(uunissa paistettua ravunlihaa)

500 g ravunlihaa (pakasteesta)
2 viipaletta vaaleaa leipää
1 dl maitoa
½ dl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
2 keltuaista
2 dl kookosmaitoa
1 dl persiljasilppua
1 dl korianterisilppua
1 dl ruohosipulisilppua
suolaa ja pippuria
1 dl parmesaaniraastetta

---


1. Leikkaa leipäpaloista reunat pois. Kastele leipäpalat maidolla ja jätä kostumaan puoleksi tunniksi.

2. Kuori tomaatit, halkaise, poista siemenet ja paloittele.

3. Pilko sulanut ravunliha pieneksi silpuksi.

4. Kaada öljy paistokasariin. Paista murskattua valkosipulia hetki ja lisää tomaatit. Paista vielä pari minuuttia ja lisää sekaan ravunliha.

5. Purista ylimääräinen maito leipäviipaleista ja murenna leipä hienoksi. Laita murut pannulle, lisää keltuaiset ja jatka paistamista pari minuuttia. Riko paistinlastalla seosta vielä hieman hienommaksi. Lisää kookosmaito ja silputut yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Jätä hetkeksi hellalle koko ajan sekoittaen.

6. Nosta pannu liedeltä. Jaa seos kuuteen pieneen uunivuokaan tai uunia kestäville simpukankuorille. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.

7. Tarjoa kuumina limetin viipaleiden kanssa.

Vinkki! Voit valita monenlaista ravunlihaa. Ruokaan sopivat myös katkaravut sekä savustettu kala.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg, ohje Antonio Arruda Silvestre Jr

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.