Kaipaatko vaihtoehtoja kaupan räikeille lahjapapereille ja pakettikorteille? Mitä jos käärisit lahjat tänä vuonna itse tehtyyn joulupaperiin tai paketoisit ne kankaalla päällystettyihin laatikoihin? Myös lahjapusseja on helppo valmistaa itse tapetista. Kauniin joulupaketin kruunaa itse tehty pakettikortti.

Itse kuvioitu joulupaperi

Tarvikkeet
voimapaperia

Joulusia leimasimia

Kuvioi voimapaperi leimasimella kauniin jouluiseksi. Leimasimia myydään askarteluliikkeissä.

Vanhassa vara parempi! Muista myös vanha tuttu peruna: siitä saat kätevän leimasimen, eikä maksa paljoa! Päästä vain mielikuvituksesti valloilleen ja koverra erilaisia kuvioita.

 

Pitsipurkit

Tarvikkeet

peltipurkkeja

liimaa

muovisia pitsiliinoja

Folk Art -askartelumaalia

hiekkapaperia

lakkabensiiniä.

Hankaa peltipurkin pinta hiomapaperilla karheaksi. Puhdista lakkabensiinillä. Leikkaa pitsiliinasta kanteen sopiva pala ja liimaa se. Anna kuivua. Maalaa purkki 2–3 kertaa ja anna kuivua.

Lahjapussi tapetista

Tarvikkeet

tapettia

liimaa

mallipussi

Katso valmiista pussista mallia kuinka pussi taitellaan. Leikkaa tapetista mallin mukainen pala ja taittele pussiksi. Kiinnitä reunat ja pohja liimaamalla.

Kankaalla päällystetyt paketit

Tarvikkeet
pahvilaatikoita

kangasta

liimaa

 

Kankaalla päällystetyt laatikot ovat kauniita katsella myös joulun jälkeen. Leikkaa laatikkoa varten kangaspala, joka on reunoiltaan noin 3 cm isompi kuin laatikko. Sivele pensselillä liimaa laatikon pohjaan ja reunoihin.  Asettele laatikko kankaan keskelle ja taittele kangas kuten lahjapakettia paketoitaessa. Liimaa reunat laatikon sisälle. Päällystä kansi samalla tavalla.

 

 

Puetut tuliaispullot

Tarvikkeet
pulloja

vanhan villapaidan

ompelulankaa

nauhoja ja koristeita

Kutista villapaita pesemällä. Käännä villapaita nurin ja sovita pulloa hihaan. Jos hiha on liian iso, pienennä se nuppineuloilla sopivan kokoiseksi. Hiha saa olla napakka, mutta pullon pitää mahtua vielä suuaukosta ulos. Leikkaa hiha muutama sentti pulloa pidemmäksi. Ota pullo pois, ompele koneella neulojen merkitsemää viivaa pitkin. Huolittele alareuna siksakki-ompeleella. Pujota pullo sukkaan. Pujottele vahvaa lankaa siksakki-ompeleen reunaan, ja kiristä reunaa sen verran, että se taipuu pullon alle. Lisää koristeet.

Valokuvia ja huopatähtiä

Kokoeroakin voi hyödyntää paketoinnissa. Pikkupaketin iso rusetti on samettinauhaa ja siivet joulukoriste. Hopeanvärisen paketin punainen vyöte on tapettia, ja sen päälle on liimattu valokopio vanhasta valokuvasta. Harmaa paketti on vyötetty vähän vinksin vonksin paltenauhalla, päällä huopatähtiä. Metallilanka ja eukalyptuksen oksa koristavat vaaleaa pakettia.

 

Joulu tietää monelle ylimääräistä rahanmenoa. Kokosimme lukijoiden parhaat pienen budjetin lahjavinkit.

Kysyimme marraskuussa lukijoilta, miten he säästävät joululahjahankinnoissa. Ainakin leipomalla, neulomalla ja ostamalla ajoissa (tai todella myöhässä).

Kokosimme vastaajien parhaat säästövinkit, olkaa hyvä.

1. Aika on ilmaista

”Antamisen ja saamisen ilo on ihanaa, mutta ajatus on tärkein. Lahjan ei tarvitse olla kalleinta, eikä haittaa, jos se on alesta. Eikä lahjoja tarvitse kaikille antaa – ehkäpä perhe ja ystävät niitä eniten arvostavat. Ja kuka sanoi, että lahjan on oltava aineellinen? Lapset ja vanhemmat pitäisivät varmasti johonkin paikkaan menemisestä.”

2. Älä osta pakosta

”Ostan käytettynä tai teen itse. En panosta paketointiin tai osta lahjoja vain, koska ’on pakko’. Jos en löydä sopivaa lahjaa esimerkiksi ystävälle, jätän ostamatta ja muistan jollain toisella tavalla tai joskus toiste.”

3. Neulo sukat

”Teen villasukkia, pipoja ja lapasia itse mieluummin kuin ostaisin ne valmiina. Se on edullisempaa ja mielelläni käytän aikaani lahjojen tekoon. Se tuntuu rahaa tärkeämmältä.”

”Jos en löydä sopivaa lahjaa ystävälle, jätän ostamatta.”

4. Kokeile kotikosmetiikkaa

”Kerään sieviä lasisia purkkeja pitkin vuotta. Esimerkiksi tämä luomujalkavoide on aivan ihana lahja: sekoita 2 rkl luomuhunajaa, luomusheavoita, oliiviöljyä, kookosrasvaa, manteliöljyä ja laventelin eteeristä öljyä.”

5. Sovi budjetti

”Tänä vuonna, kun tuloja ei ole paljoa, sovimme kumppanini kanssa maksimisumman, jonka kumpikin käyttää lahjaan.”

6. Mitä jos antaisit siivousapua?

”Teen itse esimerkiksi lahjakortteja, joissa lupaan vaikka ikkunanpesua tai siivousapua.”

7. Muista kirpparit

”Yritän etsiä hyväkuntoista ja uudenveroista tavaraa kirpputoreilta. Lapsi ei välttämättä huomaa, jos jokin on hankittu käytettynä. Esimerkiksi hyvin pidetty satukirja pysyy uudenveroisena pitkään.”

8. Kokkaa purkillinen granolaa

”Viime jouluna tein lahjaksi joulugranolaa. Tuli paljon halvemmaksi ja helpommaksi, kun teki itse ison erän ja paketoi sen hienoihin purkkeihin. Ei tarvinnut ostaa tavaraa, jota kaikilla jo on.”

Kokeile vaikka tätä reseptiä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Tee itse ihana joulugranola
Askartelu
Tee itse ihana joulugranola

9. Ryhdy tarjoushaukaksi

”Juoksen tarjousten perässä, ihan niin kuin mitä tahansa muitakin hankintoja tehdessäni.”

10. Pysy kohtuudessa

”Ostan tästä lähtien vain yhden lahjan per nenä.”

11. Panosta tunnearvoon

”Mietin lahjan, jolla on tunnearvoa toiselle. Näin lahjan ei tarvitse olla niin kallis.”

”Ostan lahjoja pitkin vuotta, joten joulunalusaikana ei kulu rahaa merkittävästi enempää kuin muulloinkaan.”

12. Paketoi kekseliäästi

”Teen lahjat käsityönä, leivon, ostan tarjouksesta ja teen upeita kirppislöytöjä. Ostan lahjoja pitkin vuotta, joten joulunalusaikana ei kulu rahaa merkittävästi enempää kuin muulloinkaan. Välillä paketoin lahjat sanomalehteen. Ne ovat mielestäni kauneimpia paketteja.”

13. Leivo joululeipä

”Usein teen itse jotakin mukavaa muistamista. Esimerkiksi itse tehty leipä, karkit ja muut leivonnaiset ovat hyviä viemisiä.”

14. Vältä huteja

”Kysyn aina esimerkiksi kummilapsen vanhemmilta, mitä ostan. Näin ei tule hutiostoja.”

15. Osta pitkin vuotta

”Hankin lahjoja pitkin vuotta. Kun tietää, mistä kukakin pitää, on helppo bongata tarjouksista ne oikeat, saajalleen mieluisat lahjat. Lahjoja on hommattava niin monta, että yhden kuukauden ajalle ostosumma kasvaisi liian suureksi, vaikka ei käyttäisikään yhteen lahjaan paljon rahaa.”

16. … tai aivan viimetipassa

”Jätän lahjojen ostamisen viimeisille päiville. Ale alkaa useimmiten aatonaattona.”

TÄTÄ MIETIN. Rakastan pipareiden leipomista, mutta valmiita piparkakkuja syön ehkä yhden. Äidin piparitaikinan syön ihan sellaisenaan, kirjoittaa Maria Tuominen.

Joulun alla äiti tulee käymään ja ojentaa minigrip-pussissa ruskean köntin. Niin hän on tehnyt siitä lähtien, kun muutin kotoa.

Rakastan joulua ja pipareiden leipomista, mutta valmiita piparkakkuja syön ehkä yhden.

En koskaan ole ymmärtänyt, miksi herkullinen taikina pitää pilata panemalla se uuniin.

Taikinani ei koskaan ole yhtä hyvää kuin äidin.

Silti joka vuosi paistan pipareita. Teen itse taikinan, sillä mausteiden kiehauttelusta leviää kotiin suloinen tuoksu. Leipominen porukalla on hauskaa. Lapset tekevät koiria, kirahveja ja nuuskamuikkusia, minä pelkkiä sydämiä.

Taikinani ei koskaan ole yhtä hyvää kuin äidin. Siksi hänen vain minua varten pakastamansa palanen on yhtä kuin joulu. Siitä taikinasta ei koskaan paisteta muruakaan.