Suvi ja Toni Puolakka kertovat Kodin Kuvalehdessä huomenna 24.4., kuinka vanhasta kivitalosta tuli heidän unelmiensa täyttymys. Kysyimme Suvilta remontista ja elämästä uudessa kodissa jo etukäteen.

Millaista arkea elätte tällä hetkellä?

"Olen vielä hoitovapaalla elokuun puoleen väliin saakka. Sitten alkaakin ihan uudenlainen arki, kun palaan töihin ja Joseliina aloittaa päivähoidon. Toni tulee kotiin töistä puoli neljän aikaan."

Millainen on työjakonne lapsenhoidossa?

"Se on jakaantunut kevään aikana entistä tasaisemmaksi, koska olen joutunut paahtamaan gradun parissa ja viettänyt paljon aikaa kirjastossa. Meidän molempien on tarkoitus valmistua tänä keväänä. Minusta tulee laaja-alainen erityisopettaja ja Tonista tietoliikenneinsinööri."

Mikä on ollut vaikein taito oppia tekemissänne remonttitöissä?

"Vaikein taito on ollut maalisävyjen valikoiminen. Kuinkahan monta kertaa työhuone tulikaan maalattua, kun etsittiin oikeaa harmaata! Varmaan kolme. Värisävyt ovat niin erilaisia kaupassa mallikartoilla kuin kotona seinällä tai huonekaluissa. Kaikki näyttävät erilaiselta aamulla, illalla, päivänvalossa ja halogeenilampun valossa."

Näyttääkö kotinne tavallisesti erilaiselta kuin lehtijutun kuvissa?

"Kotimme on ehkä vielä rennomman oloinen kuin kuvissa. Tavaraa ainakin tuntuu olevan esillä enemmän. Olohuone menee helpoiten sekaisin, koska siellä vietetään paljon aikaa. Joseliinan leikit tuppaavat levittäytymään olohuoneen joka nurkkaan. Ja toisaalta joka huoneeseen."

Mitä harrastatte ja missä?

"Olemme molemmat hurahtaneet crossfittiin ja käymme Turussa salilla treenaamassa, kun vain aikaa on."

Mikä on suurin muutos, josta kodin kunnostamisessa haaveilette?

"Haluaisimme piikata pois keittiön ja eteisen laattalattian ja vaihtaa sen lautalattiaksi. Minä haluaisin uuden keittiön. Isoin muutos olisi talon ulkorappauksen poistaminen ja lautaverhoilun tekeminen."

Mihin käytätte pihaa ja mitä siellä kasvaa?

"Tällä hetkellä pihaa myllätään joka suuntaan. Kivimuureista on rakennettu pengertä, ja joitakin pensaita ja kukkia on istutettu. Takapihalle on tarkoitus tehdä hyötypuutarha ja kasvihuone vanhoista ikkunoista. Kesällä grillaillaan ja paistetaan muurinpohjalettuja. Hyvällä säällä kannan kahvit ulos, kun ystäviä tulee kylään."

Käykö teillä paljon vieraita?

"Melkein joka viikko joku pistäytyy kahville. Minusta on kiva kutsua vieraita. Aika usein tulee leivottuakin tuoretta herkkua."

Miten teillä vietetään äitienpäivää?

"Yllätys se on ollut joka vuosi, mutta jotain aamupalajuttua uumoilen. Puolenpäivän aikaan on käyty minun vanhempieni luona syömässä ja iltapäivästä ajeltu Tonin vanhempien luo kahville."

Suvi pitää perheen arjesta, kodin sisustuksesta ja remontoinnista blogia, jota voit lukea tästä!

Onni kestää ehkä vain hetken, mutta on sitäkin kauniimpi.
Onni kestää ehkä vain hetken, mutta on sitäkin kauniimpi.

Kevätkukat ovat saaneet pikavauhtia seurakseen ja jatkokseen kukkia, jotka usein pääsevät parhaaseen kukintoon vasta juhannuksen jälkeen.

Juuri nyt voi täyttää kodin ilmaiseksi ihanalla kukkaloistolla! Ojanpientareet, niityt ja metsät tarjoavat parhaillaan mahtavan valikoiman kukkia, joista voi koota kotiin pieniä tai suuria kukka-asetelmia.

Näyttävä esitys syntyy, kun kokoaa yhtä lajia suureen maljakkoon. Valkoiset koiranputket eivät kestä sisällä kauan, mutta tuovat ihmeellisen juhlavaa tuntua esimerkiksi olohuoneen sohvapöydällä leveässä Aalto-maljakossa tai korkeassa lasivaasissa.

Pienemmistä ja raikkaan monenkirjavista kukista saa koottua kimpun täynnä elämäniloa: sellainen toimii myös hetken onnea tuovana tuliaisena. Tarkoitukseen sopivat vaikkapa violetit metsäkurjenpolvet, kirkkaankeltaiset leinikit ja muutama tehokas tervakukka.

Pieni maljakko täynnä kieloja tai muita pienikokoisia kukkia puolestaan tekee onnesta täyden aamukahvipöydässä.

Veistokselliset lupiinitkin kestävät ihmeen monta päivää.

Komean, suorastaan veistoksellisen hienon lisän tuovat kotiin lupiinit. Ne kestävät maljakossa ihmeen monta päivää, ja upeaan asetelmaan tarvitaan vain pari kolme lupiinia.

Kukkien ystävälle vielä vinkkinä: pian alkavat alennusmyynnit ovat hyvää aikaa poistohintaisten maljakoiden löytämiseen. Maljakkovalikoimaa on hyvä löytyä kotoa riittävästi, jotta kaikenlaiset kukat löytävät paikkansa, kun niiden kanssa palaa innoissaan kotiin.

Raija Uosikkisen astiat piristävät kesäpöytiä. Kuva Jenni-Justiina Niemi
Raija Uosikkisen astiat piristävät kesäpöytiä. Kuva Jenni-Justiina Niemi

Kesä on kirpputorien aikaa. Asiantuntija vinkkaa, mitä kirpputoreilla kannattaa nyt myydä ja metsästää.

Kukkaruukut

Huonekasvitrendi on löytänyt tiensä sisustukseen, joten nyt etsitään kukkaruukkuja. Esimerkiksi Arabian 1950–1960-luvun tuotanto on takuuvarma hitti.

Kukkaruukkuja etsitään nyt paljon. Kuva Satu Kemppainen
Kukkaruukkuja etsitään nyt paljon. Kuva Satu Kemppainen

Kukkapylväät ja -hyllyt

Myös erilaiset kukkapylväät ja -hyllyt tekevät nyt kauppansa.

Kasvihyllyillä saa hauskaa piristystä sisustukseen. Kuva Piia Arnould
Kasvihyllyillä saa hauskaa piristystä sisustukseen. Kuva Piia Arnould

Domus-tuolit

Kestosuosikki. Kysytyin malli on koivua tai nahkalla verhoiltu. Tuolit päätyvät useimmiten ruoka- tai kirjoituspöydän kavereiksi.

Domus-tuolin tyyli kestää hyvin aikaa. Kuva Juhani Niiranen
Domus-tuolin tyyli kestää hyvin aikaa. Kuva Juhani Niiranen

Raija Uosikkisen, Laila Zinkin ja Esteri Tomulan keramiikka

Kahvipöytiin katetaan kesäisen värikkäät kahvikupit ja purnukat. Uosikkisen, Zinkin ja Tomulan kädenjälkiä voi bongata esimerkiksi Arabian astioista.

Raija Uosikkisen Pomona-astiasarja on täynnä kesän värejä. Kuva Jenni-Justiina Niemi
Raija Uosikkisen Pomona-astiasarja on täynnä kesän värejä. Kuva Jenni-Justiina Niemi

Pyöreät ruokapöydät

Pöydissä pyöreys on tämän hetken juttu. Materiaaliksi halutaan tiikkiä tai linoleumia, ja jatkopala on plussaa!

Suosituimmat pöydät ovat tiikkiä. Kuva Riitta Sourander
Suosituimmat pöydät ovat tiikkiä. Kuva Riitta Sourander

Pallokuvioidut astiat

50–60-luvulta tutut kuviot ovat nyt suosittuja esimerkiksi kahviastioissa. Pallot vetoavat varmasti.

50-luvun senkit

Olohuoneisiin television alle hankitaan nyt 50–60-luvun puisia senkkejä. Liukuovi on senkin juju, sillä ovet eivät vie tilaa syvyyssuunnassa. Kaikkein suosituimpia ovat matalat ja pitkät senkit.

Liukuovelliset senkit säästävät tilaa pienestäkin asunnosta. Kuva Päivi Anita Ristell
Liukuovelliset senkit säästävät tilaa pienestäkin asunnosta. Kuva Päivi Anita Ristell

Vinkit antoi Harry Juutela Fargovintage-liikkeestä.