. Ne ovat komeimmillaan syksyllä, kun kiiltävät lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.

Syyskesällä kypsyvät myös aronioiden syötäväksi soveltuvat mustat marjat. Niistä voi tehdä mehua tai hilloa yksinään tai vaikkapa omeniin yhdistettynä. Marja-aroniaa kannattaa yhdistää muihin marjoihin tai omenaan siksi, että sen oma maku on mieto ja hiukan hapan.

Parhaiten ravintokasviksi soveltuu marja-aronia ’Viking’, jolla on Aronia-suvun isoimmat ja makeimmat marjat. Koristearonialla on happamammat marjat ja pienemmät lehdet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla