Pavuista saat hyvän proteiinilisän kasvisruokiin. Nauti näistä hernekasvien hedelmistä sellaisenaan tai lisää papuja salaatteihin, keittoihin, murekkeisiin, pataruokiin, paistoksiin ja piirakoihin.
Pavuista saat hyvän proteiinilisän kasvisruokiin. Nauti näistä hernekasvien hedelmistä sellaisenaan tai lisää papuja salaatteihin, keittoihin, murekkeisiin, pataruokiin, paistoksiin ja piirakoihin.

Palkokasvit ovat ravintosisällöltään täysipainoista ja edullista syötävää. Kuivattujen papujen paino ja tilavuus kasvavat liotuksen ja kypsennyksen jälkeen jopa kolminkertaisiksi. Jos liottaminen ja keittäminen tuntuvat työläältä, on säilykepavuissa runsaasti valinnanvaraa.

Keitä tuoreet pavut ennen käyttöä

Leikkopavut, vahapavut ja taitepavut käytetään palkoineen, mutta ne tulee keittää ennen käyttöä.

Kun tuoreita papuja keittää 10 minuuttia, papujen sisältämä haitallinen hiilihydraattiyhdiste, glykosidi, hajoaa.

Vegaaniset papupihvit maistuvat hampurilaisen välissä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivan nuoret, pikkusormenvahvuiset härkäpavut voi syödä palkoineen. Tuoreiden, myyntiin tulevien härkäpapujen siemenissä on usein sitkeä kuori, joten pavut pitää riipiä irti paloista ja keittää erikseen. Kypsymisaika on 7 minuuttia.

Keittämisen jälkeen ne täytyy vielä kuoria. Tämä onnistuu puristamalla kuorta kevyesti, jolloin papu tulee ulos kuin itsestään.

Papupata on mieto ja maukas kasvisruoka:


Liota kuivat pavut ennen keittämistä

Pavut pitää liottaa ja keittää ennen nauttimista, sillä ne sisältävät haitallisia valkuaisaineita eli lektiinejä. Osassa papuja on myös yhdisteitä, jotka estävät proteiinien hajoamista ruuansulatuskanavassa.

Väärin käsitellyistä pavuista saa helposti äkillisiä vatsaoireita.

Yhdisteiden haittavaikutukset häviävät, kun papuja keittää riittävästi. Väärin käsitellyistä pavuista saa muun muassa äkillisiä vatsaoireita.

Texmex-keitto on täyteläinen, värikäs ja mausteinen:

Huuhtele pavut ja laita runsaaseen veteen likoamaan. Liotusaika riippuu papulajikkeesta, mutta yleensä se on vähintään 8 tuntia. Valuta pavut ja huuhtele. Liotusvettä ei tule käyttää.

Älä laita suolaa keitinveteen, sillä se sitkistää papujen kuoren.

Laita pavut kiehuvaan ja maustettuun, mutta suolattomaan veteen ja keitä, kunnes pavut ovat pehmeitä. Tarkista kypsymisaika pakkauksesta. Keittoveden voi maustaa pippureilla, laakerinlehdellä ja yrteillä.

Suola sitkistää papujen kuoren, siksi sitä ei kannata laittaa keittoveteen.

Vinkki! Liota ja keitä koko papupakkaus ja pakasta sopivina annoksina myöhempää käyttöä varten.

Tunnetko yleisimmät pavut – tässä niistä kuusi

  1. Soijapapu on aminohappokoostumukseltaan monipuolinen, ja siksi hyvä vaihtoehto lihalle. Se sopii monenlaisiin ruokiin sekä tahnoihin ja levitteisiin.
  2. Kuivattu härkäpapu on suomalainen vastine soijapavuille. Härkäpapua on sekä isompi- että pienempisiemenistä. Nopeakäyttöistä rouhetta ei välttämättä tarvitse liottaa.
  3. Isot, valkoiset pavut eli voipavut ovat näyttävän näköisiä ja aavistuksen verran pähkinäisen makuisia. Kokeile esimerkiksi marinoituna. Tavalliset, valkoiset pavut ovat myös miedon makuisia. Perinteisesti ne tarjotaan tomaattikastikkeessa.
  4. Mustapapu on hauska pieni papu, joka muistuttaa maultaan kidneypapua. Mustapapu muuttuu keitettäessä tummanruskeaksi.
  5. Mustasilmäpapu on hieman jauhomainen, joten se sopii hyvin murekkeisiin ja dippeihin.
  6. Kidneypapu on kauniin värinen. Miedon makunsa vuoksi sitä käytetään monissa tulisissa ruuissa.

Soijapavut ja kidneypavut sisältävät hiilihydraattia, joka ei täysin hajoa ruuansulatuskanavassa. Se saattaa aiheuttaa herkille ihmisille vatsavaivoja. Keitä näitä papuja liotuksen jälkeen ensin 10 minuuttia ja valuta. Lisää uusi vesi ja jatka keittämistä, kunnes pavut ovat kypsiä. 

Murean kannen alla on muheva papu-pekonitäyte:

 

Vähimmäisaikoja papujen liotukseen ja keittämiseen

Soijapapu: liotus 12 tuntia, keittoaika 1 tunti 30 minuuttia

Mustapapu: liotus 8 tuntia, keittoaika 40 minuuttia

Valkoinen papu ja iso valkoinen papu (voipapu): liotus 8 tuntia, keittoaika 50 minuuttia

Mustasilmäpapu: liotus 8 tuntia, keittoaika 20 minuuttia

Kidneypapu: liotus 11 tuntia, keittoaika 1 tunti

Kuivattu härkäpapu: liotus 8 tuntia, keittoaika 30 minuuttia

Sisältö jatkuu mainoksen alla