Linsseistä ja tomaattimurskasta saa helposti maukkaan soosin spagetille.
Linsseistä ja tomaattimurskasta saa helposti maukkaan soosin spagetille.

Lähteekö kokkaamisesi aina liikkeelle kauppareissusta? Pidä nämä viisi ainesta kuiva-ainekaapissasi, ja ruoka on jo melkein valmista.

1. Tomaattimurska

Tomaattimurskasta valmistuu maailman nopein arkikastike tai pitkään haudutettava bolognese. Se antaa pataan hapokkuutta ja toimii myös pizzan päällä. Valitse makusi mukaan mieto ja hienojakoinen tomaattimurska (Mutti) tai vahvempi ja tomaattisempi, jollaisia useimmat pahvitölkeissä myytävät ovat.

Sokeri pyöristää säilötyn tomaatin maun.

Lisää säilöttyä tomaattia sisältäviin kastikkeisiin aina ripaus sokeria tai hieman hunajaa, joka pyöristää maun.

Myös tähän härkislasagneen käy tomaattimurska, kun sen maustaa ennen käyttöä yrteillä, mustapippurilla ja ripauksella suolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Vehnäjauhot

Puolikarkeat vehnäjauhot toimivat sämpylöissä, pullassa ja pannarissa, suurustavat sienikeiton ja juustokastikkeen. Vehnäjauhojen käytettävyys riippuu toki ruokavaliosta.

Gluteenittomassa leivonnassa pääset parhaimpaan lopputulokseen usein yhdistämällä aineksia sitovaa vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta ja maukasta rakennetta antavia gluteenittomia kaurajauhoja.


3. Tölkkipavut

Pahvitölkeissä myydään kypsiä kikherneitä, erilaisia papuja ja linssejä. Jos kaapissa on tölkki tai pari näitä, arkiruoka on vain muutaman askeleen päässä.

Linsseistä saa tomaattimurskan kanssa todella nopean kasviskastikkeen, joka toimii pastan parina. Pavut taas sopivat paahdettavien kasvisten joukkoon valutettuina ja mausteöljyssä pyöräytettyinä. Pavut ja kikherneet sakeuttavat myös arkiruokien klassikon, kasvissosekeiton, ja antavat siihen lisää proteiinia.

Myös vegaaniset dipit syntyvät pavuista soseuttamalla ne hummuksen tapaan.


4. Pasta

Kun kaapissa on kuivapastaa, et jää koskaan nälkäiseksi. Hyviä arkipastoja ovat esimerkiksi erilaiset täysjyväpastat, papu- tai tattaripastat. Karheisiin pastakuvioihin kastikkeet tarraavat paremmin kuin sileään spagettiin. Ne sopivat myös salaatteihin ja lisäkkeeksi.

Spagettia voi lasten lempiruuan nimissä myös hyvä pitää kaapissa.


5. Kuivahiiva

Kuivahiiva säilyy kaapissa todella pitkään. Siitä syntyvät mainiot arkisämpylät, pataleipä ja vaikka pulla. Leipomisen voi aloittaa heti, kun fiilis iskee. Vastoin yleistä uskomusta kuivahiiva toimii myös kylmässä taikinanesteessä, kun kohoamiseen varaa vain riittävästi aikaa.

Esimerkiksi yön yli kohotettava sämpylätaikina syntyy sekoittamalla viidessä minuutissa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla