Edullista arkeen, eleganttia juhlaan – risotto taipuu moneksi.

Maukkaan risoton salaisuus piilee riisissä. Oikeaoppinen risotto ei onnistu pitkäjyväisestä tai puuroriisistä, joten kannattaa varmistaa, että paketin kyljestä löytyy joku sanoista arborio, carnaoli tai vialone. Ne ovat pyöreitä riisilajikkeita, joista irtoaa ruokaan sopivasti tärkkelystä. Tuloksena on kermainen risotto, joka ei kuitenkaan ole puuroa. Jyvissä on oltava vielä vähän purutuntumaa.

Risoton valmistukseen kannattaa käyttää isohkoa paistinpannua tai kasaria. Kuullota riisiä hetki öljyssä ennen kuin lisäät viinin. Kuullottamisen ansiosta riisi kestää paremmin keittämistä ja imee itseensä enemmän makuja. Käytätpä ruokaan liha-, kana- tai kasvislientä, nesteen on hyvä olla kuumaa.

Valmista risotto keskilämmöllä, jolloin liemi ei haihdu pannulta liian nopeasti. Risotto on valmista, kun koostumus on löysää, mutta sitä voi yhä syödä haarukalla. Muista, että risotto on niitä ruokia, jotka eivät odota, vaan joita odotetaan. Kun kypsä risotto on vetäytynyt pari minuuttia kannen alla, se on valmis nostettavaksi pöytään.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.