4 leipää

4 viipaletta maalaisleipää
250 g luumutomaatteja
2–4 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia

---


1. Leikkaa tomaatit kahtia.

2. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Sekoita tomaaatit ja valkosipuli öljyn, suolan ja pippurin kanssa.

3. Pyörittele tomaatit öljyseoksessa ja levitä ne leikkuupinta ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Kaada päälle loppu öljyseos.

4. Paista tomaatteja 150 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. Valuta ylimääräinen öljy tomaateista talouspaperin päällä. Voit paistaa tomaatit jo päivää ennen kuin teet leivät.

5. Levitä tomaatteja leipäviipaleiden päälle, koristele tuoreella timjamilla.

6. Paista 250 asteessa uunin keski-tasolla 5–10 minuuttia tai kunnes leivät ovat rapeita, mutta eivät kuivia.

Teksti: Kiia Renko, kuva: Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.