
Hyvä salaatinkastike ei kaipaa kuin öljyä, happoa, ripauksen suolaa ja sokeria. Vaihtelua makuun saa, kun joukkoon soseuttaa tuoreiden yrttien varsia.
Tylsistyttääkö vihreä salaatti? Nappaa yhden vihreän ruukun sijaan useampaa laatua ja tee salaatille kunnon vinegretti-kastike.
Revi kulhoon vahvoja ja hentoja lehtiä, yrttejä ja versoja. Tee kastike näin: Sekoita 3 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl viinietikkaa tai limetin tai sitruunan mehua. Mausta vajaalla ruokalusikallisella hunajaa tai vaaleaa siirappia ja kunnon ripauksella suolaa ja pippuria. Valuta kastike salaatille ja pöyhäise sekaisin.
Monien yrttien ja rucolan varret ovat vaikeita syödä. Kastikkeeseen soseutettuna ne antavat herkullista makua.
Osa öljystä voi olla pähkinä- tai seesamiöljyä. Vinegretin joukkoon voit myös soseuttaa rucolan tai yrttien varret makua antamaan.
Viimeistele salaatti kevyesti paahdetuilla pähkinöillä tai siemenillä. Kevät on jo lautasellasi.
Yrttivinegretti
1 dl rucolan-, sitruunamelissan- ja krassinvarsia hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
½ tl sokeria
¼ tl mustapippuria
- Paloittele yrttien ja versojen varret teholeikkuriin. Hienonna.
- Lisää öljy, sitruunamehu, suola, sokeri ja mustapippuri. Aja sileäksi.