Pähkinät ja jyvät säilyvät parhaiten kaapissa. Lasipurkkeihin siirretyt kuiva-aineet kannattaa käyttää mahdollisimman pian, jotta ne eivät härskiinny auringonvalossa ja lämmössä.
Pähkinät ja jyvät säilyvät parhaiten kaapissa. Lasipurkkeihin siirretyt kuiva-aineet kannattaa käyttää mahdollisimman pian, jotta ne eivät härskiinny auringonvalossa ja lämmössä.

Keväinen siivousvimma kannattaa ulottaa myös keittiön kuiva-ainekaappiin. Tuoreuden arvioinnissa voi luottaa pitkälti omaan makuaistiin. Joskus jauhot, mausteet ja pähkinät pilaantuvat ennen aikojaan.

Kuiva-ainekaapin siivouksessa yksi aisti on työvälineistä tärkein. Ennen kuin siirtelet pussit takaisin pyyhittyyn kaappiin, tarkista, että sinne palaa vain tuoreita aineksia – maistamalla. Härski maku ei katoa kypsentämällä, joten kitkeristä jauhoista leivotut sämpylät maistuvat kitkeriltä. Jos maku on huono, tuotteista kannattaa luopua, vaikka pussin parasta ennen -päiväykseen olisi vielä aikaa.

Maista lusikankärjellinen hiutaleita, pähkinöitä tai jauhoja, joiden tiedät viettäneen kaapissa kuukausia.

Kuiva-aineet saattavat vanheta päiväystään nopeammin, jos kuiva-ainekaapin alla on lämmittävä lamppu, aurinko pääsee porottamaan kaapin kylkeen ikkunasta tai kaappi on lieden läheisyydessä. Tuotteiden vanhenemista nopeuttavat myös avonaiset pussit, jolloin jauhot, hiutaleet tai rouheet pääsevät tekemisiin hapen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhentumisvaarassa ovat erityisesti siemenet ja pähkinät, jotka ovat kauniissa lasipurkissa keittiön pöydällä suorassa auringonvalossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pähkinät härskiintyvät nopeiten

Jauhokaapin aineksista vanhenevat ensimmäisenä ne, jotka sisältävät paljon rasvaa kuten siemenet, mantelit ja pähkinät. Tuoreissa siemenissä ei ole pilaantuneen rasvan kitkerää makua. Jauhetut pähkinät ja mantelit härskiintyvät nopeammin kuin kokonaiset. 

Vanhat jauhot maistuvat kitkerältä

Jauhoista riskialttiimpia ovat reilummin rasvaa sisältävät jauhot, kuten esimerkiksi kaurajauhot. Graham- eli täysjyvävehnäjauhot sekä kuitupitoiset hiivaleipävehnäjauhot vanhenevat huomattavasti valkoisia vehnäjauhoja nopeammin.

Kaurahiutaleet vanhenevat riisiä nopeammin

Riisi, pasta ja muut jyvätuotteet säilyvät omissa pakkauksissaan kohtuullisen hyvin, jos kaappiin ei pääse ylimääräistä kosteutta esimerkiksi liedellä kiehuvista kattiloista. Hiutaleet, erityisesti kaurahiutaleet, vanhenevat sen sijaan nopeammin. Tuoreus on jälleen helppo selvittää maistamalla.

Mausteiden maku on väljähtynyt

Mausteiden vanhenemista on sen sijaan vaikeampi huomata. Se ilmenee yleensä vain maun väljähtymisenä. Jos siis kaapissasi on vuosikertacurrya alkuperäispurkissaan, on kenties aika hankkiutua myös siitä eroon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla