10-12 hengelle

1 pkt (8 kpl) tortillalettusia
2 broilerin rintafileetä
suolaa
sitruunamehua
rouhittua mustapippuria
1 punasipuli
1 dl kivettömiä oliiveja
1 paprika
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (125 g) piparjuuri-tuorejuustoa

---


1. Paista broilerifileet kypsiksi öljyssä. Mausta suolalla, sitruunamehulla ja pippurilla molemmin puolin. Jäähdytä ja leikkaa pienen pieniksi paloiksi.

2. Kuori ja silppua punasipuli. Pilko oliivit pieniksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja pilko pieneksi.

3. Sekoita juustot notkeaksi tahnaksi.

4. Sekoita kaikki aineet yhteen. Notkista tahnaa tarvittaessa maitotilkalla tai sitruunamehulla.

5. Levitä tahnaa tortillalettusille. Kääri tiukalle rullalle. Ruskista rullia nopeasti kuumalla paistinpannulla voissa niin, että tortillat ruskistuvat kauttaaltaan. Kääntele välillä. Jäähdytä.

6. Leikkaa rullista suupaloja. Työnnä hammastikku ottimeksi ja pujota tikkuun oliivi, tomaatti, mozzarellapallo, juustopala tai basilikanlehti.

Teksti: Kiia Renko ja Tiina Rinkinen, kuva: Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.