Täytetty porsaanfileerulla

Noin 6 annosta

noin 1 kg porsaan ulkofileetä
1 tl rouhittua mustapippuria
4 rkl maukasta sinappia
1 pkt (120 g) fileepekonia
1 dl punaista pestoa
2 rkl rouhittuja pähkinöitä
1 dl yrttejä hienonnettuna, esimerkiksi basilikaa, lehtipersiljaa ja ruohosipulia
1½ dl juustoraastetta

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Leikkaa fileetä terävällä veitsellä viilu kerrallaan siten, että siitä muodostuu ohut levy. (Mitä ohuemman levyn saat aikaiseksi, sitä helpompi rullaa on kääriä).
Rouhi fileelle mustapippuria ja levitä sinappia. Asettele päälle pekoniviipaleet. Lusikoi pekonin päälle pesto ja ripottele pähkinät. Levitä päällimmäiseksi yrtit ja juustoraaste.
Kääri levy tiukalle rullalle ja sido kiinni paistilangalla tai hammastikuilla. Kypsennä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia folion alla. Poista folio ja jatka kypsentämistä 25 minuuttia. Anna rullan levähtää hetki ennen viipalointia.
 
Vinkki!
  Jos fileepala on kovin lyhyt ja paksu, leikkaa se ensin auki ja halkaise levy kahtia. Nosta palat hieman lomittain toistensa päälle ja täytä edellä mainittuun tapaan.

---

"Rosolli" paahdetuista uunijuureksista

6 hengelle

4 pientä punajuurta
3 perunaa, esimerkiksi Rosamunda
2 pkt (à 500 g) uunijuureksia, esimerkiksi Pirkka
4 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 kirpeähköä omenaa
2 rkl juoksevaa hunajaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Pese ja kuori punajuuret ja perunat. Lohko kaikki kasvikset. Levitä ne uunipellille ja valuta päälle öljy. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Lohko omenat ja lisää ne hunajan kanssa uunipellille. Jatka paistamista uunin keskitasolla vielä 15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Tarjoile lämpimänä fetadipin kanssa.

Vinkki! Oikaise ja käytä kuorittuja, esikeitettyjä punajuuria. Ne voi lisätä paloiteltuna uunipellille omenoiden kanssa. Pirkka-juuresten tilalle voi laittaa vastaavan määrän juureksia, kuten porkkanaa, lanttua, palsternakkaa ja punasipulia.

---

Fetadippi

Noin 5 dl

200 g fetaa
2 prk (à 250 g) ranskankermaa
mustapippuria
hienonnettua ruohosipulia

Murustele feta ranskankermaan. Mausta pippurilla ja ruohosipulilla.
Tarjoile paahdetun rosollin kanssa. Voit valmistaa dipin myös edellisenä päivänä.

---

Piparjuurikastike valmisrosollille

2 dl smetanaa
3 tl raastettua piparjuurta
2 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
suolaa, mustapippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua viileässä muutama tunti ennen tarjoilua. Voit halutessasi korvata smetanan kermavaahdolla tai kermaviilillä. Voit valmistaa kastikkeen myös edellisenä päivänä.

 

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.