Täytetty porsaanfileerulla

Noin 6 annosta

noin 1 kg porsaan ulkofileetä
1 tl rouhittua mustapippuria
4 rkl maukasta sinappia
1 pkt (120 g) fileepekonia
1 dl punaista pestoa
2 rkl rouhittuja pähkinöitä
1 dl yrttejä hienonnettuna, esimerkiksi basilikaa, lehtipersiljaa ja ruohosipulia
1½ dl juustoraastetta

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Leikkaa fileetä terävällä veitsellä viilu kerrallaan siten, että siitä muodostuu ohut levy. (Mitä ohuemman levyn saat aikaiseksi, sitä helpompi rullaa on kääriä).
Rouhi fileelle mustapippuria ja levitä sinappia. Asettele päälle pekoniviipaleet. Lusikoi pekonin päälle pesto ja ripottele pähkinät. Levitä päällimmäiseksi yrtit ja juustoraaste.
Kääri levy tiukalle rullalle ja sido kiinni paistilangalla tai hammastikuilla. Kypsennä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia folion alla. Poista folio ja jatka kypsentämistä 25 minuuttia. Anna rullan levähtää hetki ennen viipalointia.
 
Vinkki!
  Jos fileepala on kovin lyhyt ja paksu, leikkaa se ensin auki ja halkaise levy kahtia. Nosta palat hieman lomittain toistensa päälle ja täytä edellä mainittuun tapaan.

---

"Rosolli" paahdetuista uunijuureksista

6 hengelle

4 pientä punajuurta
3 perunaa, esimerkiksi Rosamunda
2 pkt (à 500 g) uunijuureksia, esimerkiksi Pirkka
4 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 kirpeähköä omenaa
2 rkl juoksevaa hunajaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Pese ja kuori punajuuret ja perunat. Lohko kaikki kasvikset. Levitä ne uunipellille ja valuta päälle öljy. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Lohko omenat ja lisää ne hunajan kanssa uunipellille. Jatka paistamista uunin keskitasolla vielä 15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Tarjoile lämpimänä fetadipin kanssa.

Vinkki! Oikaise ja käytä kuorittuja, esikeitettyjä punajuuria. Ne voi lisätä paloiteltuna uunipellille omenoiden kanssa. Pirkka-juuresten tilalle voi laittaa vastaavan määrän juureksia, kuten porkkanaa, lanttua, palsternakkaa ja punasipulia.

---

Fetadippi

Noin 5 dl

200 g fetaa
2 prk (à 250 g) ranskankermaa
mustapippuria
hienonnettua ruohosipulia

Murustele feta ranskankermaan. Mausta pippurilla ja ruohosipulilla.
Tarjoile paahdetun rosollin kanssa. Voit valmistaa dipin myös edellisenä päivänä.

---

Piparjuurikastike valmisrosollille

2 dl smetanaa
3 tl raastettua piparjuurta
2 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
suolaa, mustapippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua viileässä muutama tunti ennen tarjoilua. Voit halutessasi korvata smetanan kermavaahdolla tai kermaviilillä. Voit valmistaa kastikkeen myös edellisenä päivänä.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.