Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.

Lihakeitto vaatii pitkän kypsennyksen, mutta valmistuu puoliksi itsekseen. 

Luullisesta keittolihasta syntyy edullista ja herkullista ruokaa. Pitkään kypsynyt liha on niin mureaa, että se irtoaa luista miltei itsestään.

Lihan keitinliemestä syntyy paras soppaliemi. Jos et käytä kaikkea kerralla, pakasta loppu ja tee seuraavalla kerralla keitto nopeasti.

1. Osta luullista lihaa

Keitä lihaa pippureiden, suolan, sipulin, porkkanan ja sellerin kanssa 2–3 tuntia, kunnes liha on niin pehmeää, että se irtoaa luista lähes itsestään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Siivilöi liemi talteen

Irrota liha luista ja paloittele sormin tai veitsellä. Kuori mahdollinen rasva pois liemen pinnalta. Käytä liemi keittoon tai pakasta seuraavaa kertaa varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kuullota juurekset

Kuullota keittoon tulevat juurekset voissa isossa kattilassa, jotta niistä irtoaa maku ja ne pysyvät napakoina.

4. Odota

Jos maltat tarjota keiton vasta seuraavana päivänä, on maku entisestään mehevöitynyt.

5. Älä pakasta keittoa

Lihakeittoa ei kannata pakastaa, sillä kasvisten maku ja purutuntuma kärsivät jäätymisestä. Sen sijaan itse tehdyn lihaliemen ja keitetyn lihan voi pakastaa, jolloin soppa syntyy seuraavalla kerralla nopeasti.

Lihakeitto

6 annosta, 3 t

Lihaliemi

  • 1,5 kg luullista naudanlihaa, esim. etuselkää
  • noin 2 l vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 10 kokonaista mauste-, musta- tai valkopippuria
  • 2 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 100 g selleriä

Keitto

  • lihan keitinliemi eli noin 1,5–2 l lihalientä
  • 3–4 porkkanaa
  • 100 g selleriä
  • 100 g lanttua
  • 1 palsternakka
  • 2 isoa sipulia
  • 500 g kiinteitä perunoita
  • 1 purjo
  • voita kuullottamiseen
  • keitetty liha

Pinnalle

  • persiljaa tai ruohosipulia
  1. Laita liha kattilaan ja laske päälle sen verran kylmää vettä, että liha peittyy. Kiehauta. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois lusikalla tai kauhalla, kunnes vaahtoa ei enää synny.
  2. Lisää kattilaan suola, pippurit ja kuoritut, isoiksi paloiksi paloitellut juurekset. Keitä hiljalleen 2–3 tuntia, kunnes liha on niin pehmeää, että se irtoaa luista lähes itsestään. Siivilöi liemi talteen. Irrota liha luista ja paloittele sormin tai veitsellä. Kuori mahdollinen rasva pois liemen pinnalta.
  3. Kuori ja pilko keittoon tulevat juurekset pieniksi. Kuullota niitä voissa isossa kattilassa useammassa erässä.
  4. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää kiehumaan porkkanat, selleri, lanttu ja palsternakka. Keitä puolikypsiksi ja lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, perunat ja purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi lihapalat. Kiehauta, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Ripottele keiton päälle hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla