Haluatko laskiaispullaan ehdottomasti mantelimassaa? Sen voi tehdä myös itse.

Jos mantelimassa on intohimosi, sitä kannattaa tehdä kotona. Äkkiä huomaat, että on tullut tehtyä yksi satsi, ja toinen, ja vielä kolmas… Sitten on pakko leipoa jo lisää pullaakin

Reseptejä mantelimassan valmistamiseen löytyy monenlaisia: toisissa aloitetaan kokonaisista manteleista, toisissa käytetään mantelijauhoa.

Kokeile erilaisia ja löydä se, mistä pidät eniten.

*****

Mantelimassa kokonaisista manteleista

100 g manteleita kuorittuina tai kuorineen

1 ¼ dl sokeria

1 rkl vettä

Surauta mantelit sähköisellä leikkurilla tai monitoimikoneessa tasaiseksi jauheeksi. Lisää sokeri.

Jatka jauhamista kolmisen minuuttia. Lisää vesi ja mausta halutessasi  karvasmanteliaromilla: muutama tippa riittää. Aja vielä koneella hetken, jotta seoksesta tulee tasainen.

*****

Mantelimassa mantelijauhoista

200 g mantelijauhoja

300 g tomusokeria

1 munanvalkuainen

Vatkaa valkuainen kulhossa kuohkeaksi. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään.

Lisää valkuaista vähitellen manteli-tomusokeriseokseen. Et välttämättä tarvitse koko valkuaista.

Pyörittele mantelimassasta yhtenäinen pallo. Älä vaivaa liikaa, sillä silloin massa murenee. Kääri tuorekelmuun ja säilytä käyttöön asti jääkaapissa.

Vinkki! Jos haluat laskiaispullista hauskasti uuden näköisiä, värjää mantelimassa karamellivärillä.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.