Iso oranssilihainen jättikurpitsa sopii pikkelssiin ja hokkaidokurpitsa paahdettavaksi.  Myskikurpitsan kuori on ohut ja spagettikurpitsan malto on säiemäistä.
Iso oranssilihainen jättikurpitsa sopii pikkelssiin ja hokkaidokurpitsa paahdettavaksi. Myskikurpitsan kuori on ohut ja spagettikurpitsan malto on säiemäistä.

Talvikurpitsa on syksyn sesonkiherkku. Esittelemme yleisimmät lajikkeet.

Kaikkia hissukseen kypsyneitä kovakuorisia kurpitsoja kutsutaan talvikurpitsoiksi. Makeahkot talvikurpitsat säilyvät hyvin, ja ne ovat riittoisaa kokattavaa.

Jättikurpitsa

Iso, pyöreä syksyn symboli, väriltään keltainen tai oranssi. Jättikurpitsasta valmistetaan etikkapikkelssiä, mutta se sopii myös lämpimiin ruokiin. Jättikurpitsa on rakenteeltaan hieman kosteampi kuin myskikurpitsa.

Myskikurpitsa eli butternut squash

Väriltään beige ja muodoltaan kuin suuri päärynä. Malto on kirkkaan oranssi ja pähkinäisen makea. Myskikurpitsa kannattaa ehdottomasti paahtaa, jotta sen maku pääsee oikeuksiinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hokkaidokurpitsa

Japanista kotoisin oleva kurpitsa on tavallista kurpitsaa pienempi ja muodoltaan pisaramainen. Malto on kiinteää ja sopii myskikurpitsan tapaan paahdettavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Spagettikurpitsa

Maistuu oransseja kurpitsoja miedommalta ja muistuttaa ulkoisesti hunajamelonia. Sen sisus on spagettimaista säiettä. Spagettikurpitsa kypsennetään usein kokonaisena tai puolikkaina ja sisus kaiverretaan haarukalla irtonaiseksi.

Näin säilytät

Säilytä kurpitsa viileässä ja erillään etyleenipitoisia vihanneksista kuten tomaateista.

Käytä siemenet ja tee sosetta

Käytä myös siemenet: paahda ne uunissa tai kuivalla pannulla.

Valmista kurpitsasose näin: Kuori ja paloittele kurpitsa uunipellille. Kypsennä paloja 225 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta palat sauvasekoittimella.

Kolme parasta kurpitsareseptiä:

Siideri-kurpitsakeitto

Paahdettu kurpitsasalaatti ja karpalokastike

Kurpitsa-rahkapiiras

Lue myös kurpitsalyhdyn ohje:

Tee kaikkien aikojen helpoin ja söpöin kurpitsalyhty

Sisältö jatkuu mainoksen alla