
Itse nuijittu herkkupesto lyö kaupan purkkitavaran 6-0. Kotitekoisen peston valmistamiseen tarvitset vain hyvät raaka-aineet ja morttelin. Peston tekeminen onnistuu myös monitoimikoneessa.
1. Valitse raaka-aineet huolellisesti.
Hyvänmakuinen oliiviöljy viimeistelee peston, kitkerä pilaa herkästi koko kastikkeen. Terävöitä pestoa korvaamalla 1/3 parmesaanista pecorino-juustolla.
Klassinen pesto valmistuu basilikasta, mutta voit kokeilla myös muita pehmeälehtisiä yrttejä, kuten persiljaa tai korianteria. Pinjansiemenet voit korvata muilla siemenillä tai pähkinöillä.
2. Nuiji maut esiin morttelilla.
Aito pesto valmistetaan morttelissa survoen. Murskaamalla ainesten rakenne rikkoutuu ja tahna jää mukavan rouheaksi: basilika ja pinjansiemenet saavat näkyä.
Peston voi pyöräyttää myös monitoimikoneessa, jolloin tahnasta tulee sileämpää. Koneessa pyöräytetyn maku ei ole aivan yhtä aromikas kuin morttelilla murskatun.
3. Estä peston värin haalistuminen.
Pitkässä säilytyksessä pesto muuttuu helposti rusehtavaksi. Hienonnettu basilika tummuu, kun se joutuu kosketukseen ilman hapen kanssa. Estä värimuutos kaatamalla valmiin peston pinnalle öljykerros, jonka alla tahna on suojassa hapelta.
Jos olet oikein tarkka peston väristä, voit kokeilla basilikanlehtien nopeaa ryöppäystä ennen tahnan hienontamista, jolloin basilikan väri kirkastuu.
Säilytä pesto kannellisessa purkissa jääkaapissa.
Pesto on parhaimmillaan juuri valmistettuna, mutta säilyy kylmässä noin viikon.
Uutta makua peruspestoon
Minttu-pistaasipesto
Valmista pesto perusohjeen mukaan, mutta käytä basilikan sijaan minttua ja pinjansiementen asemesta suolattomia pistaasinsydämiä. Mausta minttu-pistaasipesto ripauksella raastettua sitruunankuorta.
Punainen pesto
Murskaa pestoon kourallinen aurinkokuivattuja tomaatteja ja korvaa pinjansiemenet cashewpähkinöillä. Öljynä voit käyttää aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyä.
Paprikapesto
Halkaise kaksi keltaista paprikaa puolikkaiksi ja paahda ne 225-asteisessa uunissa tai grillissä mustapintaisiksi. Kiedo kuumat paprikat viideksi minuutiksi folioon. Kuori paprikat vetämällä mustunut kuori irti. Hienonna jäähtyneet paprikat pestoon basilikan sijasta. Voit kokeilla paprikapestoon auringonkukansiemeniä ja maustaa sen chilillä.
Itse nuijittu pesto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne karkean suolan kanssa morttelissa. Lisää huuhdellut ja talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkellä kuiviksi painellut basilikanlehdet ja jatka murskaamista. Jos kaikki basilika ei mahdu kerralla mortteliin, lisää lehtiä sitä mukaa, kun edelliset ovat hienontuneet.
- Lisää pinjansiemenet ja jatka murskaamista. Lisää hienoksi raastetut juustot ja nuiji ne tahnan joukkoon.
- Kun kaikki aineet ovat hienontuneet, lisää oliiviöljyä sen verran, että saat sopivan koostumuksen pestoon. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
- Säilytä pesto kannellisessa purkissa jääkaapissa. Pesto on parhaimmillaan juuri valmistettuna, mutta säilyy kylmässä noin viikon.
Kuulostaa hyvältä! Ohra varmaankin sekoitetaan myös täytteen joukkoon? :)
Sienitäyte. Sienitäytteet ovat olleet perheemme ja sukumme reseptivarastossa. Äitini on loistava kokki.
Lapsesta asti sain seurata hänen ruuanlaittoaan. Hän oli mestari.