Komea kranssi syntyy lähes ilmaisista aineksista.

Tarvitset: Valmiin kranssipohjan, havuja, pajunoksia, vihreää metallilankaa, askartelumaalia, kuumaliimaa.

1 Osta valmis kranssipohja, joka on päällystetty toiselta puolelta sammaleella. Käytä kranssiin hopeakuusen, kuusen tai männyn oksia. Sido 2–3 lyhyttä, limittäin aseteltua oksanpätkää tiukasti kranssin päälle vihreällä metallisella puolalangalla. Pienet oksat on helpompi kiinnittää, kun ne on ensin sidottu kimpuiksi. Varo, ettei kranssista tule liian paksu. Kun olet tehnyt havupohjan valmiiksi, leikkaa puolalangan päät lyhyiksi.

2 Pätki pajunoksat viiden sentin mittaisiksi ja maalaa ne punaisella askartelumaalilla. Sido oksanpätkät yksitellen jonoksi kuvan osoittamalla tavalla kiertämällä puolalankaa tiukasti kerran jokaisen pätkän ympäri. Tee viisi tai kuusi eripituista pajuriipusta. Pisin saa olla noin 60 senttiä pitkä. 

3 Asettele pajuriipukset kranssin alaosan ympäri siten, että niistä syntyy pisaranmuotoinen, alaspäin laskeutuva asetelma. Sido riipukset tiukasti kranssiin puolalangalla. Liimaa kuumaliimalla valitsemiasi koristeita suoraan havuihin kiinni. Kierrä osa koristeista langalla pajuriipukseen.

Kerää ja kuivata havukranssia varten varpukasveja, käpyjä, pähkinöitä, hevoskastanjoita, tammenterhoja, marjoja, oksia, kaarnaa, tuohta ja sammalta.

 Ohjeen antoi Nina Härmä, kukkakauppa Zinnia.

Voit tehdä kranssin myös paperista, vaikka Kodin Kuvalehden sivuista.

Tai askartele pehmoinen villakranssi.

Muihin jouluartikkeleihin pääset tästä.


Lumoavan jouluntuoksun levittämiseen on muutama melko vaivaton vippaskonsti.

Jouluun asettaa helposti kovat odotukset ja paineet, ja stressiä on vaikea välttää. Pitäisi leipoa, kokata ja kuurata... Onneksi ihanan joulun tuoksun saa kotiin ilman stressiäkin.

Asettele tuoksuvia mausteita kuten, kanelia, kardemummaa, tähtianista ja neilikkaa sekä pipareita avonaiseen astiaan. Lisää aromaattisia hedelmiä kuten appelsiineja ja mandariineja.

Pöyhi mausteita ja hedelmiä aina ohi kulkiessasi.

Jos haluat kuitenkin juhlia joulua puhtaassa kodissa, älä ajoita suursiivousta juuri pahimpaan kiireaikaan. Perusiisti riittää kyllä joulunakin.

Siivouksen lopuksi heitä pussillinen glögimaustetta tai kanelia lattialle ja imuroi se. Kotiin leviää mausteinen joulun tuoksu.

Lämmitä vielä kattilassa annos kaupan glögiä, sytytä kynttilät, istu alas ja nauti kiireettömän joulun tuoksuista ja tunnelmasta.

Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.
Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.

Koti näyttää juhlavalta, kun pöytää koristaa huolella sidottu kukkakimppu.

Tarvikkeet:

 • havunoksia
 • vihreää puolalankaa
 • kukkia oman maun mukaan
 • salal-lehtiä
 • luonnonniintä
 • nauhaa
 • käpyjä tai muita koristeita

Toimi näin:

 1. Tee pohja havuista. Aseta havunoksat ristiin ja kierrä puolalankaa varsien ympäri. Käytä huomaamatonta vihreää puolalankaa.
 2. Asettele hopealanka-syyskukkaa havujen päälle. Työnnä leikkokukkien varret spiraalimaisesti havujen läpi kauniiksi asetelmaksi. Kuvan joulukimpussa on käytetty valkoista neilikkaa, freesiaa, anemonea ja morsiustähteä.
 3. Muutama havujen alle spiraalimaisesti aseteltu salal-lehti selkeyttää kimpun ulkonäköä.
 4. Sido kimppu tiukaksi luonnonniinellä ja lisää vielä koristeellinen nauha. Varmista kaikkien kimpun kukkien vedensaanti leikkaamalla varret tasapitkiksi.
 5. Kiinnitä koristeellinen lehtikuusen oksa tai muu kaunis oksa havuihin kuumaliimalla. Lisäksi voit liimata käpyjä ja koristejoulupalloja. 

Ohje: Eine-Maria Nieminen, Järvenpään Kukkatalo