6 annosta

1 banaanisalottisipuli tai 2 pientä salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1 rkl voita
1½ dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
6 dl kasvislientä (6 dl vettä+1 kasvisliemikuutio)
5 öljymarinadiin säilöttyä artisokan sydäntä
1 sitruunan raastettu kuori
250 g ricottajuustoa
1 dl raastettua parmesaanijuustoa

---


1. Kuori ja hienonna salottisipuli sekä valkosipulinkynsi. Sulata öljy ja
voi korkeareunaisessa paistokasarissa tai kattilassa. Lisää
sipulisilput. Kuullota pari minuuttia. Lisää riisi. Kuullota miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 5
minuuttia, kunnes riisi on lähes kauttaaltaan läpikuultavaa. Kaada
joukkoon valkoviini. Anna viinin imeytyä riisiin.

2. Lisää kasariin desilitra kerrallaan kasvislientä. Kun neste on imeytynyt
riisiin, lisää jälleen kasvislientä. Kypsennä risottoa miedolla
lämmöllä. Risotto on kypsää, kun riisi on pehmeää, mutta puraistaessa
vielä napakkaa.

3. Valuta artisokan sydämet marinadista ja leikkaa neljään osaan. Pese sitruuna ja raasta kuori. Sekoita risoton joukkoon artisokat, sitruunakuoriraaste, ricottajuusto ja parmesaaniraaste. Kuumenna ja hauduta vielä 2–3 minuuttia. Risotto saa jäädä löysäksi.

Teksti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.