Esittelemme kuusi ruokakirjaa, joilla teet arjesta värikästä ja maistuvaa.

Rouva Kasviksen parhaat

Kirja innostaa kokkaamaan eri vuodenaikojen antimista. Kauniista ja kattavasta sesonkikirjasta löytyvät niin vegaaniset bataattiranskikset, sriracha-hummus kuin lammaskaalikin.

Pirjo Toikkanen, kuvat Laura Riihelä: Rouva Kasviksen Parhaat (Otava)

 

Kasvisruokaa!

Teos on omistettu sille, joka arvostaa lyhyitä raaka-ainelistoja ja mutkien oikomista. Rosoisen tyylikkäästä, käytännöllisestä vegeopuksesta löytyy sekä nopea maanantaipyttis että viikonlopun kebabrulla.

Kaisa Nieminen, kuvat Sami Repo: Kasvisruokaa! (Moreeni)

 

Kasvis Ruokakirja

Yhdistelmä visuaalista herkuttelua ja houkuttelevia vegereseptejä, joiden maut vievät Marokosta Malesiaan. Alun kattava tietopaketti on hyödyllinen aloittelevalle vegaanille ja sellaiselle, joka haluaa päivittää tietojaan.

Hanna Hurtta: Kasvis Ruokakirja (WSOY)

 

Gastronaatti II

Valoisasti kuvattu ja inspiroivasti kirjoitettu sesonkiruokakirja, joka sopii sekä keittiöön että fiilistelyyn sohvan nurkassa. Ensimmäisenä kokeiluun menevät omenasipsit ja hiljainen jouluporkkanakakku.

Satu Koivisto, kuvat Tommi Koivisto: Gastronaatti II (No Tofu Publishing)

 

Kasvisruokatorstai

Helsingin Sanomien ruokasivujen kutsuvat kasviskulhot, -keitot ja padat on koottu yksiin kansiin. Tyylikäs opus avautuu nätisti leikkuulaudan viereen.

Katja Bäcksbacka ja Laura Kaapro: Kasvisruokatorstai (HS Kirjat)

 

Vegebudjetilla – mutkatonta kasvisruokaa

Tunnelmallisesti kuvattu kirja tarjoaa vegaanista ruokaa yksinkertaisista raaka-aineista. Opus on erinomainen kotoa poismuuttaville nuorille: ohjeiden annoskoot ovat yleensä kahdelle ja kirjan alussa on 13 vinkkiä, miten ruuanlaitossa voi säästää.

Viola Minerva Virtama, tekstit ja kuvat: Vegebudjetilla (Cozy Publishing)

Sormisuola on näiden keksien salaisuus.
Sormisuola on näiden keksien salaisuus.

Suola makeissa leivonnaisissa on kuin sokeri tomaattikastikkeessa: kun sen makua ei erota, määrä on sopiva. Ilman sitä monen leivonnaisen herkullisuus jäisi puolitiehen.

Ensin suola hivuttautui suklaakakkuihin, sieltä hiutaleina kinuskin ja toffeen päälle. Nyt suola kuuluu olennaisesti melkein kakkuun kuin kakkuun. Se antaa vastapainoa makeudelle ja hapokkuudelle, parantaa rakennetta ja tekee mausta mielenkiintoisemman. Ripaus riittää.

Amerikkalaisissa resepteissä suolaa saattaa olla jopa hieman ripausta reilummin. Tämä johtuu leivonnassa yleisestä suolattomasta voista, jonka käyttö suorastaan vaatii suolalisää taikinaan.

Suola korostaa makua ja parantaa rakennetta

Meillä suolatonta voita voi olla jopa vähän vaikea löytää, useimmiten käytössä on normaalisuolainen voi. Suolan puutteen huomaa leivonnaisissamme kuitenkin ainakin silloin, jos rasvana on käytetty rypsiöljyä tai muuta suolatonta rasvaa.

Rakenteelle tärkeää suola on hiivataikinoissa. Suola sitoo kosteutta ja parantaa näin pullan tai leivän koostumusta. Jos maistaa rinnakkain suolatonta ja suolaa sisältävää pullaa, eron huomaa sekä rakenteessa että maussa, joka suolattomassa pullassa jää vajavaiseksi.

Ripaus suolaa toimii myös isoäidin resepteissä

Suolan voi aina lisätä taikinaan, vaikkei sitä ohjeessa mainittaisikaan. Tee se ainakin silloin, kun taikinassa on kinuskia, toffeeta tai suklaata. Lisää sitä myös silloin, kun tartut isoäidiltä perittyyn tosca- tai sitruunakakkuohjeeseen. Sopiva määrä on useimmiten ¼ tl, isoissa taikinoissa ½ tl. Käyttämällä pienempää annostelua et voi ainakaan mennä pieleen.

Kuvan suklaakeksien reseptiin pääset tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Suklaa-timjami-sormisuolakeksit
Resepti
Suklaa-timjami-sormisuolakeksit

Viikon päästä palmusunnuntaina virpojat kiertävät ovilla toivottamassa terveyttä. Mitäpä jos pienten pääsiäisnoitien palkkio olisikin itse leivottu keksi?

Helpot ja nopeat keksit lainaavat Hanna-tädin kakuilta mureuden ja Marianne-karkeilta maun. Karkkirakeet muistuttavat kuoriutuvia munia.

Reseptin annoksella teet noin 50 pikkuleipää, joten ohje kannattaa puolittaa, jos tarve on pienempi. Keksit säilyvät pari viikkoa tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

n. 50 kpl, 40 min

 • 200 g voita
 • 2 dl kuohukermaa
 • 2½ dl sokeria
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 3 dl perunajauhoja
 • 1 ps (150 g) Marianne Crush -rouhetta
 • 2 tl leivinjauhetta
 • ¼ tl suolaa

Päälle

 • 1 ps (150 g) Marianne-rakeita
 1. Sulata voi kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
 2. Sekoita jauhot, karkkirouhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
 3. Muotoile taikinasta käsin pallonmuotoisia keksejä leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa.
 4. Painele jokaiseen taikinapalaan muutama karkkipallo.
 5. Paista uunissa 200 asteessa 10–12 minuuttia. Vedä keksit pelliltä leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle.