Tuoreet munat sopivat parhaiten keitettäviksi ja raakana syödyiksi. Leivonnassa kannattaa suosia hieman vanhempia munia, koska ne vaahtoutuvat tuoreita paremmin.
Tuoreet munat sopivat parhaiten keitettäviksi ja raakana syödyiksi. Leivonnassa kannattaa suosia hieman vanhempia munia, koska ne vaahtoutuvat tuoreita paremmin.

Kananmuna on herkkua sellaisenaan ja jo parista kananmunasta saa mitä maukkaimman aterian. Lue, mitä tehtäviä kananmunalla on ja miten se kannattaa säilyttää.

Kananmunalla on ruuanlaitossa neljä tehtävää. 

Hyytyminen

Kun muna kuumenee, se koaguloituu eli hyytyy. Silloin se sitoo ruuan muita raaka-aineita toisiinsa. Keltuaisellakin voi saostaa esimerkiksi kastikkeita ja keittoja.

Vaahdottuminen

Vatkattaessa muna muuttuu vaahdoksi. Siten saadaan esimerkiksi kakkuihin keveä ja ilmava rakenne. Myös valkuaista voi vaahdottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitominen

Munan keltuaisessa oleva lesitiini sitoo toisiinsa kaksi ainetta, jotka muuten eivät liukenisi yhteen. Esimerkiksi majoneesissa sekoittuvat muna ja öljy, hollandaisekastikkeessa voi ja keltuainen. Lesitiini saa aikaan sen, että majoneesin rakenne ei muutu edes kuumennettaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaunistaminen

Munan neljäs tehtävä liittyy ulkonäköön: sillä voitelemalla saa leivonnaisiin ja ruokiin väriä ja kiiltoa.

Numerot kertovat kanan kodista

Suomessa kananmunia tuotetaan häkki-, lattia- ja luomukanaloissa. Munassa oleva leima kertoo, miten muna on tuotettu: häkissä elävän kanan munassa on numero 3, lattiakanan munassa 2 ja luomukanalasta peräisin olevissa munissa 0.

Omega-muna sisältää paljon omega-3-rasvahappoja, joita kana saa rehuun lisätystä pellavaöljystä.

Munan kuoren väriin vaikuttaa kanan rotu ja makuun kanan syömä rehu.

Suosi leivonnassa hieman vanhoja munia

Maukkaimpia ovat nuorten kanojen pienet munat. Leivontaan soveltuvat paremmin hieman vanhat kuin aivan tuoreet munat. Munan tuoreuden voi testata rikkomalla sen lautaselle: tuoreen munan keltuainen on pyöreä ja kiinteä eikä se tuoksahda pahalta.

Munapakkauksissa on aina mainittu parasta ennen -päivämäärä; munien säilyvyysaika on kaikissa EU-maissa 28 päivää muninnasta.

Munat säilyvät parhaiten jääkaapissa, omassa pahvipakkauksessaan tylppä pää ylöspäin. Pilaantuneen munan tunnistaa voimakkaan epämiellyttävästä, rikkimäisestä hajusta.

Kananmunatkin voi pakastaa – mutta älä tee sitä kuorineen

Keltuaisia ja valkuaisia ei aina tarvita leivontaan tasapareittain, mutta kummatkin voi hyvin pakastaa. 

Kokonaisenkin munan voi säilyttää pakastimessa, mutta ei kuorineen.

Riko kananmuna ja sekoita valkuiainen ja keltuainen ennen pakastamista. Kuorineen pakastetut kananmunat saattavat laajentua pakastuessaan ja rikkoontua.

Kananmunat säilyvät pakkasessa noin vuoden. Käytä pakastettuja kananmunia kypsennettäviin ruokiin.

Käytettiinkö reseptissä vain munan keltuainen tai valkuainen, tai onko sinulla muuten ylimääräisiä kananmunia? Katso tästä niiden käyttöön kymmenen hyvää reseptiä.

 

Tee kolme herkkua kananmunasta

Juusto-tomaattiomeletti

  • Riko kulhoon 6 munaa. Mausta suolalla ja pippurilla, halutessasi myös yrteillä. Vatkaa kevyesti sekaisin haarukalla.
  • Kaada seos kuumalle paistinpannulle, jolla on sulatettua voita. Paista 10 sekuntia ja kaavi tämän jälkeen munakkaan reunoja keskelle päin. Jatka noin 2–5 minuuttia, kunnes munakas on mielestäsi sopivan kypsää.
  • Pilko munakkaan toiselle puolikkaalle pieniä tomaattipaloja ja ripottele päälle parmesaania tai muuta juustoraastetta. Käännä toinen puoli täytteen päälle ja tarjoa heti.

Sienifrittata

  • Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota pannulla pari minuuttia.
  • Lisää pannulle 2 dl sulatettuja ja valutettuja pakastesieniä. Jatka kuullottamista, kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Sekoita kulhossa 6 munaa ja 1 dl kermaa. Kaada pannulle, sekoita kasvisten kanssa sekaisin ja anna hyytyä pienellä lämmöllä. Mausta vielä suolalla, pippurilla ja tuoreella basilikalla.

Vaniljakastike & uuniomena

  • Mittaa kattilaan ½ litraa kulutusmaitoa, 4 keltuaista ja 2–3 rkl sokeria. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus teelusikalla. Lisää sisus sekä tyhjät kuoret kattilaan.
  • Keitä vaniljakastiketta pienellä lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on saennut. Poista vaniljatanko ja jäähdytä kastike.
  • Lohko lautaselle omena ja ripota päälle kanelia ja sokeria. Lämmitä mikrossa pari minuuttia, kunnes omena pehmenee. Nauti kastikkeen kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla