Vältä kaaos ja paniikki. Näiden vinkkien avulla nautit joulurauhasta hyvissä ajoin.

Rentoutta ruuanlaittoon

 1. Mieti, mitkä ruuat voi tehdä jo viikkoja ennen pakkaseen odottamaan, mitä voit tehdä pari päivää aiemmin ja mitkä täytyy hoitaa jouluaamuna.

 2. Muista, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse. Käytä luovasti eineksiä ja puolivalmiita ruokia.

 3. Viettäkää joulu nyyttikesteinä: jokainen tuo jonkin ruokalajin tullessaan.

 4. Hyödynnä valmiit piparkakku- ja glögimausteseokset. Näin ei tarvitse ostaa viittä tai kuutta erillistä maustepussia odottamaan seuraavaa joulua.

 5. Pakkasella osan ruuista voi säilyttää ulkona kylmälaukuissa.

 6. Teroita keittiöveitset ajoissa. Ruuanlaitto helpottuu kummasti.

Sukkelasti siistiä

 1. Siivoa jääkappi hyvissä ajoin. Heitä vanhentuneet purkit ja putkilot pois. Saat tilaa kinkulle ja laatikoille.

 2. Laita joulumusiikki soimaan ja aloita siivoaminen. Raivaa huone kerrallaan pitkän ajan kuluessa. Joulupyhien alla riittää ylläpitosiivous.

 3. Tee siivoussuunnitelma ja jaa tehtäviä kaikille perheenjäsenille. Lapsille saunan siivoaminen on samalla hauska vesileikki.

 4. Pyörivätkö lapset jaloissa? Osta heille oma pieni kuusi, jonka he saavat koristella ihan itse.

 5. Asettele joulukoristeita esiin ensimmäisestä adventista alkaen.

Lahjoja stressittömästi

 1. Kaukana asuville sukulaisille ja ystäville voi tilata kotiovelle kuljetettavan lahjan netistä.

 2. Juttele lapsen tai lapsenlapsen kanssa hyvissä ajoin hänen lahjatoiveistaan. Mieti, miten paljon rahaa on käytettävissä. Isomman lapsen kanssa voi neuvotella, kannattaako hankkia monta pientä vai yksi kalliimpi lahja. Selvitä lapsen lahjatoiveet etukäteen, sillä niitä kummit ja sukulaiset tulevat kysymään useasti.

 3. Ilahduta jouluisella kukkakimpulla. Saatavilla on myös lahjakortteja, joilla voi valita mieleisensä kukat. www.interflora.fi

 4. Tee valmiiksi yllätysnyssyköitä eli pieniä tervehdyspaketteja, joita voit antaa kukkien tuojille ja muille joulunajan piipahtelijoille. Voit laittaa nyssäköihin vaikka suklaata, kotitekoista hilloa tai sinappia tai hankkia sisällön valmiina kaupasta.

 5. Tee tietokoneellesi nimi- ja osoitelista, jonka voit tulostaa tarroille ja käyttää joka vuosi kortteihin.

 6. Helpota kiirettä hankkimalla lahjapaperin sijaan valmiita, kauniita lahjakasseja ja -laatikoita. Näitä voi käyttää yhä uudestaan. Edullista lahjapaperia saat vaikkapa aikakauslehtien kuvasivuista.

 7. Kestopaketteja voi tehdä itse. Päällystä erikokoisia, kannellisia pahvilaatikoita kauniilla paperilla. Kenkälaatikot ovat loistavia: lahjaan ei välttämättä tarvitse edes teippiä: kääri paketin ympärille nauha, joka pitää kannen kiinni.

 8. Ala tänä vuonna pitämään kirjaa siitä, mitä olet antanut kellekin lahjaksi edellisinä jouluina.- Tulevina jouluina on helpompi keksiä uusia lahjoja.

 9. Kerää pitkin vuotta talteen pakettien koristeluun sopivaa pikkutavaraa, esimerkiksi kulkusia, tarroja ja ruusukkeita. Tee metsäretki ja kerää kauniita käpyjä ja oksia. Näin sinulla on ensi joulun koristetarpeet valmiina.

 10. Varaudu heti joulun jälkeen ensi jouluun ostamalla alennusmyynneistä paketointitarvikkeita, koristeita, jouluvaloja ja kortteja.

Muista nauttia

 1. Mieti kolme asiaa, joita todella tarvitset jouluna. Keskity niihin!

 2. Järjestä perheen joulupalaveri. Keskustelkaa siitä, mitä kukin joululta haluaa ja mille sanotaan ehdoton ei, niin ruuan kuin ohjelman suhteen. Pakkopullalta tuntuvia perinteitä ei tarvitse ylläpitää, luokaa omat, mukavat perinteenne.

 3. Anna lapsille aattoaamuna puuhapaketti, vaikka elokuva tai lautapeli.

 4. Tarjoudu lapsenvahdiksi ystävälle tai naapurille, jotta hän pääsee jouluostoksille. Luultavasti hän haluaa tehdä sinulle vastapalveluksen tai tarjota edes glögit.

 5. Jos ulkona ei ole pakkasta, tee jäälyhtyjä pakastimessa kuivakakkuvuoissa.

Joulu tietää monelle ylimääräistä rahanmenoa. Kokosimme lukijoiden parhaat pienen budjetin lahjavinkit.

Kysyimme marraskuussa lukijoilta, miten he säästävät joululahjahankinnoissa. Ainakin leipomalla, neulomalla ja ostamalla ajoissa (tai todella myöhässä).

Kokosimme vastaajien parhaat säästövinkit, olkaa hyvä.

1. Aika on ilmaista

”Antamisen ja saamisen ilo on ihanaa, mutta ajatus on tärkein. Lahjan ei tarvitse olla kalleinta, eikä haittaa, jos se on alesta. Eikä lahjoja tarvitse kaikille antaa – ehkäpä perhe ja ystävät niitä eniten arvostavat. Ja kuka sanoi, että lahjan on oltava aineellinen? Lapset ja vanhemmat pitäisivät varmasti johonkin paikkaan menemisestä.”

2. Älä osta pakosta

”Ostan käytettynä tai teen itse. En panosta paketointiin tai osta lahjoja vain, koska ’on pakko’. Jos en löydä sopivaa lahjaa esimerkiksi ystävälle, jätän ostamatta ja muistan jollain toisella tavalla tai joskus toiste.”

3. Neulo sukat

”Teen villasukkia, pipoja ja lapasia itse mieluummin kuin ostaisin ne valmiina. Se on edullisempaa ja mielelläni käytän aikaani lahjojen tekoon. Se tuntuu rahaa tärkeämmältä.”

”Jos en löydä sopivaa lahjaa ystävälle, jätän ostamatta.”

4. Kokeile kotikosmetiikkaa

”Kerään sieviä lasisia purkkeja pitkin vuotta. Esimerkiksi tämä luomujalkavoide on aivan ihana lahja: sekoita 2 rkl luomuhunajaa, luomusheavoita, oliiviöljyä, kookosrasvaa, manteliöljyä ja laventelin eteeristä öljyä.”

5. Sovi budjetti

”Tänä vuonna, kun tuloja ei ole paljoa, sovimme kumppanini kanssa maksimisumman, jonka kumpikin käyttää lahjaan.”

6. Mitä jos antaisit siivousapua?

”Teen itse esimerkiksi lahjakortteja, joissa lupaan vaikka ikkunanpesua tai siivousapua.”

7. Muista kirpparit

”Yritän etsiä hyväkuntoista ja uudenveroista tavaraa kirpputoreilta. Lapsi ei välttämättä huomaa, jos jokin on hankittu käytettynä. Esimerkiksi hyvin pidetty satukirja pysyy uudenveroisena pitkään.”

8. Kokkaa purkillinen granolaa

”Viime jouluna tein lahjaksi joulugranolaa. Tuli paljon halvemmaksi ja helpommaksi, kun teki itse ison erän ja paketoi sen hienoihin purkkeihin. Ei tarvinnut ostaa tavaraa, jota kaikilla jo on.”

Kokeile vaikka tätä reseptiä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Tee itse ihana joulugranola
Askartelu
Tee itse ihana joulugranola

9. Ryhdy tarjoushaukaksi

”Juoksen tarjousten perässä, ihan niin kuin mitä tahansa muitakin hankintoja tehdessäni.”

10. Pysy kohtuudessa

”Ostan tästä lähtien vain yhden lahjan per nenä.”

11. Panosta tunnearvoon

”Mietin lahjan, jolla on tunnearvoa toiselle. Näin lahjan ei tarvitse olla niin kallis.”

”Ostan lahjoja pitkin vuotta, joten joulunalusaikana ei kulu rahaa merkittävästi enempää kuin muulloinkaan.”

12. Paketoi kekseliäästi

”Teen lahjat käsityönä, leivon, ostan tarjouksesta ja teen upeita kirppislöytöjä. Ostan lahjoja pitkin vuotta, joten joulunalusaikana ei kulu rahaa merkittävästi enempää kuin muulloinkaan. Välillä paketoin lahjat sanomalehteen. Ne ovat mielestäni kauneimpia paketteja.”

13. Leivo joululeipä

”Usein teen itse jotakin mukavaa muistamista. Esimerkiksi itse tehty leipä, karkit ja muut leivonnaiset ovat hyviä viemisiä.”

14. Vältä huteja

”Kysyn aina esimerkiksi kummilapsen vanhemmilta, mitä ostan. Näin ei tule hutiostoja.”

15. Osta pitkin vuotta

”Hankin lahjoja pitkin vuotta. Kun tietää, mistä kukakin pitää, on helppo bongata tarjouksista ne oikeat, saajalleen mieluisat lahjat. Lahjoja on hommattava niin monta, että yhden kuukauden ajalle ostosumma kasvaisi liian suureksi, vaikka ei käyttäisikään yhteen lahjaan paljon rahaa.”

16. … tai aivan viimetipassa

”Jätän lahjojen ostamisen viimeisille päiville. Ale alkaa useimmiten aatonaattona.”

TÄTÄ MIETIN. Rakastan pipareiden leipomista, mutta valmiita piparkakkuja syön ehkä yhden. Äidin piparitaikinan syön ihan sellaisenaan, kirjoittaa Maria Tuominen.

Joulun alla äiti tulee käymään ja ojentaa minigrip-pussissa ruskean köntin. Niin hän on tehnyt siitä lähtien, kun muutin kotoa.

Rakastan joulua ja pipareiden leipomista, mutta valmiita piparkakkuja syön ehkä yhden.

En koskaan ole ymmärtänyt, miksi herkullinen taikina pitää pilata panemalla se uuniin.

Taikinani ei koskaan ole yhtä hyvää kuin äidin.

Silti joka vuosi paistan pipareita. Teen itse taikinan, sillä mausteiden kiehauttelusta leviää kotiin suloinen tuoksu. Leipominen porukalla on hauskaa. Lapset tekevät koiria, kirahveja ja nuuskamuikkusia, minä pelkkiä sydämiä.

Taikinani ei koskaan ole yhtä hyvää kuin äidin. Siksi hänen vain minua varten pakastamansa palanen on yhtä kuin joulu. Siitä taikinasta ei koskaan paisteta muruakaan.