Äidit ovat kautta aikojen rakastaneet jälkeläisiään leipomalla. Lukijat kertoivat äitiensä parhaista leipomuksista KK:n Facebook-sivulla.
Parhaat pullat
”Pullantuoksu rappukäytävässä koulupäivän jälkeen, ihan parasta! Sen tiesi melkein varmaksi, että tulee meiltä.” - Tarja Nevala
”Kun poikani syntyi, äitini sanoi minulle: Muista, Tia, että pienille pojille pitää aina olla tuoretta pullaa.” - Tia Boijer
Unohtumattomat muistot
Äidin leipomusten maku ei unohdu, vaikka niiden maistamisesta olisi jo pitkä aika.
”Rahka- ja mustikkapiirakat pullataikinaan, toscakakku ja Hanna-tädin pikkuleivät. Äiti nukkui pois jo 1988, mutta edelleen maistan nuo herkut suussani. - Saila Kuutti
Kilpailu kantapalasta
Äitien rooliin on kuulunut sokerin säännöstely, joten puustien ja pullan rinnalle muistoissa kipuaa tuore leipä.
”Lapsena 1970-luvun alussa meillä oli tiistai-iltaisin saunavuoro. Vaikka äiti oli vuorotöissä, hän leipoi tosi usein hiivaleipää saunapäivän iltapalaksi. Muistan, kun isä kantoi minua saunasta kotiin kerrostalon pihan poikki, ja ovella tulvi vastaan ihana tuoreen hiivaleivän tuoksu. Siinä me koko putipuhdas perhe istuttiin keltaisen keittiön pyöreän pöydän äärellä ja nautiskeltiin lämmintä leipää, johon margariini mukavasti suli.” - Pia Perola
”Äiti teki 1970-80-luvulla yhdessä mummun kanssa joka viikonloppu ison satsin kakkoa eli vaaleaa leipää. Leivät paistuivat puuhellan uunissa oman viljasadon jauhoista ja päälle lasillinen mummun lehmien maitoa. Kantapää se oli halutuin pala meidän sisarusten kesken. Voita vain päälle, niin hyvää!” - Tarja Salmi
Äiti teki parempaa
Vaikka moni herkku leivotaan yhä äitien ja mummien vanhalla, hyvällä reseptillä, perinteen jatkaminen ei ole aina yksinkertaista.
”En vain saa perunasämpylöistä samanmakuisia kuin äiti. Eivät onnistu myöskään siskoni, mutta emme tiedä, mitä teemme väärin. Äidillä ei ollut ohjetta. Hän laittoi sekaan kaikkea, mitä löysi, mutta aina ne sämpylät maistuivat just siltä, miltä niiden pitikin. - Heidi Pesonen
”Äidin tekemät karjalanpiirakat ovat kestosuosikkini! Samalla ohjeella olen itsekin koettanut niitä leipoa vaan eivät ole saman veroisia. Ripaus oman äidin rakkautta lienee osa reseptin salaisuutta.” - Riitta Mikkonen
Juhlan paikka
Kaikki äidit eivät voi olla mestarileipureita, mutta silti he voivat rakastaa leipomuksilla.
”Meidän äiti ei ole koskaan osannut leipoa muuta kuin sämpylöitä. Joskus muinoin niillä ja äidin pullilla olisi saanu ikkunatkin rikki.” - Tarja Alander
”Äitini ei juuri leiponut, mutta hän osti aina työmatkan varrelta leipomosta tilipäivätäytekakun.” - Anneli Hämäläinen