Mummolan aamiaispöydässä nautittava smoothie valmistuu uunissa mehevöityneistä oman pihan omenoista. Makua syksyinen smoothie saa inkivääristä ja kanelista.

Mummolan kiireettömät aamut kutsuvat nauttimaan aamiaisesta pitkän kaavan mukaan. Pöytään on katettu kauniit, syksyn sadonkorjuun tunnelmaa henkivät Paratiisi-astiat, ja kattauksen kruunaa keskelle pöytää nostettu omenapuun oksa.
 

Oman puun omenoista valmistuu syksyltä maistuva uuniomenasmoothie, joka viimeistellään ripauksella kanelia ja tarjoillaan kauniista Paratiisi-kaatimesta.

Mummon uuniomenasmoothie

n. 1 l

4 isoa omenaa
1 tl kardemummaa
1/3 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua kanelia
3/4 dl tummaa siirappia
2 dl jogurttia
4-5 dl maitoa

Viimeistelyyn

jauhettua kanelia
 

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat lohkoiksi ja nosta lohkot uunivuokaan.
Sekoita omenoihin kardemumma, inkivääri ja kaneli. Valuta siirappi pinnalle.
Paista 15 minuuttia, sekoita ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.
Anna omenoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Voit myös tehdä paistoksen edellisenä päivänä ja käyttää jääkaappikylmää omenapaistosta.
Soseuta jäähtyneet omenat, jogurtti ja maito sauvasekoittimella tai blenderissä mahdollisimman sileäksi ja pehmeäksi smoothieksi. Ohenna tarvittaessa maidolla.
Kaada laseihin ja ripauta pinnalle hieman jauhettua kanelia.
 

Smoothien kaverina maistuu täysjyväkaurahiutaleista hitaasti haudutettu ravitseva ja herkullinen aamupuuro, jonka voi kruunata voisilmällä. Joskus perinteiset ja yksinkertaiset asiat ovat niitä parhaita.

Äänestämällä omaa suosikkiasi kuudesta Paratiisi-kattauksesta osallistut neljän hengen Paratiisi-astiasarjan arvontaan.

Paratiisi on astiasarjojen klassikko, joka sopii niin perinteiseen kuin moderniin kattaukseen. Kata Paratiisi sellaisenaan tai yhdistele muihin astioihin – sadonkorjuuteemaa toistava kuviointi tuo väriä ja runsautta kattaukseen. Poimi alta monipuoliset kattausideat ja äänestä suosikkikattauksesi.

 

1. Pihakattaus

Tarjoa syksyn herkullisin keittolounas pihatalkoiden lomassa Paratiisi-mukeista. Lue lisää kattauksesta täältä.

 

2. Oma hetki - kattaus yhdelle

Opettele ottamaan aikaa itsellesi. Voit hemmotella Sinua esimerkiksi mehevällä, Paratiisi-mukissa nopeasti valmistuvalla porkkanakakulla, jonka ohjeen löydät täältä.

 

3. Peli-ilta ystävien kesken

Hyvän tunnelman luovat seuran lisäksi tyylikäs kattaus. Lue vinkit hauskan peli-illan järjestämiseen täältä.

 

4. Herkullinen juustoilta

Juustoillassa saa herkutella hyvällä omatunnolla. Katso vinkit juustotarjottimen kokoamiseen täältä.

 

5. Hetki arjen yläpuolella

Jokainen ansaitsee toisinaan juhlahetken arjen keskelle. Pienetkin teot ja asiat luovat juhlan tuntua. Katso vinkit arjen yläpuolelle nousemiseen täältä.

 

6. Aamiainen mummolassa

Mummolan kiireettömien aamujen tunnelmassa on jotakin taianomaista. Aamiaispöydässä on tarjolla oman puutarhan satoa. Poimi ihanan uuniomenasmoothien resepti täältä.

 

Äänestys on päättynyt.

Valitse suosikkisi ja osallistu 16.10.2016 mennessä. Palkinto arvotaan kaikkien äänestäneiden kesken. Lue arvonnan säännöt täältä.

Suomen tunnetuimman keramiikkataiteilijan Birger Kaipiaisen syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta.

Professori Birger Kaipiainen (1915-1988) oli Suomen tunnetuimpia keramiikkataiteilijoita. Hänen töitään leimaa nostalgia ja kaipuu kauniiseen maailmaan. Kaipiaisen varhaisissa töissä toistuvat muusat ja naishahmot, kun taas myöhemmän ajan töille ovat tyypillisiä tyylitellyt luontoaiheet.

Suomalaisille Kaipiainen on tullut tutuksi Arabian taideosaston suunnittelijana. Muun muassa ”keramiikan ruhtinaaksi” ja ”koristelijoiden kuninkaaksi” kutsuttu taiteilija loi värikylläistä ja runsasta mutta silti hienostunutta taidetta, josta suomalaisille tunnetuin lienee Paratiisi, rehevä ja mehukas puutarhasadon kuvaus.

”Minä vihaan yksitoikkoisuutta ja pelkistämistä. Ja ne, jotka pelkistävät, vihaavat minua”, on Birger Kaipiainen sanonut.

Arabian rakastetun klassikon Paratiisin taiteellisuus on rohkeaa ja suureellista, mikä ilmentää hyvin taiteilijan luonnetta. Klassisessa ja ajattomassa astiasarjassa hillityn vahva muoto yhdistyy runsaaseen koristeeseen. Kirkkaat värit kertovat Kaipiaisen ainutlaatuisesta värien yhdistelemisen taidosta. Yksikin Paratiisi-sarjan osa kattauksessa muuttaa tunnelman ja tekee arjesta juhlan. Tutustu Paratiisi-astiastoon Arabian verkkosivuilta.

 

”Keto-orvokki on kunnianosoitus Birger Kaipiaiselle”

Arabia kunnioittaa pitkäaikaisen keramiikkataiteilijansa 100-vuotisjuhlaa lanseeraamalla elokuussa 2015 Paratiisi-astiaston keto-orvokein koristeltuna. Keto-orvokki-kuosin on suunnitellut palkittu muotoilija Heikki Orvola, joka on ammentanut inspiraationsa Kaipiaisen rakkaudesta orvokkeihin ja runsaisiin kuvioihin. Videolla Orvola kertoo suunnittelutyöstään ja suhteestaan Kaipiaisen työn jatkamiselle.

2127966