
Täydellinen karjalanpiirakka on sisältä pehmeä, päältä rapea ja rennosti rypytetty. Muista vain kolme sääntöä.
1. Ruista ja vehnää
Karjalanpiirakan taikina on yksinkertainen. Kylmän veden joukkoon sekoitetaan nopeasti jauhot. Perinteiset piiraat tehdään ruisjauhoista. Vehnäjauhoja lisätään sen takia, että taikinaa olisi helpompi pulikoida. Taikina ei saa välillä kuivua. Peitä siksi taikinapalat ja kuoret kostutetulla leivinliinalla leipomisen aikana.
2. Lusikallinen täytettä
Perinteisin piirakantäyte on riisipuuro, mutta myös ohrapuuro ja perunasose maistuvat. Jos lisäät haudutusvaiheessa riisipuuron joukkoon raastettua punajuurta tai porkkanaa, saat värikkäitä piirakoita. Myös lohipiiras on helppo tehdä: asettele ohuita lohifileen siivuja kuoren päälle ja ripauta suolaa päälle.
3. Sivele tai kylvetä
Paistetun piirakan rapea kuori mehevöityy, kun sipaiset lämpimien piirakoiden pintaan sulatettua voita, johon on lisätty vettä tai maitoa. Voit myös upottaa piirakan nopeasti voikylpyyn.
Täydellisten karjalanpiirakoiden resepti:
Munavoin vaihtoehdot – kolme parasta
Savulohitahna
- Vatkaa 200 g maustamatonta tuorejuustoa notkeaksi.
- Perkaa joukkoon 250 g savukalaa pieninä paloina.
- Sekoita mukaan puoli desiä silputtua ruohosipulia.
- Terästä makua kahdella teelusikallisella sitruunan kuoriraastetta sekä ripauksella rouhittua valkopippuria.
Sienitahna
- Sekoita kermaviilipurkillisen joukkoon 200 g valutettuja ja pilkottuja suolasieniä.
- Lisää joukkoon kolme kovaksi keitettyä ja pilkottua kananmunaa, puoli desilitraa persiljasilppua sekä ripaus rouhittua mustapippuria.
Maustekurkkutahna
- Vatkaa 125 g smetanaa kuohkeaksi vaahdoksi.
- Pilko punasipuli ja pieni, napakka maustekurkku silpuksi ja lisää smetanan joukkoon.
- Viimeistele maku juoksevalla hunajalla.