Varras on varsinainen grilliruokien kestohitti. Siitä tulee vielä parempaa, kun tarjoat seurana maukasta kastiketta.

Vartaat säilyttävät vuodesta toiseen paikkansa yhtenä suosituimmista grilliherkuista. Jokainen voi kätevästi pujottaa vartaisiin mieleisensä täytteet, ja lisäksi niiden käsittely grillissä on helppoa.

Grillivartaisiin saa helposti lisämakua, kun ne valelee kypsentämisen jälkeen varrassoosilla. Kokosimme viisi erilaista kastiketta tuomaan säpinää kesän varrasruokiin.

Vanha kunnon pesto on myös mainio varraskastike, etenkin kun sen tekee itse. Pesto on parhaimmillaan kasvisvartaissa. Keihästä vaikkapa kirsikkatomaatteja, kesäkurpitsanpalasia ja pieniä herkkusieniä. Grillaa kypsäksi ja valele lopuksi pestolla.

Munakoisotahna tuo vartaisiin hauskan Lähi-idän twistin. Simppeli munakoisotahna tehdään paahtamalla munakoisot uunissa kypsäksi, soseuttamalla ne ja lisäämällä tahnan joukkoon kasa mausteita, muun muassa tahinia, valkosipulia ja sitruunaa. Munakoisotahna maistuu mainiolta esimerkiksi leipävartaiden kanssa. Keihästä puutikkuun reilun kokoisia leipäkuutioita ja grillaa nopeasti rapeaksi.

Turkkilainen jogurttikastike eli haydari on varsinainen grillisoosien moniottelija. Helppo kastike tehdään sekoittamalla paksuun jogurttiin rouhittuja saksanpähkinöitä, murskattua valkosipulia ja hienonnettua tilliä. Kokeile haydaria vaikkapa jauhelihakebakoiden kastikkeena! Se maistuu mainiolta myös possuvartaiden seurana.

Raikas mango-avokadosalsa on guacamolen hedelmäinen pikkuserkku. Se syntyy soseuttamalla avokadon sekaan mangoa. Kastike saa särmää limestä ja chilistä, joten sen makumaailma pelaa mainiosti yhteen broilerivartaiden kanssa. Kannattaa kokeilla myös pitaleipien tai burgereiden välissä!

Pirteä tilli-kapriskastike sopii hyvin esimerkiksi kalavartaita mehevöittämään. Kastikkeen pohjana on ranskankermaa ja majoneesia, makua puolestaan tuovat tilli, kapris ja sitruuna. Pujota vartaisiin esikeitettyjä varhaisperunoita, grillaa niihin kaunis väri ja tarjoile tilli-kapriskastikkeen kanssa. Lyömätön kesäherkku!

Saat kaikkien varraskastikkeiden tarkat reseptit klikkaamalla itsesi Kodin Kuvalehden Soppa365-keittokirjaan.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.