4-5 hengelle

400 g jauhettua broileria tai kalkkunaa
1 raaka peruna
(1 sipuli)
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl suolaa

Kasvikset
4-5 perunaa
1-2 porkkanaa
1 rkl öljyä
¼ tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua oreganoa
(1 tl valkosipulijauhetta)

---


1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

2. Pese perunat kuorineen. Halkaise ne ja leikkaa puolikkaat pitkittäin vielä kahteen tai kolmeen osaan. Kuori porkkanat ja lohko.

3. Sekoita öljy ja mausteet kulhossa ja kääntele kasvislohkot siinä.

4. Levitä lohkot leivinpaperoidulle pellille ja nosta uuniin.

5. Kumoa jauheliha kulhoon. Kuori peruna (sekä halutessasi sipuli) ja raasta hienoksi raasteeksi jauhelihan päälle. Mausta ja sekoita tasaiseksi. Muotoile jauhelihasta kostutetuin käsin 8 pötköä ja työnnä niihin halutessasi puiset varrastikut.

6. Ota kasvislohkopelti uunista ja kääntele aineksia lastalla. Työnnä lohkot pellin toiselle reunalle ja nosta kepakot pellille. Nosta pelti uuniin ja jatka paistamista 10 minuuttia. Käännä kepakot ja jatka kypsentämistä vielä noin 5 minuuttia. Tarkista kypsyys ja nosta tarjolle.

Kastikevinkki! Sekoita purkilliseen kermaviiliä 2-3 rkl ketsuppia, ½ tl rouhittua mustapippuria ja hiukan silputtua ruohosipulia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.