Radikaalipapiksikin kutsuttu pastori Kai Sadinmaa tiivistää teeseihinsä tämän ajan raaimmat arvot. Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2017.

Rikkaiden on rikastuttava lisää.

Se on yhteiskunnan tärkein päämäärä. Sen tieltä pitää poistaa kaikki esteet, myös demokratia ja hyvinvointivaltio, jos tarpeen. Ajetaan alas turvaverkot.

Lisätään rikkaiden etuoike­uksia kasvattamalla tuloeroja ja laskemalla pääomaverotusta.

Tehdään meidän maastamme almuyhteiskunta, jossa köyhät ovat rikkaiden armeliaisuuden varassa.

Suomi ei ole oleskeluyhteiskunta.

Tämä on työyhteiskunta. Olkaamme siis aina töissä. Lakkautetaan lomat ja eläkkeet. Nykyajan seniorit ovat niin ­viriilejä, että voivat hyvin palata aurinkorannoilta sorvin ­ääreen. Arbeit macht frei.

Jouluna yritysjohtajat kiristelivät hampaitaan, kun pyhät sattuivat arkipäiville. Se ei saa toistua. Kaikki kirkolliset ­juhlapyhät pidettäköön jatkossa yhtä aikaa juhannuksena.

Kielletään perheiden perustaminen, koska lastenhoito tuottaa firmoille älyttömät tappiot. Kielletään puistonpenkit, kirjastot ja jutustelu. Elämässä on liikaa turhaa puuhastelua. Löysät pois.

Rehellinen on tyhmä, viisas huijaa.

Meidän pitää olla bisnesajattelijoita. Tee siis jokaisesta ruohonkorresta tuote.

Hinnoittele se mahdollisimman korkealle, kotiuta voitot ja ulkoista kustannukset.

Tyhmä tekee työtä, viisas elättää itsensä toisen työllä.

Käytä toista hyväksesi.

Tämä on tärkein opetus. Käytä hyväksesi toisen ihmisen ­aikaa, rahaa ja persoonaa.

Kun myötätunto on tapettu ja ­bonuksilla sinetöity, tuhansienkaan irtisanominen ei tunnu pahalta. Silloinhan toteutat firman perustehtävää: tuotat voittoa osakkeenomistajille.

Heikkous on rikos.

Älä näytä heikkouttasi. Elämme uhriyhteiskunnassa, joten joku pitää uhrata. Haluatko se olla sinä? Ellet, varustaudu oikeanmerkkisillä vaatteilla, kännyköillä ja autoilla ja seurustele voittajien kanssa.

Elämme myös esitystaloudessa. Puhu siis kovaan ääneen varmoja sanoja, jotta loisit vaikutelman rohkeudesta. Jos kätesi tärisevät, pidä ne taskussa, ettei kukaan huomaa.

Meidän täytyy luoda yhteiskunta, jossa vain vahvoilla on oikeus olla olemassa. Ei kerjäämistä pidä kriminalisoida vaan köyhyys.

Valmenna lasta kohdusta saakka.

Käske lastasi lyömään takaisin. Mieluummin ennen toista ja vähän lujempaa. Opeta häntä tavoittelemaan julkisuutta hinnalla millä hyvänsä, vaikka syömällä torakoita tosi-tv -­ohjelmassa.

Varmista lapsesi loistava tulevaisuus. Ohjelmoi hänen jokainen päivänsä. Laita hänet huippupäiväkotiin ja -kouluun ja muista: jos hän ei ole nelivuotiaana löytänyt omaa juttuaan – viulunsoittoa, balettia, telinevoimistelua – peli on menetetty ja hänellä on surkea loppuelämä jossain kurjassa toimistossa.

Suomi on lottovoitto valkoihoiselle.

Olet lottovoittaja, jos ovessasi lukee Virtanen tai Koskinen ja ihosi on vaalea. Jos satut olemaan maahanmuuttaja, pidä turpasi kiinni ja ole kiitollinen isännillesi. Älä valita äläkä ­arvostele, vaikka saisit harva se päivä tuntea nahoissasi, kuinka tervetullut oikeasti olet tähän maahan.

Opettele Suomen historia. Muista talvisota ja isiemme uhri. Muista Lasse Virén, joka kaatui ja silti voitti. Muista Matti Nykänen kunnian päivinään.

Muista, kuinka paljon olet meiltä saanut ja kuinka onnekas olet. Osoita se myös.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2017.

Vierailija

Kai Sadinmaa: Suurin synti on heikkous

Kai Sadinmaa on pappi, joka ei piiloudu Jumalan tai Jeesuksen selän taakse. Hän puhuu tosi asioista omalla vastuullaan. Sadinmaa oli kotikaupungissani Kemissä jonkin aikaa pappina.Hänellä oli hyviä uusia ideoita mm. nuorten saamiseksi kiinnostumaan kirkosta. Ilmeisesti hänelle järjestettiin niin tukalat paikat, ettei hän kokenut Kemin kirkkoa pitempiaikaiseksi työsarakseen. Vahinko! Kai Sadinmaa on säilyttänyt mielipiteensä ja jos mahdollista korottanut ääntään, kun on tuntenut sen pakoksi.Olen...
Lue kommentti
Vierailija

Kai Sadinmaa: Suurin synti on heikkous

Amen! Suomessa tuo on viety äärimmilleen, ja vaikka ulkosuomalaisena ikävöin maatani ja kieltäni aika ajoin, olen toistaiseksi valinnut oleskelun leppoisammassa Euroopan maassa. Vaikka systeemit ei toimi niin täydellisesti ja byrokratiaa on, on myös piirun verran enemmän inhimillisyyttä. Haluan näyttää lapsilleni, että töissä käydään elämän vuoksi eikä toisinpäin, ja kyllä siinä sivussa itseänikin ajattelen.
Lue kommentti
Paula Koskinen Sandbergin mielestä kotihoidontuki on valtion tukema köyhyysloukku, joka pitäisi lopettaa.
Paula Koskinen Sandbergin mielestä kotihoidontuki on valtion tukema köyhyysloukku, joka pitäisi lopettaa.

”Työnantajasta on kiusallisempaa maksaa pientä palkkaa miehille kuin naisille”, sanoo tutkija Paula Koskinen Sandberg. Hän on mukana Ei leikkirahaa -kansanliikkeessä, joka ajaa palkankorotusta lastentarhanopettajille.

Suomen hallitus kaivoi palkkakuoppaa.

Nykyään usein väitetään, että naisten ja miesten palkkaero johtuu vain yksilöiden valinnoista työmarkkinoilla. Tämä ei pidä paikkaansa.

Esimerkiksi: Vuonna 1945 valtioneuvosto teki palkkasääntelypäätöksen, jossa asetettiin ohjepalkat kaikille aloille. Naisen palkan piti olla 70 prosenttia miehen palkasta. Ei enempää eikä vähempää. Pidettiin itsestään selvänä, että naisen työ on vähemmän arvokasta kuin miehen.

Ennen tätä palkkasääntelyä naisten palkat olivat vielä huonommat. Päätös oli voimassa kymmenisen vuotta.

Palkkaeroihin liittyy syrjintää ja tiedostamatonta naisten työn aliarvostusta.

Vuonna 1962 Suomi ratifioi kansainvälisen työjärjestön ILO:n samapalkkaisuussopimuksen, jolloin sukupuolen mukaisista palkoista tuli laittomia, mutta sukupuolittuneet käytännöt siirtyivät työehtosopimuksiin piilotetusti. Naisille ja miehille oli yhtenäinen palkkataulukko, ja naisten työt asetettiin taulukon alaosaan.

Perinteiset naisalat, kuten sairaanhoito ja lasten päivähoito, myös muotoutuivat matalapalkkaisiksi aloiksi. Naisten palkat ovat jääneet pysyvästi alemmiksi, kun työmarkkinaneuvotteluissa on nostettu kaikkien alojen palkkoja suunnilleen samaa tahtia.

Naisten palkkaa voidaan kyllä nostaa.

Olisi aivan mahdollista nostaa naisenemmistöisiä aloja työmarkkinaneuvotteluissa ohi muiden. Myös kunnat työnantajina voisivat reagoida järeästi.

Palkkaeroja voisi tasata myös se, jos naiset hakeutuisivat miesenemmistöisille aloille – ja päinvastoin. Vastuuta ei kuitenkaan pidä sysätä yksilöille. Yhteiskunnan täytyy korjata syrjivät rakenteet.

Pitkä hoitovapaa syrjäyttää naisia.

­Alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettava kotihoidontuki on valtion tukema köyhyysloukku. Se pitäisi lopettaa.

Mielestäni sen sijaan vanhempainvapaan ansiosidonnainen osuus saisi kestää pitempään, esimerkiksi siihen saakka, kun lapsi on 1,5-vuotias.

Koulutetuilla naisilla pitkä hoitovapaa haittaa palkka- ja urakehitystä.

Hoitovapaa syrjäyttää etenkin huonosti koulutettuja naisia, jotka käyttävät sitä eniten. Koulutetuilla naisilla pitkä hoitovapaa haittaa palkka- ja urakehitystä.

Miehille halutaan maksaa enemmän.

Miesten palkkakehitykseen lastensaannilla on päinvastoin myönteinen vaikutus. Väitän, että työnantajasta on kiusallisempaa maksaa pientä palkkaa perheelliselle miehelle kuin naiselle. Taustalla on vanhentunut oletus siitä, että perhe elää ensisijaisesti miehen palkalla.

Palkkaeroihin liittyy syrjintää ja tiedostamatonta naisten työn aliarvostusta.

Kirjoitus on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2018.

Paula Koskinen Sandberg

38-vuotias Tampereen yliopiston tutkija on väitellyt sukupuolten palkkaeri­arvoisuudesta. Hän on yhden lapsen äiti, jolla on tyypilliseen tapaan paremmin ansaitseva puoliso. Mukana Ei leikki­rahaa -kansanliikkeessä, joka ajaa palkankorotusta lastentarhanopettajille ja muille matalapalkka-aloille.

Jenni Janakan mielestä stereotypioista voi päästä eroon rikkomalla niitä omalla esimerkillään ja puhumalla toisella tavalla.
Jenni Janakan mielestä stereotypioista voi päästä eroon rikkomalla niitä omalla esimerkillään ja puhumalla toisella tavalla.

”Suomalaiset naiset ovat olleet mestareita tyytymään riittävän hyvään töissä ja parisuhteissa ja vähättelemään osaamistaan tai toiveitaan”, sanoo Röyhkeyskoulu-kouluttaja Jenni Janakka. ”Itsensä vähättely ja seinäruusuksi lysähtäminen eivät pue ketään.”

Älä vähättele toiveitasi – vaadi enemmän kuin oletat ansaitsevasi.

Ei tämä mitään ole, en minä tarvitse, ihan hyvä näin. Suomalaiset naiset ovat olleet mestareita tyytymään riittävän hyvään töissä ja parisuhteissa ja vähättelemään osaamistaan tai toiveitaan. Onneksi nyt näyttää siltä, että kolmikymppiset naiset ovat äitejään röyhkeämpiä vaatimaan etuja ja nostamaan omaa häntäänsä.

Vaadi enemmän kuin oletat ansaitsevasi. Kun pyydät esimerkiksi kunnon palkkaa, kukaan ei näytä sinulle ovea tai jätä sinua sen takia valitsematta. Semmoista kuitenkin pelätään. Vaadi, niin avaat oven neuvottelulle.

Osaamisesi ei ole muilta pois – kehu itseäsi ja muita.

Jos joku on hyvä jossakin, se ei ole muilta pois. Hyvä leviää. Hyvä tyyppi on koko työyhteisön etu. Samalla oppivat muutkin.

Kannattaa miettiä, miltä kuulostaa osaamistaan arvostava ihminen. Sellainen inspiroi.

Kehuminen tai kehujen vastaanottaminen ei ole meille luontevaa, mutta pyri silti kehumaan itseäsi ja muita. Olen neuvonut ystäviäni ottamaan kehuni vastaan ilman vastalauseita, sillä niistä tulee olo, että havaintoni ovat ihan vääriä.

Kannattaa miettiä, miltä kuulijasta kuulostaa osaamistaan arvostava ihminen. Sellainen inspiroi. Entä miltä kehujasta tuntuu, kun kehuttava kiemurtelee ja kieltelee? Sellainen ärsyttää.

Nainen ei ole naiselle susi – muuta siis puhetapaa.

Ylläpidämme outoja stereotypioita, joilla ei ole välttämättä todellisuuspohjaa. Monissa menestyneissä työyhteisöissä ja yhdistyksissä naiset tukevat toisiaan ja auttavat eteenpäin.

”Jaa se on nainen ratissa”, toteamme, kun joku törttöilee liikenteessä. Todellisuudessa miehet komeilevat sekä liikennerikkomusten että parkkisakkotilastojen kärjessä.

Tällaiset puheet ovat omiaan ylläpitämään vääränlaista kuvaa naisista ja naisten voimasta. Niistä voi päästä eroon rikkomalla niitä itse omalla esimerkillään. Ja puhumalla toisella tavalla.

Ei tarvitse muuttua mieheksi – naisellisia avuja saa käyttää hyväkseen.

Tietynlaista röyhkeyttä on käyttää naisellisia avujaan tietoisesti hyväkseen, mutta se on jokaisen naisen oma asia.

Kauneus ja älykkyys voivat mahtua samaan naiseen.

Ulkonäöstä on kuitenkin hyvä tiedostaa muutama asia. Kauneus ja älykkyys voivat mahtua samaan naiseen. Vaativaa virkaa hoitava nainen saa olla naisellinen niin halutessaan. Ei tarvitse muuttua mieheksi.

Kunhan ei mennä siihen, että naiset jäävät stereotypioiden vangeiksi eivätkä saa elää parhaiden kykyjensä mukaan.

Ruoto suoraksi ja rinnat ulos – ryhdillä saa arvostusta.

Epävarmuus näkyy lihaksistamme. Kun seisomme ryhdikkäästi, arvostamme itseämme enemmän kuin lysyssä könöttäessämme. Myös muut arvostavat meitä tuolloin enemmän.

Ryhti ei ole mikään toissijainen asia. Pidän naisille Röyhkeyskoulu-koulutuksia, joissa tähän asiaan kiinnitetään yleensä huomiota ensimmäiseksi. Siksi sanon, että ryhti suoraksi ja rinnat ulos!

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2018.

Jenni Janakka

32-vuotias käsikirjoittaja ja mediapersoona, joka vastaa useammin hell-fucking-yeah kuin nou-nou. Sen seurauksena hän päätyi Tinder-treffeillään Etelä-Afrikassa hyppäämään laskuvarjohypyn tuntemattoman miehen kanssa.