Omenalajike ja omenien kypsyysaste vaikuttavat mehun makeuteen ja määrään.
Omenalajike ja omenien kypsyysaste vaikuttavat mehun makeuteen ja määrään.

Omenamehun keittäminen mehumaijalla on yllättävän helppoa, mutta ei järin nopeaa eikä tuottoisaa.

Pullistelevat omenapuut pitävät juuri nyt huolen siitä, että perheessämme nautitaan omenoista päivittäin: olen mikrottanut omenasosetta, tehnyt uunissa omenahilloa useamman satsin, hellinyt lasta omena-kaurapaistoksella ja tehnyt omenapiirakkaa.

Olisi siis jo aika miettiä, mitä muuta omenoista voisi tehdä – luontevin ajatus olisi höyrystää omenat mehuksi. 

Kysyin neuvoa Marttojen chatista ja sain sieltä kannustavan viestin: Kyllä! Omenoita voi mehustaa höyrystämällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ammattilainen tosin varoitteli, että mehua tulisi vähemmän kuin mehuasemalla tai mehulingolla, mutta mehu olisi hyvälaatuista ja kirkasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nopea esivalmistelu, pitkä keittoaika

Mehun esivalmisteluun ei mene paljon aikaa. Huuhtaisen ja puolitan omenat. Olen varmistanut Martoilta, ettei siemenkotia tarvitse poistaa, koska höyrymehua tehtäessä siemenet eivät murskaannu. Jos haluaisin soseuttaa keittämisen sivutuotteena tulevan omenamäskin, olisi viisainta poistaa myös siemenkodat. Nyt mäski menee kylmästi biojätteeseen.

En halua lisätä joukkoon sokeria, koska aion pakastaa mehun. Mehun voisi kyllä sokeroida jälkikäteen kattilassa, jos lopputulos olisi kovin hapan.

Mehua ei missään vaiheessa valu valtoimenaan vaan mehua tulee tipoittain.

Kun vesi on kiehunut puolisen tuntia, omenoissa alkaa tapahtua muutosta ja mehuletkusta tipotella kirkasta mehua. Seuraan letkua herkeämättä ja valuttelen mehutippoja kattilaan, jonka pohja peittyy tuskastuttavan hitaasti mehuun.

Sama meininki jatkuu seuraavan tunnin ajan. Valutan mehutipat säännöllisesti kattilaan, mutta mehua ei vain meinaa irrota. Kun kattilassa on nestettä pari desiä, kaadan mehun höyrystyvien omenoiden päälle. Tämän pitäisi irrottaa paremmin mehua ja syventää makua.

Kahden tunnin jälkeen on aika lopettaa

Alan olla malttamaton enkä osaa enää nauttia keittiössä leijailevasta omenantuoksusta. Päädyn painelemaan omenoita, vaikka aavistan, että tästä voi seurata sakeaa ja höytyväistä mehua. Tässä vaiheessa keittimeen voisi lisätä kätevästi lisää omenalohkoja ja jatkaa mehustamista niin kauan kuin tarmoa olisi. Nyt sitä ei ole, katson lähinnä kelloa ja mietin, ehtisinkö vielä uimaan.

Kahden tunnin keittämisen jälkeen omenat alkavat viimein olla tyhjiä ja päätän lopettaa. 

Siinä sitä nyt on: kaksi litraa artesaanimehua

Mehumaijani marjaosa vetää yhdeksän litraa, ja tässä mehusatsissa latasin sen lähes täyteen. Kahden ja puolen tunnin keittämisen jälkeen viiden litran kattila on noin puolillaan. Kaadan mehun kahden litran lasipulloon, määrä on siihen juuri sopiva.

Mehu on hyvänmakuista, ja juuri sopivan hapanta juotavaksi sellaisenaan. Arveluni omenahöytyvistä osuu oikeaan – niitä on mehussa runsaasti, mutta en ala suodattaa mehua. Tästä pullollisesta aion tehdä kanelilla maustettua omenakiisseliä.

Tämä keittokerta jää tämän sadon viimeiseksi, koska vaiva on liian suuri.

Katson ympärilleni: lopputuloksena on pullollinen ihanaa käsintehtyä artesaanimehua, jota on kiva katsella ja maistella, mutta myös puhdistamista vailla oleva mehumaija. Kellokin on enemmän, mitä osasin ajatella.

Ihailen mehupulloa vielä hetken ja siirrän sen jääkaappiin. Kaavin mäskin kattilasta ja laitan likoamaan. Huokaisen, ettei omenamehun tekeminen mehumaijalla taida olla kaiken tämän vaivan arvoista.

Tee omenamehua mehumaijalla tällä reseptillä:

MaijallaMehustaja

Eihän sitä mehumaijaa tarvitse vieressä kytätä kokoajan! Vettä pitää lisätä maijan alaosaan välillä, muutenhan mehu tippuu itsekseen. Monet kerrat olen tehnyt omppumehua näin. Happamista omenista tulee maukkain mehu, johon lisään myös sokeria kuten marjamehuihinkin.

  • ylös 32
  • alas 21
Omppoja

Hyvää mehua maijalla tulee omenistakin. Näinhän tehtiin ennen kuin mehuasemia oli. Happamista ompoista tulee maukkain mehu ja hillo, sekä piirakkakin.

  • ylös 11
  • alas 4
Sisältö jatkuu mainoksen alla