Käytettiinkö reseptissä vain munan keltuainen tai valkuainen, tai onko sinulla muuten ylimääräisiä kananmunia? Katso tästä niiden käyttöön kymmenen hyvää reseptiä.

1 Marenki on kätevä pikkumakea. Vatkaa kaksi valkuaista kevyesti vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja lisää vaahtoon 1 dl kide- tai tomusokeria muutamassa osassa ja 1 tl etikkaa tai sitruunamehua. Vatkaa, kunnes vaahto on niin tiivistä, ettei se kulhon kallistuessa heilahda. Pursota tai lusikoi vaahdosta nokareita pellille ja kypsennä uunissa 75 asteessa noin 2 tuntia, kunnes marengit ovat kuivia ja rapeita.

2 Suklaapavlovan eli marenkikakun saat, kun vaahdotat 3 valkuaista ja lisäät pikku hiljaa 2 dl sokeria, 1 tl maissi- tai perunatärkkelystä, 2 tl kaakaojauhetta sekä 2 tl etikkaa tai sitruunamehua. Lisää koko ajan vatkaten 1 dl kiehuvaa vettä ja jatka vatkaamista noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on kiinteää ja kiiltävää. Kääntele sekaan 25 g hienoksi rouhittua tummaa suklaata. Lusikoi vaahto leivinpaperin päälle pellille, halkaisijaltaan noin 20 sentin pyöryläksi. Nosta pelti 200-asteiseen uuniin. Pienennä lämpö heti 75 asteeseen ja anna pavlovan olla uunissa tunnin verran. Sammuta uuni ja jätä pavlova uuniin yöksi. Pavlova saa jäädä sisältä kosteaksi. Nostele kakun päälle juuri ennen tarjoilua kermavaahtoa ja marjoja tai hedelmäpaloja.

3 Täyteläinen suklaakiisseli aateloi arkiaterian. Sekoita kattilassa 6 dl maitoa, 1–2 keltuaista, 2 rkl kaakaojauhetta, 2–3 rkl sokeria ja ½ dl ohra- tai maissitärkkelystä. Vatkaa tasaiseksi ja kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa. Mausta 1–2 ruokalusikallisella vaniljasokeria. Sekoita joukkoon halutessasi noin  ½ dl rouhittua suklaata. Jäähdytä, sekoittele välillä. Nosta jääkaappiin ja tarjoa kylmänä.

4 Vaniljakastike on klassikko. Vatkaa kattilassa 5 dl maitoa, 1–2 keltuaista, 2 rkl sokeria ja 2 tl peruna- tai maissitärkkelystä. Kuumenna varovasti, koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee. Mausta 2–3 teelusikallisella vaniljasokeria ja vatkaa, kunnes kastike jäähtyy. Jos käytät vaniljatankoa, raaputa halkaistun vaniljatangon sisus maidon sekaan jo kuumennusvaiheessa.

5 Jälkiruokamunakas syntyy, kun vatkaat kaksi kokonaista munaa ja 1–2 keltuaista. Lisää 2 rkl vettä tai kermaa, 2 tl vaniljasokeria ja 2 tl sokeria. Vatkaa tasaiseksi ja paista munakkaaksi pannulla. Täytä hillolla, pakastemarjoilla ja jäätelöllä tai kermavaahdolla. Tarjoa heti. Jos käytät munakkaaseen valkuaisia, vatkaa ne kovaksi vaahdoksi toisessa kulhossa, kääntele varovasti munaseokseen ja paista munakkaaksi.   

6 Rikkaat ritarit saat, kun kastat pullapitko- tai paahtoleipäviipaleita seokseen, jossa on 1–2 dl maitoa, 1 keltuainen, 2 tl vaniljasokeria ja 1 rkl sokeria. Mausta kanelilla tai kardemummalla. Paista voissa rapeiksi. Tarjoa hillon ja kermavaahdon kanssa.

7 Kuorrutettu kala pelastaa maanantain lounaan. Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla. Nosta uunivuokaan ja kaada päälle noin 1 dl ruokakermaa. Vatkaa keltuainen tai valkuainen vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuoretta tillisilppua, ripaus paprikajauhetta ja 1–2 dl juustoraastetta. Lusikoi seos kalafileille ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes kuorrutus on saanut väriä ja kala on kypsää.

8 Jäädykkeen tapaisen jälkiruuan voi tehdä joko ylijääneistä keltuaisista tai valkuaisista. Vaahdota 1–2 keltuaista tai valkuaista sekä ½ dl tomusokeria. Vaahdota toisessa kulhossa 1 dl kermaa. Kääntele sekaan 1 dl maitorahkaa ja 1–2 dl kohmeisia pakastemarjoja tai marjasurvosta sekä keltuais- tai valkuaisvaahto. Mausta vaniljasokerilla ja sokerilla. Lusikoi jäädyke pakastuksen kestäviin annoskulhoihin ja nosta pakastimeen vähintään kolmeksi tunniksi.

9 Sitruuna- tai limettitahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Raasta yhden hyvin pestyn sitruunan kuoren keltainen osa tai kahden limetin vihreä kuori kattilaan. Purista sitruunasta tai limeteistä mehu kuoriraasteen sekaan. Sekoita joukkoon 2 keltuaista ja 1 dl sokeria. Lisää 50 g voita ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja on kiiltävää. Nosta pois liedeltä ja jäähdytä. Laita puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

10 Helppo bearnaisekastike alkaa silppuamalla pieni salottisipuli kattilaan. Lisää 2 rkl valkoviinietikkaa, ½ dl vettä ja ½ tl rouhittua musta- tai valkopippuria. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes neste on haihtunut puoleen. Nosta liedeltä. Sulata 150 g voita toisessa kattilassa. Laita 2 keltuaista tehosekoittimeen ja vatkaa hetki. Anna koneen käydä ja lisää sipuliliemi. Valuta voisula vähitellen sekaan koneen käydessä. Sammuta sekoitin, kun kastike on sakeaa ja kiiltävää. Lisää joukkoon 1 rkl silputtua tuoretta kirveliä sekä rakuunaa. Tarjoa kalan tai lihan kanssa

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.