Matkalla Helsingistä Poriin löytyi kivoja kirppiksiä, kauppoja ja leirintäalue.

Olin kiertelemässä Länsi-Suomea työn merkeissä. Näin ja koin kivoja ravintoloita ja maistelin meheviä paikallisia herkkuja. Poikkesin lähes jokaisella kirppiksellä, jonka kyltin näin tien pielessä.

Kävin myös Loviisan Aitta -nimisessä navetta-putiikissa, johon olen aiemmin törmännyt vain sisustuslehtien rekvisiittatiedoissa.
Loviisan Aitta sijaitsee Ruskossa, joka puolestaan sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Helsingistä Turkuun menevän moottoritien ohitustiestä. Siellä kannatti poiketa. Itse aitta on iso, kaksikerroksinen, komeasti kunnostettu ja ilmastoitu navetta. Kuvausrekvisiittaa tarttui mukaan muutama kassillinen. Kivaa kamaa, jota ei saa pääkaupunkiseudulta. Pihapiirissä oli myös autotallikauppa, josta löytyi kivoja juttuja puolella hinnalla. Myös Riviera Maisonin liike oli siellä.

Laitilasta löytyi Laitilan kirppis, joka osoittautui varsinaiseksi aarrearkuksi. Hinnat olivat ihan toiset kuin Helsingissä ja palvelu mielettömän ystävällistä. Mukaani matkasi mm. hieno, vanha, sininen mehumaija 8 eurolla ja lasipurkkeja muutamalla eurolla. Arabian vanha, vähän rikkinäinen tarjoiluvati maksoi 2,20 euroa. Ehdottomasti poikkeamisen arvoinen paikka!


Rauman kirppiksistä kolusin kirpputori Nostalgian ja Suomen Punaisen Ristin kirppiksen. Nostalgiassa hinnat olivat aika samat kuin Helsingissä, mutta löytöjä tein sielläkin, mm. keltainen kahvallinen valurautapata 5 eurolla. SPR:n kirppis mainosti isoin plakaatein lasi- ja posliinivarastonsa tyhjennystä 50 % alennuksella. Varma myyntivaltti. Sieltä löytyi uskomaton määrä lautasia, laseja, vanhoja pulloja ja muuta kivaa. Hinnat enimmäkseen 0,50–4 euroa alennuksen kanssa.


Rauman vanhan kaupungin keskustassa oli kiva ruokakauppa Lumo. Sieltä ostin mm. paikallisia oluita, juustoa, leipää ja muita herkkuja. Kaupan sisällä oli hauska yksityiskohta, puolikas auto, jonka peräluukussa oli myytäviä juomia. Suomalaiset kun kuulemma harrastavat juomakulttuuria auton peräluukusta.


Torin laidalla oli myös tyylikäs trendikahvila Sali. Sen terassilla oli kiva nauttia kesäillasta ja kuumasta kahvista. Koirakin sai olla mukana.
Tässä muutama mainitsemisen arvoinen kohde matkalla Helsingistä Poriin. Paljon muitakin paikkoja oli, mutta nämä jäivät päällimmäisenä mieleen.
Vielä täytyy mainita matkailusta labradorin kanssa. Raumalla yövyimme Poroholman leirintäalueella, mikä oli ison koiran kanssa paras mahdollinen valinta. Siisti leirintäalue ja pieni mökki. Vihreää nurmikkoa ja koko komeus meren rannalla, 2,5 kilometriä keskustasta. Myös lapsiperheille paikka on oiva yöpymispaikka verrattuna keskustan hotelleihin. Hiekka-uimarantaa satoja metrejä ja grillausmahdollisuus. Edullisempaa kuin hotellissa!


P.S. Onni-labbis löysi leirintäalueelta pienen, suloisen bulmastiffi-kaverin, Riston. Minä taisin kuitenkin olla innostuneempi tästä pennusta kuin Onni.

Kuvat: Kiia Renko ja Riitta Bergman

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.