Näistä näkymistä moni näkee unia.
Näistä näkymistä moni näkee unia.

Järvenpääläinen Raija Seppälä tuli sienimetsästä umpiväsyneenä ja keksi uuden, vaivattoman keinon käsitellä saaliin.

Sinä iltana Raija Seppälän sienikoriin oli päätynyt iso keko tatteja ja kantarelleja, mutta Raija oli metsässä kävelyn jälkeen aivan puhki. Koska etenkin tatit pitää saada nopeasti pakkaseen, Raija päätti kokeilla uutta keinoa valmistella sienisaaliinsa.

Hän levitti uunipannulle ison leivinpaperin ja kumosi sienet sen päälle paksuksi kerrokseksi. Hän ei pilkkonut sieniä silpuksi, korkeintaan halkaisi isoimmat.

Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi.

Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi ja sienten varovaisen kääntelyn jälkeen vielä noin 10 minuutiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Sienistä ei edes lähtenyt paljon vettä pannulle. Jäähdytin ne ja panin pakastimeen, Raija Seppälä kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulos: kauniimpia ja maukkaampia sieniä

Uusi keino osoittautui niin toimivaksi, ettei Raija ole palannut perinteiseen. Siis siihen, jossa sienistä haihdutetaan vesi paistinpannussa ennen pakastamista.

Uunissa sienet pysyvät napakoina, ja värikin säilyy.

”Paistinpannulla valmistelluista sienistä tulee velttoja ja maku haihtuu vesihöyryn mukana. Uunissa sienet pysyvät napakoina ja herkullisina, ja niiden värikin säilyy kauniina. Tosin punikkitatit mustuvat vääjäämättä myös uunissa”, Raija Seppälä sanoo.

Sopii lähes kaikille lajeille

Raija Seppälä on käsitellyt uunissa tattien ja kantarellien lisäksi muun muassa mustiatorvisieniä, kehnäsieniä ja suppilovahveroita. Ainoastaan rouskut hän on keittänyt vanhaan tapaan vedessä: niiden kitkeryys ei muuten katoa.

”Jos kesä on kovin kuiva, myös kantarellit ovat kuivia ja vaarassa muuttua kitkeriksi. Silloin lisään uunipannulle vähän vettä”, Raija kertoo.

Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen.

Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen. Jos saaliin joukossa on vain pari kehnäsientä tai mustavahakasta, Raija pudottaa ne omiin pieniin vuokiinsa. Käsittelyn jälkeen hän pakkaa sienet lajin mukaan pakastuspusseihin.

Uunissa voi myös ruskistaa

Toisinaan Raija Seppälä myös ruskistaa sienet valmiiksi uunissa.

”Kun olen pitänyt niitä 20-30 minuuttia 160 asteessa, nostan uunin lämpötilan 200:aan ja annan sienten saada väriä. Silloin vain pitää olla tarkkana, etteivät sienet pala”, Raija sanoo.

Myös uunissa ruskitetut sienet voi pakastaa.

Myös ruskistetut sienet voi pakastaa. Sulatuksen jälkeen Raija pyöräyttää ne voissa paistinpannulla sipuleiden kanssa niin kuin ruskistamattomatkin.

”Suurkeittiöidenkin kannattaisi kokeilla sienten uunikäsittelyä ja kehitellä sitä eteenpäin. Esimerkiksi ravintoloilla voisi olla käyttöä sienille, jotka pysyvät käsittelyn jälkeen kauniisti sienen muotoisina”, Raija vinkkaa.

Näin käsittelet sienet pakkaseen

Lämmitä uuni noin 160 asteeseen.

Levitä uunipannulle (eli syvälle uunipellille) iso leivinpaperi ja sen päälle kokonaiset, roskista puhdistetut sienet paksuksi kerrokseksi. Isoimmat sienet kannattaa puolittaa.

Pane pannu uuniin aluksi 20 minuutiksi. Kurkkaa välillä, etteivät sienet pala.

Kääntele sieniä varovasti ja pidä niitä uunissa vielä noin 10 minuuttia.

Jäähdytä sienet ja pakasta pusseissa tai rasioissa.

Pienet sienierät voit käsitellä pienissä vuoissa.

Keino ei sovi rouskuille, koska ne vaativat keittämisen ennen käyttöä.

Ei tarvitse ihmetellä

Suomen rouskuista vain lakritsirousku on myrkyllinen, ja se on helppo tunnistaa kirkkaasta maitiaisnesteestä. Osa valkeaa maitiasnestettä vuotavista rouskuista on suoraan ruoaksi valmistettavia, ja osa taas vaatii 5-10 minuutin esikeittämisen kirpeän makunsa (ei myrkyllisyyden) vuoksi. Näistä turvallisista rouskuista syömäkelvoton on lehtorousku, jonka kirpeydestä ei pääse keittämällä eroon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla