Edullista arkeen, eleganttia juhlaan – risotto taipuu moneksi.

Maukkaan risoton salaisuus piilee riisissä. Oikeaoppinen risotto ei onnistu pitkäjyväisestä tai puuroriisistä, joten kannattaa varmistaa, että paketin kyljestä löytyy joku sanoista arborio, carnaoli tai vialone. Ne ovat pyöreitä riisilajikkeita, joista irtoaa ruokaan sopivasti tärkkelystä. Tuloksena on kermainen risotto, joka ei kuitenkaan ole puuroa. Jyvissä on oltava vielä vähän purutuntumaa.

Risoton valmistukseen kannattaa käyttää isohkoa paistinpannua tai kasaria. Kuullota riisiä hetki öljyssä ennen kuin lisäät viinin. Kuullottamisen ansiosta riisi kestää paremmin keittämistä ja imee itseensä enemmän makuja. Käytätpä ruokaan liha-, kana- tai kasvislientä, nesteen on hyvä olla kuumaa.

Valmista risotto keskilämmöllä, jolloin liemi ei haihdu pannulta liian nopeasti. Risotto on valmista, kun koostumus on löysää, mutta sitä voi yhä syödä haarukalla. Muista, että risotto on niitä ruokia, jotka eivät odota, vaan joita odotetaan. Kun kypsä risotto on vetäytynyt pari minuuttia kannen alla, se on valmis nostettavaksi pöytään.