Lähes kaikkien kasviöljyjen rasvahappokoostumus on hyvä, mutta toisten vielä parempi. Myös käyttötarkoitus ratkaisee, mihin pulloon kannattaa tarttua.

Öljyjä voi käyttää keittiössä monipuolisesti kaikkeen ruuanvalmistukseen ja leivontaan. Öljyjen kuumuudenkestävyys kerrotaan niiden savuamispisteellä. Mitä korkeampaa lämpötilaa öljy kestää, sitä turvallisempaa sen käyttö paistamisessa on.

Kuumennettaessa öljyjen rasvahappojen sidokset alkavat hajota, jolloin niiden terveellisyyskin kärsii.

Suosi kasviöjyä

Kasviöljy on sataprosenttisesti rasvaa – yleensä hyvää rasvaa. Kasviöljyissä on siis runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja. Siksi niitä kannattaa suosia keittiössä.

Tyydyttyneet rasvahapot nostavat veren haitallisen LDL-kolesterolin määrää, kun taas monityydyttymättömien rasvahappojen on todettu alentavan kokonaiskolesterolia.

Säilytä oikein

Öljyt kannattaa säilyttää viileässä ja valolta suojattuna. Jääkaappia ne eivät vaadi. Monet öljyt samenevat ja kohmettuvat liian kylmässä, mutta palautuvat ennalleen huoneenlämmössä.

Tutustu erilaisiin öljyihin

Rypsiöljy

Rypsiöljy sisältää öljyistä eniten elimistölle tärkeitä omega-3-rasvahappoja. Öljy saadaan rypsinsiemeniä puristamalla. Kylmäpuristetun tai neitsytrypsiöljyn valmistus on hellävaraisinta, sillä öljyä ei käsitellä kemiallisesti eikä altisteta korkeille lämpötiloille. Siksi nämä öljyt ovat väriltään tummempia ja niissä on voimakkaampi aromi kuin tavallisissa rypsiöljyissä.

Tavallinen rypsiöljy soveltuu kaikenlaiseen ruuanvalmistukseen, myös paistamiseen. Neitsytöljykin kestää paistamista, mutta uppopaistoon sitä ei kannata käyttää, jotta sen hieno aromi ei kärsi.

Auringonkukkaöljy

Miedonmakuinen auringonkukkaöljy sisältää öljyistä eniten E-vitamiinia. Se soveltuu kaikenlaiseen ruuanlaittoon ja kestää uppopaistamisenkin.

Oliiviöljy

Oliiviöljyissä on valtavasti makuvaihtoehtoja. Toiset ovat erittäin voimakkaita, ruohoaromisia, toiset hyvin mietoja. Värivaihtelut kertovat muun muassa siitä, onko öljy puristettu nuorista vai täysin kypsistä oliiveista. Oliiviöljyjä voi käyttää kaikenlaiseen ruuanvalmistukseen. Oliiviöljyjen nimikkeet on EU:n alueella määritelty asetuksin.

Ekstraneitsytoliiviöljyt ja neitsyt-öljyt puristetaan mekaanisesti suoraan oliiveista. Niitä ei kuumenneta eikä lisätä mitään. Ekstra-nimeä saa käyttää vain öljystä, joka on puristettu laadukkaista oliiveista. Neitsytöljyt soveltuvat parhaiten kylmiin ruokiin tai leivonnaisiin.

Sekoiteoliiviöljyihin saadaan raaka-ainetta neitsytoliiviöljyjen puristamisessa syntyneestä oliivimäskistä. Värittömään, hajuttomaan ja mauttomaan tuotokseen sekoitetaan neitsytoliiviöljyä värin ja maun korjaamiseksi. Usein etiketeissä lukee vain olive oil tai pure olive oil.

Oliiviöljyn nimessä sana "light" ei tarkoita kevytöljyä, vaan ainoastaan miedompaa makua.

Avokadoöljy

Yleensä kasviöljyt puristetaan siemenistä, mutta ruuanlaittoon tarkoitettu avokadoöljy saadaan puristamalla hedelmälihaa ilman kuoria ja siemeniä. Pehmeän ja miedon makuista avokadoöljyä voi käyttää salaatinkastikkeena, leivonnassa ja ruuanvalmistuksessa. Se kestää korkeita lämpötiloja, sillä öljyn savuamispiste on +255 astetta.

Pellavansiemenöljy

Voimakasaromista pellavansiemenöljyä myydään elintarvikekäyttöön lähinnä kylmäpuristettuna. Pellavansiemenöljyssä on hyvä rasvahappokoostumus, mutta erikoisen makunsa vuoksi se jää monelta käyttämättä. Pellavansiemenöljy sopii kaikkeen ruuanvalmistukseen, mutta jos et saa sitä syötyä, voit käyttää öljyä ihonhoitoon tai käsitellä sillä puiset työtasot ja keittiön leikkuulaudat.

Maapähkinäöljy

Maapähkinäöljyä käytetään paljon kiinalaisessa ruuassa. Se kestää korkeita lämpötiloja hyvin, joten se on omiaan pikapaistamiseen. Se on myös halvimpia ruokaöljyjä Aasiassa.

Kookosöljy

Kylmäkaapissa myytävä kookosrasva ja nestemäinen kookosöljy valmistetaan kookospähkinän kuoren alla olevasta hedelmälihasta. Vaikka kookosöljy on kasvirasvaa, se koostuu tyydyttyneistä rasvahapoista eli on pääosin niin sanottua kovaa rasvaa. Pehmeitä, tyydyttymättömiä rasvoja on ainoastaan noin kuusi prosenttia.

Muun muassa uppopaistamiseen käytettävä, huoneenlämmössäkin kiinteänä pysyvä kookosrasva kestää kuumennusta noin 230 asteeseen. Kookosöljy syttyy palamaan jo 180 asteessa. Kookosöljyä ei pidä sekoittaa palmuöljyyn, joka on peräisin öljypalmun hedelmästä.

Kurpitsansiemenöljy

Paahdetuista kurpitsansiemenistä saadaan sekä aivan kirkasta että tummaa, melko paksua öljyä. Molemmat sopivat parhaiten salaattien ja kylmien kastikkeiden maustamiseen tai erilaisten paistettujen tai grillattujen ruokien viimeistelyyn. Öljyssä on aromikas, melko pähkinäinen maku.

Pähkinä- ja manteliöljy

Pähkinä- ja manteliöljyä saadaan mekaanisesti puristamalla. Öljyissä ovat voimakas pähkinäaromi, ja ne ovat parhaimmillaan salaateissa tai lämpimien ruokien viimeistelyssä. Pähkinäöljy säilyy huonosti, joten sitä kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Tarjolla on pistaasi-, hassel- ja saksanpähkinä- sekä manteliöljyä.

Pähkinöille ja siemenille allergiset voivat saada allergisen reaktion myös pähkinä- tai seesamiöljyistä.

Seesamiöljy

Seesamiöljyä saadaan puristamalla paahtamattomia tai paahdettuja seesaminsiemeniä. Maku muistuttaa hiukan hasselpähkinää. Vaalea, paahtamattomista siemenistä puristettu öljy soveltuu paistamiseen, mutta tumma, paahdetuista siemenistä puristettu öljy vain valmiiden ruokien maustamiseen, sillä se palaa helposti.

Seesamiöljyä käytetään runsaasti varsinkin kiinalaisessa ja japanilaisessa keittiössä.

Maustetut öljyt

Mausteöljyjen pohja on yleensä oliivi-, rypsi tai rypäleensiemenöljyä. Tryffeli-, chili-, sitruuna-, valkosipuli-, yrtti- tai muut maustetut öljyt maustetaan joko aidoilla tuotteilla tai synteettisillä aromeilla. Käytä öljyjä ruokien viimeistelyyn ja maustamiseen.

Rypsi- ja oliiviöljypohjaiset mausteöljyt kestävät kevyttä paistamista.

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

 • 1 kg jauhoisia perunoita
 • vettä keittämiseen
 • 3 rkl vehnäjauhoja
 • 1 dl vettä
 • 50 g voita
 • 4 dl täysmaitoa
 • 1½ tl suolaa
 • ½ tl muskottipähkinää
 • (2 rkl siirappia)
 1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
 2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
 3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
 4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
 5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
 6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti