Kääretorttu on kätevä herkku. Se on nopea valmistaa, ja sen voi täyttää melkein millä tahansa. Tässä viisi vaihtoehtoa. 

Pihabileet, nimipäiväkutsut, kesäsynttärit… Suvi on täynnä tilaisuuksia, jotka vaativat kakkua ja usein nopealla varoitusajalla.

Helppo, nopea ja ennen kaikkea herkullinen kesäkakku syntyy kääretortusta. Kääretortun voi täyttää mielen mukaan monilla eri makuyhdistelmillä ja kesällä erityisesti marjoilla. Valitse näistä viidestä täytteestä suosikkisi ja rullaa kesän komein marjatorttu!

Mansikka, Marianne ja mascarpone

Mansikkasesonki alkaa vihdoin olla käynnissä. Tuoreet mansikat kätkeytyvät mielellään myös kääretortun sisään. Paloittele mansikat ja sekoita ne purkilliseen mascarpone-juustoa (voit notkistaa mascarponen halutessasi kermavaahdolla). Sekoita seokseen Marianne-karkkirouhetta ja mausta ripauksella sokeria. Levitä täyte jäähtyneelle vaalealle tai tummalle kääretorttupohjalle ja rullaa tiukaksi rullaksi.

Vadelma, saksanpähkinä ja kinuski

Raikas vadelma, rouskuva saksanpähkinä ja makea kinuski ovat täydellinen kesäkolmikko. Kyytipojaksi vadelmarullaan voit vatkata vielä purkillisen kermaa. Levitä kerma ensin vaalealle jäähtyneelle kääretorttulevylle ja ripottele pinnalle tuoreita vattuja ja pähkinärouhetta. Valuta pinnalle kinuskikastiketta ja kääräise rullaksi.

Mustikat, kardemumma ja valkosuklaa

Mustikatkin alkavat vähitellen kypsyä. Kun olet leiponut pakollisen mustikkapiirakan ja nauttinut sen vaniljajäätelön kera, on vuoro kokeilla kardemummalla ja valkosuklaalla höystettyä mustikkakääretorttua. Valmista täyte sulattamalla 50 g valkosuklaata. Vatkaa purkillinen kermaa ja sekoita sen joukkoon jäähtynyt valkosuklaasula. Rouhi toiset 50 g valkosuklaata. Sekoita suklaarouhe ja pari teelusikallista kardemummaa vaahtoon. Levitä vaahto jäähtyneelle kääretorttulevylle, ripottele pinnalle tuoreita mustikoita ja rullaa.

Kirsikat, lakritsi ja sitruuna

Nappaa torilta pussillinen meheviä kirsikoita ja pyöräytä niistä lakritsilla ja sitruunalla höystetty rulla. Vatkaa purkillinen kermaa vaahdoksi ja mausta tomusokerilla sekä ripauksella lakritsinjuurijauhetta. Perkaa ja halkaise kirsikat. Poista kirsikan kivet. Kokoa kääretorttu levittämällä ensin pohjalle sipaisu lemon curd –tahnaa, sen päälle valmistamasi lakritsikerma ja päällimmäiseksi kirsikoita. Rullaa, viipaloi ja nauti!

Herukat, appelsiini ja tumma suklaa

Mustaviinimarjan, appelsiini ja tumman suklaan liitto toimii aina. Perkaa pari, kolme desilitraa mustaherukoita ja survo soseeksi. Sekoita survoksen yhden luomuappelsiinin raastettu kuori. Makeuta seos halutessasi sokerilla. Vatkaa purkillinen kermaa ja lisää joukkoon tummaa suklaata joko sulatettuna tai rouhittuna (tai molempina!) ja makeuta kevyesti tomusokerilla. Levitä ensin marjasurvos ja sitten suklaavaahto kääretorttulevylle ja kääri rullaksi.

 

Mikä on sinun mielestäsi paras kääretortun täyte? Kerro kommenteissa! 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.