Kaipaatko vaihtoehtoja kaupan räikeille lahjapapereille ja pakettikorteille? Mitä jos käärisit lahjat tänä vuonna itse tehtyyn joulupaperiin tai paketoisit ne kankaalla päällystettyihin laatikoihin? Myös lahjapusseja on helppo valmistaa itse tapetista. Kauniin joulupaketin kruunaa itse tehty pakettikortti.

Itse kuvioitu joulupaperi

Tarvikkeet
voimapaperia

Joulusia leimasimia

Kuvioi voimapaperi leimasimella kauniin jouluiseksi. Leimasimia myydään askarteluliikkeissä.

Vanhassa vara parempi! Muista myös vanha tuttu peruna: siitä saat kätevän leimasimen, eikä maksa paljoa! Päästä vain mielikuvituksesti valloilleen ja koverra erilaisia kuvioita.

 

Pitsipurkit

Tarvikkeet

peltipurkkeja

liimaa

muovisia pitsiliinoja

Folk Art -askartelumaalia

hiekkapaperia

lakkabensiiniä.

Hankaa peltipurkin pinta hiomapaperilla karheaksi. Puhdista lakkabensiinillä. Leikkaa pitsiliinasta kanteen sopiva pala ja liimaa se. Anna kuivua. Maalaa purkki 2–3 kertaa ja anna kuivua.

Lahjapussi tapetista

Tarvikkeet

tapettia

liimaa

mallipussi

Katso valmiista pussista mallia kuinka pussi taitellaan. Leikkaa tapetista mallin mukainen pala ja taittele pussiksi. Kiinnitä reunat ja pohja liimaamalla.

Kankaalla päällystetyt paketit

Tarvikkeet
pahvilaatikoita

kangasta

liimaa

 

Kankaalla päällystetyt laatikot ovat kauniita katsella myös joulun jälkeen. Leikkaa laatikkoa varten kangaspala, joka on reunoiltaan noin 3 cm isompi kuin laatikko. Sivele pensselillä liimaa laatikon pohjaan ja reunoihin.  Asettele laatikko kankaan keskelle ja taittele kangas kuten lahjapakettia paketoitaessa. Liimaa reunat laatikon sisälle. Päällystä kansi samalla tavalla.

 

 

Puetut tuliaispullot

Tarvikkeet
pulloja

vanhan villapaidan

ompelulankaa

nauhoja ja koristeita

Kutista villapaita pesemällä. Käännä villapaita nurin ja sovita pulloa hihaan. Jos hiha on liian iso, pienennä se nuppineuloilla sopivan kokoiseksi. Hiha saa olla napakka, mutta pullon pitää mahtua vielä suuaukosta ulos. Leikkaa hiha muutama sentti pulloa pidemmäksi. Ota pullo pois, ompele koneella neulojen merkitsemää viivaa pitkin. Huolittele alareuna siksakki-ompeleella. Pujota pullo sukkaan. Pujottele vahvaa lankaa siksakki-ompeleen reunaan, ja kiristä reunaa sen verran, että se taipuu pullon alle. Lisää koristeet.

Valokuvia ja huopatähtiä

Kokoeroakin voi hyödyntää paketoinnissa. Pikkupaketin iso rusetti on samettinauhaa ja siivet joulukoriste. Hopeanvärisen paketin punainen vyöte on tapettia, ja sen päälle on liimattu valokopio vanhasta valokuvasta. Harmaa paketti on vyötetty vähän vinksin vonksin paltenauhalla, päällä huopatähtiä. Metallilanka ja eukalyptuksen oksa koristavat vaaleaa pakettia.

 

Lumoavan jouluntuoksun levittämiseen on muutama melko vaivaton vippaskonsti.

Jouluun asettaa helposti kovat odotukset ja paineet, ja stressiä on vaikea välttää. Pitäisi leipoa, kokata ja kuurata... Onneksi ihanan joulun tuoksun saa kotiin ilman stressiäkin.

Asettele tuoksuvia mausteita kuten, kanelia, kardemummaa, tähtianista ja neilikkaa sekä pipareita avonaiseen astiaan. Lisää aromaattisia hedelmiä kuten appelsiineja ja mandariineja.

Pöyhi mausteita ja hedelmiä aina ohi kulkiessasi.

Jos haluat kuitenkin juhlia joulua puhtaassa kodissa, älä ajoita suursiivousta juuri pahimpaan kiireaikaan. Perusiisti riittää kyllä joulunakin.

Siivouksen lopuksi heitä pussillinen glögimaustetta tai kanelia lattialle ja imuroi se. Kotiin leviää mausteinen joulun tuoksu.

Lämmitä vielä kattilassa annos kaupan glögiä, sytytä kynttilät, istu alas ja nauti kiireettömän joulun tuoksuista ja tunnelmasta.

Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.
Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.

Koti näyttää juhlavalta, kun pöytää koristaa huolella sidottu kukkakimppu.

Tarvikkeet:

 • havunoksia
 • vihreää puolalankaa
 • kukkia oman maun mukaan
 • salal-lehtiä
 • luonnonniintä
 • nauhaa
 • käpyjä tai muita koristeita

Toimi näin:

 1. Tee pohja havuista. Aseta havunoksat ristiin ja kierrä puolalankaa varsien ympäri. Käytä huomaamatonta vihreää puolalankaa.
 2. Asettele hopealanka-syyskukkaa havujen päälle. Työnnä leikkokukkien varret spiraalimaisesti havujen läpi kauniiksi asetelmaksi. Kuvan joulukimpussa on käytetty valkoista neilikkaa, freesiaa, anemonea ja morsiustähteä.
 3. Muutama havujen alle spiraalimaisesti aseteltu salal-lehti selkeyttää kimpun ulkonäköä.
 4. Sido kimppu tiukaksi luonnonniinellä ja lisää vielä koristeellinen nauha. Varmista kaikkien kimpun kukkien vedensaanti leikkaamalla varret tasapitkiksi.
 5. Kiinnitä koristeellinen lehtikuusen oksa tai muu kaunis oksa havuihin kuumaliimalla. Lisäksi voit liimata käpyjä ja koristejoulupalloja. 

Ohje: Eine-Maria Nieminen, Järvenpään Kukkatalo