Järvenpääläinen Raija Seppälä tuli sienimetsästä umpiväsyneenä ja keksi uuden, vaivattoman keinon käsitellä saaliin.

Sinä iltana Raija Seppälän sienikoriin oli päätynyt iso keko tatteja ja kantarelleja, mutta Raija oli metsässä kävelyn jälkeen aivan puhki. Koska etenkin tatit pitää saada nopeasti pakkaseen, Raija päätti kokeilla uutta keinoa valmistella sienisaaliinsa.

Hän levitti uunipannulle ison leivinpaperin ja kumosi sienet sen päälle paksuksi kerrokseksi. Hän ei pilkkonut sieniä silpuksi, korkeintaan halkaisi isoimmat.

Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi.

Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi ja sienten varovaisen kääntelyn jälkeen vielä noin 10 minuutiksi.

"Sienistä ei edes lähtenyt paljon vettä pannulle. Jäähdytin ne ja panin pakastimeen", Raija Seppälä kertoo.

Tulos: kauniimpia ja maukkaampia sieniä

Uusi keino osoittautui niin toimivaksi, ettei Raija Seppälä ole palannut perinteiseen. Siis siihen, jossa sienistä haihdutetaan vesi paistinpannussa ennen pakastamista.

Uunissa sienet pysyvät napakoina, ja värikin säilyy.

"Paistinpannulla valmistelluista sienistä tulee velttoja ja maku haihtuu vesihöyryn mukana. Uunissa sienet pysyvät napakoina ja herkullisina, ja niiden värikin säilyy kauniina. Tosin punikkitatit mustuvat vääjäämättä myös uunissa", Raija Seppälä sanoo.

Sopii lähes kaikille lajeille

Raija Seppälä on käsitellyt uunissa tattien ja kantarellien lisäksi muun muassa mustiatorvisieniä, kehnäsieniä ja suppilovahveroita. Ainoastaan rouskut hän on keittänyt vanhaan tapaan vedessä: niiden kitkeryys ei muuten katoa.

"Jos kesä on kovin kuiva, myös kantarellit ovat kuivia ja vaarassa muuttua kitkeriksi. Silloin lisään uunipannulle vähän vettä", Raija kertoo.

Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen.

Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen. Jos saaliin joukossa on vain pari kehnäsientä tai mustavahakasta, Raija pudottaa ne omiin pieniin vuokiinsa. Käsittelyn jälkeen hän pakkaa sienet lajin mukaan pakastuspusseihin.

Uunissa voi myös ruskistaa

Toisinaan Raija Seppälä myös ruskistaa sienet valmiiksi uunissa.

"Kun olen pitänyt niitä 20-30 minuuttia 160 asteessa, nostan uunin lämpötilan 200:aan ja annan sienten saada väriä. Silloin vain pitää olla tarkkana, etteivät sienet pala", Raija sanoo.

Myös uunissa ruskitetut sienet voi pakastaa.

Myös ruskistetut sienet voi pakastaa. Sulatuksen jälkeen Raija pyöräyttää ne voissa paistinpannulla sipuleiden kanssa niin kuin ruskistamattomatkin.

"Suurkeittiöidenkin kannattaisi kokeilla sienten uunikäsittelyä ja kehitellä sitä eteenpäin. Esimerkiksi ravintoloilla voisi olla käyttöä sienille, jotka pysyvät käsittelyn jälkeen kauniisti sienen muotoisina", Raija vinkkaa.

Näin käsittelet sienet pakkaseen

Lämmitä uuni noin 160 asteeseen.

Levitä uunipannulle (eli syvälle uunipellille) iso leivinpaperi ja sen päälle kokonaiset, roskista puhdistetut sienet paksuksi kerrokseksi. Isoimmat sienet kannattaa puolittaa.

Pane pannu uuniin aluksi 20 minuutiksi. Kurkkaa välillä, etteivät sienet pala.

Kääntele sieniä varovasti ja pidä niitä uunissa vielä noin 10 minuuttia.

Jäähdytä sienet ja pakasta pusseissa tai rasioissa.

Pienet sienierät voit käsitellä pienissä vuoissa.

Keino ei sovi rouskuille, koska ne vaativat keittämisen ennen käyttöä.

Ei tarvitse ihmetellä

Uusi ja nopea tapa valmistella sienet pakkaseen: käytä ne uunissa

Suomen rouskuista vain lakritsirousku on myrkyllinen, ja se on helppo tunnistaa kirkkaasta maitiaisnesteestä. Osa valkeaa maitiasnestettä vuotavista rouskuista on suoraan ruoaksi valmistettavia, ja osa taas vaatii 5-10 minuutin esikeittämisen kirpeän makunsa (ei myrkyllisyyden) vuoksi. Näistä turvallisista rouskuista syömäkelvoton on lehtorousku, jonka kirpeydestä ei pääse keittämällä eroon.
Lue kommentti

Hyvästi, nuupahtaneet yrtit, mustuneet banaanit ja eriparikeltuaiset! Avuksi rientää pakkanen.

1. Puna- ja valkoviini

Jos pullon pohjalle jää tilkka, joka ei enää houkuttele, pakasta se muovirasiassa. Viinitilkka tekee arkisesta risotostalihapadasta tai spagettikastikkeesta astetta gurmeemman. Säilyvyys: 6 kk.

2. Kananmunat

Keltuaisia ja valkuaisia ei aina tarvita leivontaan tasapareittain, mutta kummatkin voi hyvin pakastaa. Valkuaisista syntyy helposti marenkia ja keltuaisista majoneesia. Kokonaisenkin munan voi säilyttää pakastimessa, mutta ei kuorineen. Säilyvyys: 1 vuosi.

3. Voi

Tarjousvoita voi hyvällä omatunnolla vähän hamstrata: ylimääräiset säilyvät pakastimessa. Paperinen pakkaus ei ole ilmatiivis, joten sujauta se muovipussiin. Jäätynyttä voita on helppo raastaa. Raaste lämpenee nopeasti ja sopii siksi käytettäväksi piirakoiden pohjaksiSäilyvyys: 6 kk.

4. Tuoreet yrtit

Leikkaa yrtin lehdet ruukusta tuoreina minigrip-pussiin ja pakasta odottamaan käyttöä. Jo parin päivän säilytys jääkaapissa laimentaa turhaan yrttien makua. Säilyvyys: 3 kk.

5. Maito

Pian vanhenevan maidon voi reissuun lähtiessään pistää pakastimeen. Vaikka se aavistuksen menettäisi raikkauttaan ruokajuomana, pannarin tai puuron pohjaksi se sopii sulattamisen jälkeen oivallisesti. Säilyvyys: 3 kk.

6. Pähkinät

Erilaiset leivontapähkinät ja -rouheet unohtuvat pitkäksi aikaa kaappiin ummehtumaan. Säilytä ne kaikki pakastimessa, sillä pieni määrä sulaa nopeasti käyttöä varten. Säilyvyys: 1 vuosi.

7. Leipä

Leivän pakastaminen on tuttua totta kai, mutta pakastapa tuore leipä heti ostettuasi parin viipaleen annoksina. Leivänpaahtimessa sulattamalla saat joka aamu vasta leivotun tuntuisen aamiaisen. Säilyvyys: 3 kk.

8. Banaanit

Älä anna banaanien mustua pöydällä. Siivuta ne pakastimeen ja saat tarvittaessa surautettua sauvasekoittimella herkullisen kermaista, kylmää smoothieta tai vaikka upeaa sahramipehmistä. Jäinen banaani on oiva jätskin korvike, usko pois! Banaanisoseesta leivot myös makean banaanikakun. Säilyvyys: 3 kk.

9. Inkivääri

Tuore inkivääri on paljon parempaa kuin säilyke tai jauhe. Juurenpätkän ikä pitenee pakastimessa huimasti ja onneksi jäisen inkiväärin raastaminen onnistuu hyvin. Sitkeät säikeetkin silppuuntuvat toisin kuin sulaa inkivääriä raastaessa. Säilyvyys: 1 vuosi.

Lähde: Stilltasty.com

Lue lisää:

Pakastajan ABC: Näin säilöt kesän sadon

Joskus leivän on hyvä kuivahtaa, jotta siitä saa monta uutta herkkua.

Kuivahtaneesta leivästä saa vielä monenlaista uutta hyvää. Näihin kymmeneen reseptiin parhaat hetkensä nähnyt leipäkin solahtaa.

1. Krutongit

Leikkaa leipä kuutioiksi ja paahda pannulla tai uunissa kauniin ruskeaksi. Voit maustaa krutongit esimerkiksi näin: Kuumenna pannussa 2 rkl öljyä ja lisää 1–2 murskattua valkosipulinkynttä ja 2 rkl silputtua persiljaa. Ruskista leipäkuutiot kauniin ruskeiksi. Öljyiset versiot säilyvät viikon viileässä.

2. Toscanalainen leipäsalaatti

Revi noin 5 dl leipää, kuutioi 4–6 tomaattia ja laita leipämurskan päälle. Silppua joukkoon kurkku, pieni punasipuli ja basilikaa. Tee salaatille kastike: Sekoita 2 rkl punaviinietikkaa, 4 rkl oliiviöljyä ja murskattu valkosipulinkynsi. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta kastike salaatille ja anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.

3. Vähän paremmat ritarit

Voitele puolet leipäviipaleista tuorejuustolla ja puolet hillolla. Paina hillo ja juustoleipä vastakkain ja kasta seokseen, jossa on kevyesti vatkattuna 2 tl vaniljasokeria, 1 dl maitoa ja 1 muna. Paista leivät pannulla rasvassa kullanruskeiksi.

4. Leipäpaistos

Leikkaa leipä, juustoa, kinkkua, sipulia ja tomaattia kuutioiksi. Voitele uunivuoka ja ripottele puolet leipäkuutioista vuokaan. Levitä päälle muut täytteet. Vatkaa keskenään 4 munaa ja 4 dl maitoa, mausta pippuri- ja paprikajauheella. Valuta munamaito vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

5. Hedelmäinen leipäpaistos

Rouhi monitoimikoneella n. 6 dl leipien loppuja. Paahda ne pannulla ilman rasvaa ja lisää 1 dl sokeria. Lohko kattilaan esimerkiksi 4 omenaa, päärynää, nektariinia tai persikkaa. Lisää ½ dl sokeria ja 1 dl vettä. Keitä muutama minuutti. Lusikoi voideltuun vuokaan puolet leivänmuruista, päälle hedelmät sekä loput leipämurut. Valuta päälle noin 50 g sulatettua voita ja paista uunissa 200 asteessa 10–15 minuuttia. Tarjoa kuumana vaniljajäätelön kanssa.

6. Italialainen leipäkeitto

Kuori ja silppua 2 sipulia ja 3 valkosipulinkynttä. Murenna leipä. Kuullota sipulit ja kumoa sekaan tölkki säilöttyjä tomaatteja, keitä n. 10 min. Lisää 5 dl vettä ja kasvisliemikuutio ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta pippurilla ja sekoita joukkoon leipä. Lisää noin 1 dl voimakasta juustoraastetta ja 1–2 rkl silputtua basilikaa.

7. Rahkaomenatorttu

Kuori ja lohko 4–6 omenaa. Kuumenna kattilassa 1 dl vettä, ½ dl sokeria ja 1 tl kanelia. Lisää omenat ja keitä, kunnes omenat pehmenevät. Paahda 6 dl leivänmurusia ja 1 dl sokeria pannulla kauniin ruskeiksi ilman rasvaa. Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi, sekoita joukkoon purkki maitorahkaa sekä 1 rkl vaniljasokeria. Levitä kolmasosa rahkasta tarjoilukulhon pohjalle. Ripottele rahkalle puolet leivänmuruista ja lusikoi omenaseos päälle. Lusikoi puolet rahkasta omenaseokselle ja peitä se lopuilla leivänmuruilla. Nostele loppurahka nokareina päälle. Anna maustua hetki ja tarjoile heti.

8. Kinkku-juusto-toast

Voitele leipäviipaleet ja laita joka toiselle viipale kinkkua ja joka toiselle juustoa. Paina leivät vastakkain ja paista pannulla kullanruskeiksi.

9. Suklainen leipävanukas

Voitele uunivuoka ja asettele siihen leipäviipaleita. Rouhi 100 g suklaata ja ripottele leipien sekaan. Vatkaa keskenään 2 dl maitoa, 2 munaa ja ½ dl ruoko- tai fariinisokeria sekä ripaus inkivääriä tai kanelia. Kaada seos leiville anna imeytyä noin puoli tuntia. Kypsennä 200 asteessa noin 20 min.

10. Murukuorrutetut suikalekasvikset

Suikaloi erilaisia kasviksia ja keitä ne kasvisliemitilkassa napakan kypsiksi. Ruskista 3 dl leivänmuruja voissa ja sekoita joukkoon 1–2 dl voimakasta juustoraastetta sekä 1 dl silputtua ruohosipulia tai persiljaa. Kumoa kasvikset vuokaan ja lusikoi muruseos päälle. Tarjoa heti tai tai paista 225 asteessa noin 5 minuuttia.