Linsseistä ja tomaattimurskasta saa helposti maukkaan soosin spagetille.
Linsseistä ja tomaattimurskasta saa helposti maukkaan soosin spagetille.

Lähteekö kokkaamisesi aina liikkeelle kauppareissusta? Pidä nämä viisi ainesta kuiva-ainekaapissasi, ja ruoka on jo melkein valmista.

1. Tomaattimurska

Tomaattimurskasta valmistuu maailman nopein arkikastike tai pitkään haudutettava bolognese. Se antaa pataan hapokkuutta ja toimii myös pizzan päällä. Valitse makusi mukaan mieto ja hienojakoinen tomaattimurska (Mutti) tai vahvempi ja tomaattisempi, jollaisia useimmat pahvitölkeissä myytävät ovat.

Sokeri pyöristää säilötyn tomaatin maun.

Lisää säilöttyä tomaattia sisältäviin kastikkeisiin aina ripaus sokeria tai hieman hunajaa, joka pyöristää maun.

Myös tähän härkislasagneen käy tomaattimurska, kun sen maustaa ennen käyttöä yrteillä, mustapippurilla ja ripauksella suolaa.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Superhelppo härkislasagne
Resepti
Superhelppo härkislasagne

2. Vehnäjauhot

Puolikarkeat vehnäjauhot toimivat sämpylöissä, pullassa ja pannarissa, suurustavat sienikeiton ja juustokastikkeen. Vehnäjauhojen käytettävyys riippuu toki ruokavaliosta.

Gluteenittomassa leivonnassa pääset parhaimpaan lopputulokseen usein yhdistämällä aineksia sitovaa vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta ja maukasta rakennetta antavia gluteenittomia kaurajauhoja.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kukkakaali-pinaattipannari
Resepti
Kukkakaali-pinaattipannari

3. Tölkkipavut

Pahvitölkeissä myydään kypsiä kikherneitä, erilaisia papuja ja linssejä. Jos kaapissa on tölkki tai pari näitä, arkiruoka on vain muutaman askeleen päässä.

Linsseistä saa tomaattimurskan kanssa todella nopean kasviskastikkeen, joka toimii pastan parina. Pavut taas sopivat paahdettavien kasvisten joukkoon valutettuina ja mausteöljyssä pyöräytettyinä. Pavut ja kikherneet sakeuttavat myös arkiruokien klassikon, kasvissosekeiton, ja antavat siihen lisää proteiinia.

Myös vegaaniset dipit syntyvät pavuista soseuttamalla ne hummuksen tapaan.


4. Pasta

Kun kaapissa on kuivapastaa, et jää koskaan nälkäiseksi. Hyviä arkipastoja ovat esimerkiksi erilaiset täysjyväpastat, papu- tai tattaripastat. Karheisiin pastakuvioihin kastikkeet tarraavat paremmin kuin sileään spagettiin. Ne sopivat myös salaatteihin ja lisäkkeeksi.

Spagettia voi lasten lempiruuan nimissä myös hyvä pitää kaapissa.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Feta-pinaattipasta
Resepti
Feta-pinaattipasta

5. Kuivahiiva

Kuivahiiva säilyy kaapissa todella pitkään. Siitä syntyvät mainiot arkisämpylät, pataleipä ja vaikka pulla. Leipomisen voi aloittaa heti, kun fiilis iskee. Vastoin yleistä uskomusta kuivahiiva toimii myös kylmässä taikinanesteessä, kun kohoamiseen varaa vain riittävästi aikaa.

Esimerkiksi yön yli kohotettava sämpylätaikina syntyy sekoittamalla viidessä minuutissa.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Yön yli -sämpylät
Resepti
Yön yli -sämpylät

 

Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.
Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.

Pilko omenat kuorineen uunivuokaan ja sitten vain odotat. Uuniomenasose sopii lisukkeeksi puuroon ja jugurttiin ja sellaisenaankin sitä kelpaa lusikoida.

Syksyn paras herkku on uunissa valmistettu omenasose. Pitkään kypsytetyt omenat saavat paahtuessaan karamellisoituneen maun, joten sokeria tähän soseeseen ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Sose on hyvää sellaisenaan, mutta sitä voi halutessaan maustaa kanelilla, sitruunalla, vaniljatangolla tai vaikka tuoreella inkiväärillä.

Käytä omenat kuorineen

Omenat voi käyttää soseeseen kuorineen, joten esivalmistelut eivät vie paljon aikaa.

Kelloa tarvitaan kypsentämisvaiheessa. Noin puolen tunnin uunissaolon jälkeen omenat alkavat vaahdota ja silloin on syytä olla taputtelemassa omenoita vuoan pohjalle. Muuten saatat joutua uuninpesuhommiin.

Sose säilyy pakkasessa

Jääkaapissa sose säilyy noin viikon. Jos innostut paahtamaan sosetta enemmänkin, pakasta se matalissa rasioissa ja käytä tarpeen mukaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Uuniomenasose
Resepti
Uuniomenasose

 

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.