Jouluvalmistelut voi tehdä monella tavalla. Ei aina tarvitse rehkiä.

  • On turha valmistaa ylenmääräisesti ruokalajeja ja ruokia. Kovin monta päivää ei jaksa syödä samoja ruokia, joten kannattaa valmistaa vain muutamia ruokalajeja ja niitä, jotka maistuvat kaikille.

  • Joululaatikoita ei tarvitse tehdä alusta alkaen itse. Valmistusta voi hyvin helpottaa käyttämällä valmiita soseita. Soseita löytyy sekä pakasteina että vakuumissa. Vakuumipakkauksissa löytyy myös keitettyjä porkkana- ja punajuurikuutioita. Ne ovat näppäriä rosollin tai sillisalaatin teossa, jos ei halua ostaa valmista rosollia.

  • Jos kinkkua ei syö pöydässä kovin moni, käy ison kinkun tilalle esimerkiksi uunissa paistettu ja kinkun tavoin kuorrutettu porsaan ulkofileepala. Myös kalkkunafilee tai -fileerulla on hyvä vaihtoehto.

  • Kasvisvaihtoehtoa kaipaavalle on helpointa valmistaa papu- tai kikhernemureke. Usein sitä haluavat syödä lisäkkeenä sekasyöjätkin. Kikherne-, soija- ja gluteenijauhoista valmistetun seitanpaistin teko vaatii hiukan harjoittelua, jotta siihen saa makua ja oikeanlaisen rakenteen.

  • Jälkiruoka- ja kahvipöydässäkin kannattaa panostaa laatuun, ei määrään. Yksi maukas leivonnainen ja kuppi kahvia on hyvä päätös jouluaterialle.

  • Vielä helpommalla laatikoiden kanssa pääsee, kun sekoittaa valmislaatikkoon hiukan kermaa ja mausteita. Valmislaatikko kannattaa lusikoida kauniiseen, voideltuun uunivuokaan, niin sen saa juhlavammaksi.

 

 

 

Lumoavan jouluntuoksun levittämiseen on muutama melko vaivaton vippaskonsti.

Jouluun asettaa helposti kovat odotukset ja paineet, ja stressiä on vaikea välttää. Pitäisi leipoa, kokata ja kuurata... Onneksi ihanan joulun tuoksun saa kotiin ilman stressiäkin.

Asettele tuoksuvia mausteita kuten, kanelia, kardemummaa, tähtianista ja neilikkaa sekä pipareita avonaiseen astiaan. Lisää aromaattisia hedelmiä kuten appelsiineja ja mandariineja.

Pöyhi mausteita ja hedelmiä aina ohi kulkiessasi.

Jos haluat kuitenkin juhlia joulua puhtaassa kodissa, älä ajoita suursiivousta juuri pahimpaan kiireaikaan. Perusiisti riittää kyllä joulunakin.

Siivouksen lopuksi heitä pussillinen glögimaustetta tai kanelia lattialle ja imuroi se. Kotiin leviää mausteinen joulun tuoksu.

Lämmitä vielä kattilassa annos kaupan glögiä, sytytä kynttilät, istu alas ja nauti kiireettömän joulun tuoksuista ja tunnelmasta.

Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.
Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.

Koti näyttää juhlavalta, kun pöytää koristaa huolella sidottu kukkakimppu.

Tarvikkeet:

  • havunoksia
  • vihreää puolalankaa
  • kukkia oman maun mukaan
  • salal-lehtiä
  • luonnonniintä
  • nauhaa
  • käpyjä tai muita koristeita

Toimi näin:

  1. Tee pohja havuista. Aseta havunoksat ristiin ja kierrä puolalankaa varsien ympäri. Käytä huomaamatonta vihreää puolalankaa.
  2. Asettele hopealanka-syyskukkaa havujen päälle. Työnnä leikkokukkien varret spiraalimaisesti havujen läpi kauniiksi asetelmaksi. Kuvan joulukimpussa on käytetty valkoista neilikkaa, freesiaa, anemonea ja morsiustähteä.
  3. Muutama havujen alle spiraalimaisesti aseteltu salal-lehti selkeyttää kimpun ulkonäköä.
  4. Sido kimppu tiukaksi luonnonniinellä ja lisää vielä koristeellinen nauha. Varmista kaikkien kimpun kukkien vedensaanti leikkaamalla varret tasapitkiksi.
  5. Kiinnitä koristeellinen lehtikuusen oksa tai muu kaunis oksa havuihin kuumaliimalla. Lisäksi voit liimata käpyjä ja koristejoulupalloja. 

Ohje: Eine-Maria Nieminen, Järvenpään Kukkatalo