Itse tehty designjakkara syntyy yllättävänkin helposti. Istuinosa on valettu betonista ämpärissä, ja jalkoina toimivat puiset harjanvarret. Katso tästä ohjeet, joilla valmistat upeat, uniikit tuolit.

 

1. Suojaudu.

Betonivalu ei ole vaikeaa mutta pölyistä se on. Kesällä valutyöt on järkevintä tehdä ulkona, talvella verstaalla. Käytä suojavaatteita, hengityssuojainta ja kumihanskoja.

2. Hanki tarvikkeet.

Kuivabetonia myydään 25 kg:n säkeissä rautakaupoissa. Kuvan pallit tehtiin S30-hienobetonista. Betonisäkin lisäksi tarvitset vettä, sekoitusämpärin ja -kepin. Kolme puista pyöreää rimaa tai harjanvartta sahataan jakkaran jaloiksi. Pätkä vahvaa rautalankaa pitää jalat yhdessä. Muoviämpäriä tarvitset valumuotiksi ja mattopuukkoa muotin irrottamiseen.

3. Sahaa harjanvarsista kolme 50 cm pitkää jalkaa.

Poraa keppien päähän pienet reiät. Liitä kepit yhteen pujottamalla rautalanka reikien läpi ja punomalla keppien päät tiukasti yhteen. Rautalanka varmistaa tukevan kiinnityksen.

4. Sekoita betonimassa pakkauksen ohjeen mukaisesti ämpärissä.

Käytä hengityssuojaimia ja kumihanskoja. Seos on sopivaa, kun siitä voi muokata löysän möykyn kämmenelle. Kokonaisesta säkistä tulee noin 10–13 litraa massaa. Yhteen palliin riittää noin neljäsosa säkistä.

5. Käytä istuimen muottina joustavaa muoviämpäriä, koska elastinen muotti irtoaa betonista helpommin kuin kova.

Merkkaa ämpärin pohjaan, kuinka paksun istuimen haluat: Kuvan pallien istuinosat ovat 10 cm ja 6 cm paksut. Istuin ei saa olla liian ohut, jotta jalat kiinnittyvät hyvin.

6. Kaada massaa muottiin merkintääsi saakka.

Kopistele muottia, jotta massa asettuu tasaisesti ja ilmakuplat lähtevät pois.

7. Upota jalkanippu massaan.

Varo upottamasta nippua liian syvälle, jotta nipun päät jäävät betonin sisään. Lisää jalkojen keskikohtaan pieni nokare massaa.

8. Mittaa jalkojen paikka niin, että jalat asettuvat tasaisesti muotin reunan muodostaman ympyrän kehälle. Voit merkata kohdat tussilla ämpärin reunoihin. Teippaa jalat niihin kohtiin ämpärin reunoihin.

9. Anna betonin kuivua ämpärissä vähintään pari vuorokautta.

Leikkaa mattopuukolla ämpärin sivuun pystyviilto. Väännä ämpäri irti istuimesta ja nosta varovasti betonipalli muotista ylös. Puukolla halkaistua muottia voi käyttää uudelleen. Muotti vain teipataan ulkopuolelta umpeen.

10. Käännä jakkara seisomaan ja anna pinnan vielä kuivua 1–2 päivää.

Hio betonin terävä reuna kevyesti hiekkapaperilla.

Lue lisää:
Betoniaskartelu on hauskaa: Näin syntyvät ruukut ja pöytälevyt.

Lomien jälkeen arkirytmiin palautuminen vaatii hieman järjestelemistä. Myös kodin säilytysratkaisut saattavat kaivata pientä päivitystä.

Käteviä säilytysratkaisuja voi valmistaa vaikkapa kierrätykseen päätyneistä ritilöistä.

Katso, miten tiskikaapin hyllyritilöistä valmistuu ranskanpastillien värinen hylly!

Nämä tarvitset:

  • 2 tiskikaapin ritilähyllyä (koko 25,7 x 46 cm)
  • 3 kpl liimapuulevystä sahattuja hyllylevyjä (koko 24,5 x 49,7 cm)
  • 12 kpl kulmakoukkuja (koko 510/30)

1. Hio hyllylevyjen reunat kevyesti sahauksen jälkeen. Maalaa Tikkurilan Helmi kalustemaalilla. Eriväriset hyllyjenreunat viimeistelevät raikkaan ilmeen.

Pastellinen väripaletti:

  • Keltainen sävy H302
  • Vihreä sävy H 376
  • Pinkki sävy H 333
  • Lila sävy H 346

2. Poraa hyllylevyihin päihin pienet reiänalut kulmarautoja varten tai ruuvaa kulmaraudat suoraan hyllylevyyn noin 2 cm päähän reunasta.

3. Poraa ritilöiden ylä- ja alapäähän reiät seinäkiinnitystä varten. Käytä metalliporanterää.

4. Kiinnitä ensin toinen ritilä seinään vain yläpäästä. Mittaa sitten hyllyn avulla toisen ritilän sopiva etäisyys ja tarkista, että hylly tulee suoraan. Kiinnitä sitten toinenkin ritilä seinään yläosastaan.

5. Asettele sitten kaikki kolme hyllyä paikoilleen, kulmaruuvien varaan. Hyllyt saa aseteltua hyvin paikoilleen, kun sivuritilät ovat vielä irti alaosastaan ja niitä pystyy liikuttamaan sivulle. Kiinnitä lopuksi sivuritilät paikoilleen myös alemmista ruuvinkohdista.

Ritilät 2 e/kpl, Kierrätyskeskus, tai 6,90 e/kpl, Bauhaus. Liimapuulevy 30 x 200 cm 12,90 e/kpl, Bauhaus.

Kauneimmat vanhat henkarit ovat liian sieviä piilotettaviksi.
Kauneimmat vanhat henkarit ovat liian sieviä piilotettaviksi.

Kaipaatko paikkaa puolipitoisille vaatteille tai vieraiden takeille? Kaunis, katosta roikkuva naulakko syntyy helposti henkareista, eikä sen teko vie kuin puoli tuntia.

Naulakkoa varten tarvitset vain kuusi kaunista ja tukevaa henkaria, puisia helmiä ja kestävää narua. Kevyt naulakko sopii yhtä hyvin makuuhuoneeseen kuin eteiseenkin.

Tee näin: Irrota henkareiden koukut. Voit tarvita pihtejä tai selvitä ruuvimeisselillä. Pujota tyhjäksi jäävästä reiästä kestävä naru. Voit auttaa narun läpimenoa työntämällä sitä ohuella neulalla ja vetämällä toiselta puolelta pihdeillä. Solmi sitten puinen helmi henkarin ala ja -yläpuolelle. Kiinnitä jokainen henkari omaan naruunsa.

Sommittele henkarit hieman eri korkeuksille ja solmi narut ylhäältä yhteen. Lopuksi kiinnitä henkarinaulakko kattokoukkuun roikkumaan.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.