Itse tehty designjakkara syntyy yllättävänkin helposti. Istuinosa on valettu betonista ämpärissä, ja jalkoina toimivat puiset harjanvarret. Katso tästä ohjeet, joilla valmistat upeat, uniikit tuolit.

 

1. Suojaudu.

Betonivalu ei ole vaikeaa mutta pölyistä se on. Kesällä valutyöt on järkevintä tehdä ulkona, talvella verstaalla. Käytä suojavaatteita, hengityssuojainta ja kumihanskoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Hanki tarvikkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuivabetonia myydään 25 kg:n säkeissä rautakaupoissa. Kuvan pallit tehtiin S30-hienobetonista. Betonisäkin lisäksi tarvitset vettä, sekoitusämpärin ja -kepin. Kolme puista pyöreää rimaa tai harjanvartta sahataan jakkaran jaloiksi. Pätkä vahvaa rautalankaa pitää jalat yhdessä. Muoviämpäriä tarvitset valumuotiksi ja mattopuukkoa muotin irrottamiseen.

3. Sahaa harjanvarsista kolme 50 cm pitkää jalkaa.

Poraa keppien päähän pienet reiät. Liitä kepit yhteen pujottamalla rautalanka reikien läpi ja punomalla keppien päät tiukasti yhteen. Rautalanka varmistaa tukevan kiinnityksen.

4. Sekoita betonimassa pakkauksen ohjeen mukaisesti ämpärissä.

Käytä hengityssuojaimia ja kumihanskoja. Seos on sopivaa, kun siitä voi muokata löysän möykyn kämmenelle. Kokonaisesta säkistä tulee noin 10–13 litraa massaa. Yhteen palliin riittää noin neljäsosa säkistä.

5. Käytä istuimen muottina joustavaa muoviämpäriä, koska elastinen muotti irtoaa betonista helpommin kuin kova.

Merkkaa ämpärin pohjaan, kuinka paksun istuimen haluat: Kuvan pallien istuinosat ovat 10 cm ja 6 cm paksut. Istuin ei saa olla liian ohut, jotta jalat kiinnittyvät hyvin.

6. Kaada massaa muottiin merkintääsi saakka.

Kopistele muottia, jotta massa asettuu tasaisesti ja ilmakuplat lähtevät pois.

7. Upota jalkanippu massaan.

Varo upottamasta nippua liian syvälle, jotta nipun päät jäävät betonin sisään. Lisää jalkojen keskikohtaan pieni nokare massaa.

8. Mittaa jalkojen paikka niin, että jalat asettuvat tasaisesti muotin reunan muodostaman ympyrän kehälle. Voit merkata kohdat tussilla ämpärin reunoihin. Teippaa jalat niihin kohtiin ämpärin reunoihin.

9. Anna betonin kuivua ämpärissä vähintään pari vuorokautta.

Leikkaa mattopuukolla ämpärin sivuun pystyviilto. Väännä ämpäri irti istuimesta ja nosta varovasti betonipalli muotista ylös. Puukolla halkaistua muottia voi käyttää uudelleen. Muotti vain teipataan ulkopuolelta umpeen.

10. Käännä jakkara seisomaan ja anna pinnan vielä kuivua 1–2 päivää.

Hio betonin terävä reuna kevyesti hiekkapaperilla.

Lue lisää:
Betoniaskartelu on hauskaa: Näin syntyvät ruukut ja pöytälevyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla