Edullista arkeen, eleganttia juhlaan – risotto taipuu moneksi.

Maukkaan risoton salaisuus piilee riisissä. Oikeaoppinen risotto ei onnistu pitkäjyväisestä tai puuroriisistä, joten kannattaa varmistaa, että paketin kyljestä löytyy joku sanoista arborio, carnaoli tai vialone. Ne ovat pyöreitä riisilajikkeita, joista irtoaa ruokaan sopivasti tärkkelystä. Tuloksena on kermainen risotto, joka ei kuitenkaan ole puuroa. Jyvissä on oltava vielä vähän purutuntumaa.

Risoton valmistukseen kannattaa käyttää isohkoa paistinpannua tai kasaria. Kuullota riisiä hetki öljyssä ennen kuin lisäät viinin. Kuullottamisen ansiosta riisi kestää paremmin keittämistä ja imee itseensä enemmän makuja. Käytätpä ruokaan liha-, kana- tai kasvislientä, nesteen on hyvä olla kuumaa.

Valmista risotto keskilämmöllä, jolloin liemi ei haihdu pannulta liian nopeasti. Risotto on valmista, kun koostumus on löysää, mutta sitä voi yhä syödä haarukalla. Muista, että risotto on niitä ruokia, jotka eivät odota, vaan joita odotetaan. Kun kypsä risotto on vetäytynyt pari minuuttia kannen alla, se on valmis nostettavaksi pöytään.

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.