16 jauhoista perunaa
2 paprikaa
12 luumutomaattia
200 g fetajuustoa
2 dl cashewpähkinöitä
1/2–1 dl sitruunaoliiviöljyä
ripaus suolaa
kuivattua rosmariinia

Koristeeksi
tuoretta rosmariinia


Pese perunat ja leikkaa
vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Säilytä kulhossa kylmässä
vedessä paistamiseen
asti. Valuta ja kuivaa hyvin
ennen ruuanvalmistusta. 

Poista paprikoista kannat ja
halkaise.
Poista siemenet ja viipaloi
paprikat. Säilytä kelmun alla
paistamiseen asti. 

Valele perunaviipaleet sitruunaoliiviöljyllä,
ripota pinnalle
suolaa ja rosmariinia.
Nosta viipaleet uunipellille
leivinpaperin päälle ja paista
200 asteessa uunin keskitasolla
10 minuuttia.
Tällä välin sirottele suolaa ja
rosmariinia myös paprikoiden
ja halkaistujen tomaattien
päälle.
Nosta kasvikset ja pähkinät
pellille perunoiden kanssa ja
murenna fetaa päälle. 

Jatka paistamista vielä noin
20–25 minuuttia tai kunnes
kalkkunat ja kasvikset ovat
kypsiä.
Kokoa annokset lautasille ja
koristele tuoreella rosmariinin
oksalla. 

Vinkki! Tavalliset tomaatit tai
pihvitomaatit sopivat ruokaan
yhtä hyvin kuin luumutomaatit.

Teksti Kiia Renko, kuva Ato Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.